Sfântul Apostol Iuda se trăgea din seminția lui David și a lui Solomon și a fost unul din cei 12 apostoli ai lui Hristos fiind unul din cei patru fii ai lui Iosif, logodnicul Mariei și al Salomeei, prima soție a acestuia.
El mai este cunoscut și ca Levi, care se tâlcuiește “împreunat”, “din inimă” sau “ca un leu”, deoarece la început nu a crezut că fiul Mariei este Mesia, dar după ce a înțeles i s-a alăturat din tot sufletul și cu toată credința. El a mai fost numit și Tadeu care înseamnă “lăudător” și “mărturisitor” sau “sânii laptelui” și nu trebuie confundat cu alt Tadeu care a fost în ceata celor 70 de apostoli.
Sfântul Iuda a scris epistola sobornicească în Persia, în limba greacă, dialectul koine, către toți credincioși, o epistolă scurtă și directă, plină de înțelegere și învățături folositoare. El arată că nu-i de ajuns să te lepezi de păgânism ca să fi creștin ci trebuie să faci și fapte bune, vrednice de mântuire. Sfântul Iuda a suferit mult, a îndurat oboseală și durere, a propovăduit Evanghelia fără odihnă în ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia, a încredințat popoarele, a botezat și a povățuit pe mulți ducând pe calea mântuirii.
Pe când catehiza și boteza prin regiunea Ararat întorcând pe mulți de la închinarea la idoli a fost capturat de păgâni, l-au torturat și l-au crucificat, apoi a fost ucis cu săgeți de necredincioși și a mers în ceruri să-și ia cununa apostoliei de la însuși Hristos.
La 19 iunie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți:
Sfântul Mucenic Zosima;
Cuviosul Părinte Zinon;
Sfântul Mucenic Asingrit;
Cuviosul Paisie cel Mare.