duminică, aprilie 14, 2024
ACTUALITATETensiuni URIAȘE în Kosovo: Autoritățile de la Priștina au trimis trupe înarmate...

Tensiuni URIAȘE în Kosovo: Autoritățile de la Priștina au trimis trupe înarmate în nordul majoritar sârbesc. Cineva a atacat cu o grenadă misiunea UE / Președintele Vucici a cerut NATO să permită trimiterea armatei și poliției sârbe în nord

Pe lângă războiul din Ucraina, România riscă să aibă încă un conflict la granițe. Tensiunile au crescut în Kosovo, după ce se părea că situația s-a mai rezolvat, după înțelegerea dintre Belgrad și Priștina pe tema numerelor de înmatriculare.

Sâmbătă, 10 decembrie, sârbii din Kosovo au blocat drumurile de acces spre nordul unde sunt majoritari, în semn de protest față de arestarea unui fost ofițer de poliție de origine sârbă. În replică, duminică 11 decembrie, forțele speciale ale Priștinei au intrat în incinta barajului de la lacul Gazivode, un punct strategic în Kosovo, dar care este controlat de sârbi.

B92 citează un muncitor de la baraj care afirmă că forțele speciale de poliție de la Priștina au intrat în incintă cu arme și mașini blindate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Ministrul de Interne provizoriu din Kosovo, Xhelal Zvecla, a confirmat cu jumătate de gură incidentele de la Gazivode, afirmând că „totul este sub control”, adăugând că a existat „un schimb de focuri”.

În replică, președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a anunțat că va cere comandamentului KFOR – trupele de menținere a păcii de sub comanda NATO – permisiunea de a trimite 1.000 de soldați și polițiști în nord.

El a spus că-și bazează cererea pe Rezoluția ONU 1244, cea prin care s-a pus capăt războiului din Kosovo.

Totuși, președintele sârb a explicat că se așteaptă ca NATO să refuze cererea și a anunțat un mesaj important în această seară. Totuși, pe rețelele de socializare sunt postate mesaje și fotografii care afirmă că armata sârbă ar fi în stare de luptă, poziționată de-a lungul „graniței” cu Kosovo. Această situație nu a putut fi verificată, independent, până acum.

Tot sâmbătă spre duminică, o patrulă a misiunii EULEX – a Uniunii Europene – a fost atacată cu o grenadă în nord. Atacatorii nu au revendica incidentul.

Acum o lună, sârbii s-au retras din toate instituțiile din Kosovo.

Reamintim că provincia Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008. Acest statut nu a fost recunoscut de Belgrad și de peste jumătate din statele lumii, inclusiv România. Kosovo nu este membru ONU și nici din majoritatea instituțiilor internaționale.

Nordul este zona unde sârbii sunt majoritari, în timp ce în rest domină etnicii albanezi.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE