duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATECharlie Ottley face un film despre Oltenia de sub munte. Documentarul va...

Charlie Ottley face un film despre Oltenia de sub munte. Documentarul va fi lansat pe 1 iunie la MȚR și la Horezu

Cunoscutul jurnalist și documentarist britanic Charlie Ottley a făcut un film documentar despre „Oltenia de sub munte”, informează un comunicat de presă.

Intitulat „Discover Oltenia”, documentarul are 17 minute și finanțat de Asociația Kogayon, cu susținerea de către BRD Groupe Societe Generale.

Conform realizatorilor, filmul este „rodul unei munci intense de șase luni, este realizat pentru și alături de comunitate și prezintă patrimoniul natural și cultural foarte variat și bogat al Olteniei de sub Munte”.

„Charlie Ottley, cunoscut pentru proiectele sale de promovare a turismului sustenabil, este și ambasador al Geoparcului, pe care-l prezintă lumii întregi cu cele mai prețioase comori ale sale: rezervații naturale, situri geologice, peșteri, chei, păduri virgine, floră și faună, monumente, tradiții, obiceiuri și oameni ai locului”, continuă comunicatul.

Lansare la Horezu și Muzeul Țăranului Român (MȚR)

Avanpremiera filmului va avea loc pe 1 iunie, ora 20:30, în teritoriul Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, la Andra’s House din Horezu, un loc emblematic ce face parte din rețeaua de peste 120 de parteneri ai proiectului. Evenimentul este gratuit, deschis publicului larg, și le oferă localnicilor și turiștilor oportunitatea de a descoperi frumusețea și bogăția naturală ale Olteniei de sub Munte, prin lentila realizatorului filmului.

Premiera de la București este programată pe 6 iunie, ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului Român, în Studioul Horia Bernea și va fi un eveniment cu acces pe bază de invitație.

La ambele evenimente, participanții vor putea interacționa cu echipa care a realizat filmul și cu cea a Asociației Kogayon dedicată Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, vor avea loc discuții despre regiune și proiect și sunt pregătite câteva surprize oltenești.

Chiar e Oltenia de sub Munte?

Filmul nu este dedicat, așa cum ar părea din descrierea organizatorilor, întregii Oltenii de sub munte, ci doar acelor zone care au fost de-acord să susțină proiectul „Oltenia de sub Munte – Geoparc aspirant UNESCO”.

Practic, este vorba doar de șase localități din județul Vâlcea: Vaideeni, Horezu, Costești, Bărbătești, Stoenești și Băile Olănești, în care sunt 41 de sate.

Istoric și „pe teren”, zona cunoscută drept Oltenia de sub Munte este un teritoriu care include, pe lângă județul Vâlcea, județul Gorj, județul Mehedinți și nordul județului Dolj.

Sunt voci care spun că o eventuală includere a celor 6 localități vâlcene în UNESCO sub titlul de  „Oltenia de sub Munte” este abuzivă, deoarece riscă să confiște această denumire istorică pentru un teritoriu minuscul din zona istorică  a Olteniei de sub munte.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE