ACTUALITATEChristine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, dă vești proaste pe linie: Inflația...

Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, dă vești proaste pe linie: Inflația și dobânda cheie vor continua să crească și urmează penurii de produse

Christine Lagarde, preşedintele BCE, vrea ca instituția să acţioneze „într-un mod hotărât şi susţinut“ pentru a combate inflaţia record din zona euro, scrie Financial Times, citat de Știripesurse.

Inflația în zona euro este indezirabil de ridicată și se preconizează că va rămâne așa pentru o perioadă de timp“, a declarat marți președintele BCE în cadrul forumului său anual de la Sintra, Portugalia, într-o înăsprire a comentariilor sale privind creșterea prețurilor. „Aceasta este o mare provocare pentru politica noastră monetară“.

„Presiunile inflaționiste se extind și se intensifică“, a adăugat Lagarde. Creșterea salariilor din zona euro ar trebui să se dubleze până la 4% în acest an, a spus ea, adăugând că este probabil ca blocajele în aprovizionare să fie persistente și că nu există niciun semn de încetare a prețurilor ridicate la energie și mărfuri cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

BCE plănuiește să înceapă să majoreze ratele în iulie, pentru prima dată din 2011, iar Lagarde a menținut marți planul de a începe cu o creștere de un sfert de punct procentual înainte de o mișcare mai mare în septembrie, cu excepția cazului în care există o îmbunătățire rapidă a perspectivelor inflației. De asemenea, banca va înceta să mai cumpere obligațiuni începând de vineri, ca răspuns la inflația anuală record din zona euro, de 8,1% în luna mai, de patru ori mai mare decât ținta de 2% a BCE.

În timp ce majoritatea băncilor centrale occidentale au început să majoreze ratele, rata de referință a BCE pentru depozite rămâne la minus 0,5%, deși a declarat că se așteaptă ca aceasta să crească peste zero în septembrie.

Lagarde a declarat că BCE trebuie să acționeze „într-o manieră hotărâtă și susținută, încorporând principiile noastre de gradualism și opționalitate“ – o schimbare față de comentariile sale anterioare care au pus mai mult accent pe angajamentul de a crește ratele doar „treptat“.

Au existat „în mod clar condiții în care gradualismul nu ar fi adecvat“, a spus președintele BCE. Printre acestea se numără o “dezancorare” a așteptărilor inflaționiste sau „o pierdere mai permanentă a potențialului economic care limitează disponibilitatea resurselor“ – cum ar fi cea cauzată de întreruperea livrărilor de energie rusești către Europa – și care ar necesita „retragerea mai rapidă a măsurilor de acomodare pentru a elimina riscul unei spirale care se autoîndeplinește“.

Cei care stabilesc ratele de dobândă în zona euro se confruntă cu un exercițiu dificil de echilibru între inversarea a aproape un deceniu de politică monetară ultra-elastică pentru a face față creșterii prețurilor, încercând în același timp să evite o nouă criză a datoriilor în Europa, după ce costurile de împrumut au crescut puternic în țările mai slabe, precum Italia.

Unii dintre cei care stabilesc ratele de politică monetară intenționează să facă presiuni pentru o majorare mai mare a ratelor, de 50 de puncte de bază, în iulie, dacă presiunile asupra prețurilor continuă să crească. “Dacă vedem că situația s-a înrăutățit, că inflația este ridicată și vedem vești negative în ceea ce privește așteptările inflaționiste, atunci, din punctul meu de vedere, o alegere rezonabilă ar fi să anticipăm majorarea”, a declarat Mārtiņš Kazāks, guvernatorul băncii centrale din Letonia, pentru Bloomberg TV.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

În această lună, BCE a convocat o reuniune de urgență pentru a anunța că accelerează lucrările la un nou instrument pentru a aborda divergențele de pe piețele de obligațiuni din regiune, în încercarea de a împiedica creșterea costurilor de împrumut atât de mare încât să riscă să declanșeze o criză financiară.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Fără a oferi noi detalii despre noul instrument planificat, Lagarde a declarat că acesta „va trebui să fie eficient, dar în același timp proporțional și să conțină suficiente garanții pentru a menține impulsul statelor membre în direcția unei politici fiscale solide“.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate