ACTUALITATEGuvernul, acuzat că ascunde adevăratele cifre ale inflației. Economist: Este de 15-20%,...

Guvernul, acuzat că ascunde adevăratele cifre ale inflației. Economist: Este de 15-20%, nu 7,8%. Responsabile sunt toate guvernele României din ultimii doi ani

Criza se acutizează. Inflația va fi și mai puternică în 2022 față de anul trecut, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Printre aceștia, Radu Soviani, care acuză Guvernul României că prezintă informații false.

Institutul Național de Statistică (INS), instituție subordonată Guvernului, este acuzată de fake news. Potrivit INS, rata inflației în ultimul an este de 7,8%, ceea ce induce în eroare populația, susține Soviani.

Facturile la energie și prețurile la alimente vor crea mari probleme cetățenilor în 2022, atenționează economistul. Inflația reală este de 15-20%, deci o scădere a puterii de cumpărare fără precedent în ultimii 20 de ani, potrivit lui Soviani.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Este prea mare inflația? Da, mult prea mare în România. Nu este inflația mincinoasă de 7,8% pe care o raportează INS. A făcut ceea ce nu se face în nicio țară civilizată. A spus că există o ordonanță de plafonare și prin urmare, prețurile ar urma să scadă la energie, ceea ce nu s-a întâmplat. Inflația reală este undeva spre 15-20%. Ea urcă în contextul eșecului se supraveghere și de urmărire a ceea ce se întâmplă pe piața energiei.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Responsabile sunt guvernele României, evident. Noi vorbeam din septembrie anul trecut că măsurile de plafonare, așa cum voiau ei să le ducă, vor fi ineficiente (…) Faptul că s-au jucat și au ignorat ceea ce se întâmplă pe piață, cei săraci, cei cu venituri mici și medii, companiile (…) populația nu mai are de unde să mai plătească”, a declarat Soviani, pentru B1 TV.

Cine sunt principalii responsabili pentru criza care afectează milioane de români

După ce Guvernul PNL a liberalizat prețurile la energie în plină criză, consecințele erau evidente, susține Soviani. Acum, peneliștii se pare că se opun inițiativei PSD, de a scădea TVA-ul la zero pentru alimentele de bază, care ar putea avea efect, însă doar pe termen scurt.

„Ceea ce se încearcă acum, prin propunerile făcute de Guvern, TVA zero la alimente, este prea puțin și prea târziu întrucât aceste cauze nu umblă la problema reală, la scumpirea speculativă a prețurilor la energie, care s-au dus mult mai sus decât în alte țări europene.

Spre exemplu, până când guvernul nu va lua măsurile de piață pe care le are la îndemână, să înjumătățească prețurile la energie, orice măsură ar lua, chiar și TVA zero la alimente, nu va fi o măsură eficientă, pentru că, din păcate, ignorând presiunile inflaționiste care au apărut – toate guvernele din ultimii doi ani au fost complice cu aceste dereglări, s-a ajuns la o situație în care prețurile se modifică în ceea ce privește energia, chiar și bunurile de larg consum, așa cum nu am mai văzut în ultimii 18 ani. Nu am mai văzut să se modifice prețurile săptămânal la pompă, energie electrică sau gaze (…)

Astfel de măsuri sunt pompieristice din punctul meu de vedere. Ar putea avea un rezultat pe termen scurt, reducerea cu 9% a produselor de panificație, dar pe termen lung nu va ajuta la ceea ce Guvernul a indus în societate, în economie și chiar și cu efecte asupra clasei politice și anume, insecuritate, incertitudine financiară acum și incertitudine financiară în perioada următoare”, a mai precizat Soviani, pentru sursa citată.

Klaus Iohannis a numit trei premieri care au ignorat criza

Trei premieri a dat PNL în ultimii doi ani de zile, cu sprijinul lui Klaus Iohannis: Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.

Actualul ministru, Virgil Popescu, a dat vina pe companiile private, însă acestea dețin doar 15% din piață. Cei mai mari jucători din piață sunt Hidroelectrica (32%) și Nuclearelectrica (18,93%), companii de stat.

În urma tensiunilor din guvern, AUR a oferit prima reacție oficială. În opinia formațiunii conservatoare, executivul Ciucă s-ar putea clătina puternic.

„Facturile la energie vor fi piatra de mormânt a actualei guvernări. Batjocura la adresa românilor trebuie să înceteze!”, a fost reacția partidului AUR pe Facebook, joi după-amiaza.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate