duminică, iulie 21, 2024
ACTUALITATERusia a produs un document în care îi consideră pe Radu Gyr...

Rusia a produs un document în care îi consideră pe Radu Gyr sau Mircea Vulcănescu „criminali de război”. Unioniștii români sunt acuzați că-i „albesc pe aliații lui Hitler”

Radu Gyr, Mircea Vulcănescu sau Nechifor Crainic sunt „criminali de război”, conform unui document produs de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Moscova în 2019 și actualizat în 2022, intitulat „ „Privind situația cu glorificarea nazismului, răspândirea neo-nazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor moderne de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță asociată”.

Raportul respectiv a fost citat recent, pe 8 septembrie, de Ambasada Rusiei la București, dându-se de înțeles că autoritățile române ar încerca să treacă „sub tăcere caracterul criminal al acțiunilor săvârșite de complici români ai Germaniei naziste”

„Din ce în ce mai mult se încearcă să se treacă sub tăcere caracterul criminal al acțiunilor săvârșite de complici români ai Germaniei naziste, cu accent pe „celelalte realizări” ale acestora în domeniul culturii și științei”, sună postarea Ambasadei Moscovei la București, ilustrată cu o fotografie a poetului Octavian Goga.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Reprezentanții Rusiei citează din raportul produse de MAE de la Moscova, în care despre Radu Gyr  se spune  „faptul că a fost recunoscut drept criminal de război”.

Despre o altă victimă a temnițelor comuniste, Mircea Vulcănescu, raportul moscovit spune că se încearcă „albirea” sa ca „filozof remarcabil”. „Există încercări de a-l albi pe Mircea Vulcănescu ca „filosof remarcabil”. În 2018, fiica sa a inițiat un proces pentru a stabili „natura politică” a verdictului tribunalului din 1946, care a recunoscut pe tatăl acesteia criminal de război. O decizie în favoarea acesteia ar fi însemnat, de fapt, reabilitarea unuia dintre membrii guvernului lui Ion Antonescu. Cu toate acestea, în 2019, solicitarea, care fusese aprobată în prima instanță, a fost respinsă de Curtea de Apel București”, sună textul rusesc.

Moscova nu uită nici de unioniști. În opinia acesteia, „cea mai mare și proactivă” organizație în acest domeniu este „Acțiunea 2012”, pe care a fondat-o George Simion.

Și pe aceștia, rușii îi acuză de nazism. „Retorica activiștilor „unionismului românesc” caută să albească crimele înfăptuite de aliații lui Hitler în România (dictatorul Ion Antonescu și alții) prezentând acțiunile lor drept „lupta pentru eliberarea națională” a poporului român”, afirmă Moscova.

Inclusiv schimbarea numelui parcului Tolbuhin din București este criticată în raport, dar la capitolul „rusofobie”.

Rușii sunt supărați că cineva nu șterge portretele pictate ale Mareșalului Antonescu și ale soției sale de pe pereții bisericii pe care au ctitorit-o în București.

„Există portrete ale lui Ion Antonescu în picturile murale ale unor biserici din București, în special în Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, unde complicele Führerului este înfățișat într-o imagine pozitivă a ctitorului. Imaginea lui se află și în biserica Mănăstirii Mihai Vodă, printre cei mai venerați regi și ierarhi bisericești ai României.

În repetate rânduri, încercările de schimbare a denumirii străzii din Cluj-Napoca, care poartă numele comandantului uneia dintre unitățile mișcării legionare, Radu Gyr, eșuează. Memoria ministrului propagandei al guvernului, I.Antonescu Nichifor Crainic, se păstrează în numele uneia dintre străzile din Pitești. Numele lui Mircea Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul de Finanțe al guvernului lui I.Antonescu îl poartă străzi din București și Aiud, precum și un liceu tehnologic din capitala României. Rezolvarea problemei demontării bustului lui M.Vulcănescu din una din piețele sectorului 2 București se tergiversează”, sună acuzațiile Rusiei.

Nici până în ziua de astăzi, vreun oficial al statului român nu a răspuns. Acest lucru nu este de mirare, însă, deoarece reprezentanții președintelui Iohannis au avut, mereu, aceeași poziție ca și rușii când a venit vorba despre trecutul recent al României.

Guvernul Florin Cîțu, de exemplu, l-a concediat pe Octav Bjoza, fost deținut politic, din funcția de subsecretar de stat al instituției care se ocupă cu recunoașterea meritelor luptătorilor anti-comuniști.

Unul dintre liderii PNL, Alexandru Muraru, este vârf de lance în lupta împotriva memoriei luptătorilor anti-comuniști, retorica sa fiind identică cu cea a Moscovei, în acest sens. Muraru a fost în spatele afișării unei plăci în care poetul Octavian Goga este făcut „fascist” pe soclul statuii care-l reprezintă în Iași.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Horthy o fi fost și el aliatul lui Hitler? pt că aliații de azi ai rușilor nu se sfiesc să-i afișeze bustul tocmai în parlamentul de la budapesta.

  2. Cu adevărat rușinoasă, însă, e doar scurtimea listei. Avem mult, mult mai multe figuri eroice și martirice, demne de marea cinste de-a fi cauza veșnicii smiorcăieli a eternului puroi bolșevic. Tot înainte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE