ACTUALITATEApel al pacienților cronici după transformarea Spitalului Colentina în spital COVID: Toți...

Apel al pacienților cronici după transformarea Spitalului Colentina în spital COVID: Toți cetățenii României au dreptul la ocrotirea sănătății

Pacienții cronici adresează autorităților un apel public în care le cer să explice ce se întâmplă după transformarea Spitalului Colentina, unul dintre cele mai importante spitale din țară pentru tratarea afecțiunilor cronice, în spital de suport COVID, informează un comunicat de presă primit la redacție.

Iată comunicatul semnat de Cezar Irimia, Președintele Alianței Pacienților Cronici din România și Radu Gănescu Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România:

Văzând declarațiile publice ale reprezentanților Guvernului dar și Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență 4659677 din 18.10.2020 respectiv art 2, în care se precizează că “Pacienții cu alte afecțiuni decât COVID-19, internați actualmente în Spitalul Clinic Colentina, vor fi transferați către unități medicale de pe raza Municipiului București și județele limitrofe, funcție de patologie și disponibilitățile de spitalizare din secțiile de specialitate”, rugăm Primul Ministru și Ministrul Sănătății să clarifice și să răspundă la următoarele întrebări:

1. Dorim să știm cum se va realiza acest transfer, cine este responsabil de transferul pacienților și ce se întâmplă cu acești pacienți dacă secțiile de specialitate din alte spitale nu au disponibilități de spitalizare?

2. Ce se întâmplă cu pacienții internați la spitalul Colentina, care suferă de boli cronice și care nu pot fi externați datorită stării de sănătate și nici nu pot fi transferați la alt spital?

3. Cum se va transfera medicația din programele naționale de sănătate de la spitalul Colentina la alte unități medicale, având în vedere că medicamentele au fost cumpărate prin licitație de către spitalul Colentina în baza contractului semnat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate?

4. Cum se va transfera medicația primită prin donații de către spitalul Colentina, având în vedere că Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a autorizat doar farmacia spitalului Colentina pentru aceste donații?

5. Ce se întâmplă cu intervențiile medicale care se realizează doar la spitalul Colentina?

Având în vedere că spitalul Colentina este un spital de tip pavilionar și se pot organiza cu ușurință circuite separate pentru pacienții COVID, ar fi foarte bine dacă câteva dintre pavilioanele spitalul ar putea să trateze în continuare pacienții cronici Astfel, ar putea să se asigure în continuare monitorizarea și tratamentul acestor pacienți fără a fi nevoie să fie transferați către alte spitale și s-ar respecta art. 34 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății:

(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

Reamintim Guvernului și Departamentului Pentru Situații de Urgență, că lângă București au fost construite spitale modulare care în acest moment funcționează la capacitate redusă și rugăm aceste instituții să se ocupe de dotarea acestor spitale cu aparatele necesare pentru ATI, să transfere personal medical din toate spitalele din București către aceste spitale modulare și să organizeze urgent cursuri de perfecționare pentru personalul medical care tratează cazurile de COVID, inclusiv cursuri privind modul în care se echipează, se dezechipează și se folosesc materialele de protecție.
Pregătirea cadrelor medicale este responsabilitatea exclusivă a Ministerului Sănătății.

Înțelegem situația specială prin care trecem și acceptăm că situațiile excepționale cer măsuri excepționale, dar și pacienții cronici au dreptul la servicii medicale, nu putem să le luăm acest drept și să ignorăm nevoile lor, de aceea vă rugăm ca orice măsuri luați acum și pe viitor să țineți cont de nevoile medicale ale tuturor cetățenilor României și să organizați consultări cu asociațiile de pacienți reprezentative.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...