În fiecare an, pe data de 7 septembrie, în Biserica Ortodoxă sunt cinstiți Sfântul Mucenic Sozont, Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pangarati.
Sfantul Sozont s-a născut în Licaonia (Asia Mica), pe vremea împăratului Diocletian (284-305). Acesta fost pastor de oi și a dorit să fie mucenic pentru Hristos.
Pe vremea sa, se afla la Pompeiopolis (in Cilicia) un idol din aur si argint, la care se închinau păgânii. Sozont a intrat in cetatea unde se afla acest idol, i-a rupt mana acestui idol, a făcut-o bucăți și a împărțit-o printre săraci.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Pentru ca cei nevinovați să nu fie arestați, Sozomen a fost cel care s-a predat în fața magistratului, spunându-i că el este creștin și că el a fost cel care i-a tăiat mâna idolului.
După ce a fost supus la multe chinuri, a fost aruncat în foc și de aici a plecat în împărăția lui Dumnezeu.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Sfântul Cuvios Simeon s-a născut la începutul secolului al XV-lea într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț. A ales să se retragă alături de doi ucenici în anul 1432 în pustietate, la poalele muntelui „Paru”, la 5 kilometri de mănăstirea Bistrița. A primit bani și sprijin din partea Voievodului Ștefan cel Mare pentru a ridica o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de Mir. Această biserică va fi sfințită de Mitropolitul Teoctist I. În cadrul acestei slujbe a avut loc și hirotonirea intru preot a lui Siomen și a devenit primul întemeietor și egumen al Mănăstirii Pângărați.
Din cauza invaziei otomane, Cuviosul Simeon pleacă în Transilvania, unde se stabilește la Mănăstirea Casiva unde va sta până în 1476 când trece la cele veșnice.
Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487. Încă din tinerețe a ales să intre în obștea de la Pângărați. Va conduce obștea mânăstirii timp de 56 de ani. După o descoperire dumnezeiască, domnitorul Alexandru Lăpușneanu ridică o nouă biserică la Pângărați, în locul celei de lemn care a fost arsă de invazia otomană. Aceasta va fi sfințită în anul 1560 de Mitropolitul Grigorie al Moldovei.
În 1566 se retrage la Mănăstirea Moldovița, unde va mai sta timp de patru ani până când va trece la cele veșnice.
Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați au fost canonizați de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din data de 5-7 martie 2008.