vineri, ianuarie 17, 2025
ACTUALITATECare sunt țările care încă nu au abolit pedeapsa cu moartea și...

Care sunt țările care încă nu au abolit pedeapsa cu moartea și de ce nu mai poate fi reintrodusă în România

Anul trecut, numărul oamenilor executați în urma deciziilor organelor judiciare a crescut cu 53% la nivel global, informează Amnesty International, organizația non-profit care face lobby pentru scoaterea în afara legii a pedepsei cu moartea în toate statele lumii. În total, 883 de oameni au fost executați legal în 2022, potrivit sursei citate, la care se adaugă și cazurile încadrate la informații clasificate.

Anul trecut, Kazakhstan, Papua Noua Guinee, Sierra Leone și Republica Centrafricană au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile. Astfel, numărul statelor care nu mai aplică pedeapsa capitală a ajuns la 112, informează Al Jazeera. Numărul acestora a oscilat destul de mult în ultimii ani.

23 de state încă au păstrat pedeapsa capitală, dar nu au executat pe nimeni în ultimii zece ani. Astfel, se consideră că pedeapsa cu moartea a fost abolită în practică, de facto, nu și legal, de jure. Printre statele aflate în această situație se numără: Rusia, Coreea de Sud, Maroc, Algeria, Muritania, Mali, Niger, Liberia, Ghana, Camerun, Tadjikistan, Laos, Eritrea, Malawi, Kenya, Tanzania, Sri Lanka, Eswatini etc.

În prezent, 55 de state încă mențin pedeapsa cu moartea și o și aplică, mai frecvent sau mai rar: SUA, China, Japonia, Belarus, Pakistan, India, Afganistan, Myanmar, Thailanda, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, Iran, Irak, Siria, Arabia Saudită, Libia, Egipt, Yemen, Libia, Iordan, Sudan, Sudanul de Sud, Etiopia, Uganda, Congo, Nigeria, Somalia, Zimbabwe, Botswana, Indonezia, Malaezia, Guyana, Cuba, Belize etc. Belarus este singura țară din Europa în care au loc execuții.

Pedeapsa cu moartea, secret de stat în China

China ar fi țara în care se aplică cele mai multe condamnări la moarte, potrivit Amnesty International, peste 1.000 anual. Totuși, datele referitoare la pedeapsa capitală sunt clasificate, considerate secrete de stat.

În 2022, 883 de oameni au fost executați în 20 de state, o creștere cu 53% față de 2021, relatează sursa citată.

Date transparente referitoare la execuții sunt disponibile în Iran, cu +500 anual și Arabia Saudită, în jur de 200 pentru același interval de timp.

În Statele Unite ale Americii (SUA), în 2023, minimum 23 de prizonieri au fost executați prin injecția letală, arată raportul Death Penalty Information Center.

În Arabia Saudită, pedeapsa capitală se aplică prin decapitare, iar în Somalia și Coreea de Nord prin împușcare. În Japonia, Egipt, Iordania, Irak, Kuweit, Singapore, Bangladesh și Pakistan, execuțiile se fac prin spânzurare, se arată într-un raport al Parlamentului European.

În România, pedeapsa cu moartea s-a aplicat pentru ultima dată în decembrie 1989, execuția soților Ceaușescu. În Franța, în 1977, în Spania în 1975, în Marea Britanie în 1964, iar în Italia în 1947.

La nivel internaţional, au fost adoptate mai multe instrumente juridice care se referă explicit la abolirea pedepsei cu moartea.

Țara noastră este stat semnatar al Convenției pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale. Astfel, potrivit Protocolului nr. 6, art. 1, Pedeapsa cu moartea este abolită. Nimeni nu poate fi condamnat la o asemenea pedeapsă, nici executat”.

România, parte a tratatelor internaționale în care e prevăzută abolirea pedepsei capitale

 În spațiul european, mai exact în cadrul Consiliului Europei, atitudinile favorabile abolirii pedepsei cu moartea au fost manifestate mai devreme cu şase ani decât în cadrul ONU. Astfel, la 28 aprilie 1983, s-a deschis spre semnare, la Strasbourg, Protocolul nr. 6 la Convenția europeană pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăților fundamentale cu privire la abolirea pedepsei cu moartea. La fel ca în cazul ONU, acest tratat european aboleşte pedeapsa cu moartea doar pe timp de pace.

Art. 2 al Convenției precizează: „Un stat poate să prevadă în legislaţia sa pedeapsa cu moartea pentru acte săvârşite în timp de război sau de pericol iminent de război; o asemenea pedeapsă nu va fi aplicată decât în cazurile prevăzute de această legislaţie şi conform dispoziţiilor sale. Statul respectiv va comunica Secretarului General al Consiliului Europei dispoziţiile aferente legislaţiei în cauză.”

Menținerea pedepsei capitale în timp de război este posibilă numai pentru statele care au făcut o astfel de rezervă la momentul ratificării tratatului.

De ce nu mai poate fi introdusă pedeapsa cu moartea în România

 Și dacă ar exista o inițiativă legislativă referitoare la reintroducerea pedepsei cu moartea în țara noastră, nu ar putea fi implementată, pentru că ar fi blocată de art. 1, alin. 3 din Constituția României:

„România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate”.

Pe lângă Convenția europeană pentru Drepturile Omului și Constituție, un alt reper pentru România referitor la abolirea pedepsei cu moartea este reprezentat de Protocolul nr. 13 de la Convenţia CEDO (Vilnius, 2002), care prevede abolirea totală a pedepsei capitale, indiferent de circumstanţe.

Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei cu moartea este marcată în fiecare an, pe 10 octombrie, din anul 2002.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. În România a fost abolita pedeapsa cu moartea nu din cauze umanitare, ci pentru protejarea alesilor neamului care merita aceasta pedeapsa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE