duminică, februarie 25, 2024
ȘTIRIMiza unei „fuziuni” disperate: salvați „soldații” Ponta și Tăriceanu

Miza unei „fuziuni” disperate: salvați „soldații” Ponta și Tăriceanu

Anunțată joi seara ca un mare eveniment politic, fuziunea dintre ALDE și Pro România în ceva ce se numește, cam struțo-cămilesc, „Partidul Pro România Social Liberal” a trecut mai degrabă neobservată și pe bună dreptate. Cîndva doi grei ai politicii, premieri, șefi de Camere și lideri de mari partide, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta lasă impresia că se pregătesc ori de ieșirea din politică, ori de plasarea pe centura ei.

Declarativ, ambii vorbesc despre un mare pilon al Opoziței, unul care să nu facă nicidecum concesiile PSD. În fapt, miza reală e strict supraviețuirea parlamentară a celor din conducerea restrînsă a celor două partide.

Două hamsii politice prea mici în raport cu visurile liderilor, abandonate pe uscat, se zbat să pară crocodili, aruncând la televizor fraze pretențioase, pline cu fum.

Că ei sunt adevărata Opoziție: „Este momentul să lăsăm deoparte orice ezitări și să ne unim forțele pentru a opri actuala guvernare și de a construi o alternativă. (…) Vreau și cred că putem să construim în jurul acestei echipe, cu sprijinul ALDE, o forță capabilă să lupte și să se opună măsurilor greșite pe care Guvernul PNL și aliații săi le iau”, a declarat bombastic Ponta în conferința comună cu ALDE, adăugând că au luat decizia ca cele două mici partide – unul nici măcar netrecut prin alegeri parlamentare pînă acum – să aibă candidați comuni la alegerile parlamentare.

Semnificația ascunsă a fuziunii

Problema e că Ponta și Tăriceanu nu au nici alianță electorală sau politică, nici nu au fuzionat, ceea ce ridică întrebarea simplă despre ce strategie vorbim?

Una a disperării, am spune. Uzînd de un procedeu foarte rar practicat din motive lesne de înțeles, 3-4 lideri ai ALDE, cu Tăriceanu în frunte, vor demisiona din partid și se vor înscrie în Pro România, care îi va plasa pe liste. După eventuala alegere, ei vor trebui să revină în ALDE și să dirijeze operațiunea de fuziune post-electorală.

Cînd a făcut asta Gigi Becali, candidat pe listele PRM, deși era președintele PNG, lumea s-a amuzat și a ignorat, miza fiind măruntă. Cînd e vorba de cel care anul trecut încă era numărul doi în stat, lucrurile apar într-o lumină mai jenantă.

„Ideea candidaturii liderului unui partid pe lista altui partid denotă disperare majoră”, e de părere analistul Bogdan Tiberiu Iacob, de la inpolitics.

„Mai în glumă, mai în serios, dramaturgul Robert Sylvester spunea că al său cumnat a descris într-o carte polițistă crima perfectă: victima fusese ucisă de un asasin dintr-o altă carte. Acum, am avea președintele de partid ambițios plecat de acasă spre a fi ales în partidul altui lider ambițios. Nu vezi prea des în politica mare asemenea subterfugii. Și e posibil ca un preț să fie plătit electoral tocmai din acest motiv. Numele de Social-Liberal ne dă un indiciu interesant, fiind vorba de o formulă aparent contradictorie, dar care în ultimul deceniu a fost des vehiculată pe stînga, pe fondul problemelor de poziționare cu care s-a confruntat aceasta, inclusiv la nivel european. S-a vorbit despre PSD și această formulă și chiar Ion Iliescu o saluta, acum niște ani. Practic, ar semnifica o deplasare a unui partid de stînga tradițional mai spre centru. În principiu, mișcarea nu ar fi rea, dar nu e clar dacă Pro România și ALDE mai apucă să o și transpună în practică. Pentru ele, a cam început numărătoarea inversă” mai spune ziaristul.

Aparent, Ponta e optimist: „Mă bucur că întreaga conducere a ALDE a fost de acord să unim forţele pe care le avem. Nu sunt nişte forţe uriaşe, dar experienţa şi de guvernare comună ne va permite să venim cu soluţii şi cu oameni. Din păcate PSD nu a vrut şi nu vrea să fie un partener în Opoziţie faţă de preşedintele Iohannis şi de Guvernul PNL. Au făcut şi merg în continuare pe idee de blat, au decis să fie un sac de box. Vreau să vă confirm că şi eu, şi Călin Popescu Tăriceanu ne-am dorit şi la locale, şi la parlamentare să facem o forţă comună, o alianţă prin care să dăm jos Guvernul Orban. De la PSD au venit voci care ne-au arătat că nu vor să câştige, vor să piardă şi pe 6 decembrie, să facă non-combat”, a comentat la aceeași conferință.

De asemenea, tot Ponta a fost cel care a adăugat că, la nivel local, reprezentanții Pro România și ALDE vor face echipă comună. Nu de aceeași părere sunt mulți oameni din teritoriu, conform unor informații de ultimă oră intrate în posesia noastră, care nu sunt de acord cu o astfel de fuziune. Este posibil ca nemulțumirea trezită de această nedorită alianță/fuziune să-i facă pe mulți s-o părăsească. Iar ratarea parlamentului de către Pro România cu aldiști cu tot ar bloca exact fenomenul pe care își bazează Ponta viitorul politic: atragerea, în următorii ani, a nemulțumiților din PSD. Un motiv perfect pentru ca PSD să facă tot posibilul pentru ca fostul său lider să cadă sub pragul electoral în decembrie.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE