miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATECalendarul zilei 19 iunie: Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului

Calendarul zilei 19 iunie: Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului

Sfântul Apostol Iuda se trăgea din seminția lui David și a lui Solomon și a fost unul din cei 12 apostoli ai lui Hristos fiind unul din cei patru fii ai lui Iosif, logodnicul Mariei și al Salomeei, prima soție a acestuia.

El mai este cunoscut și ca Levi, care se tâlcuiește “împreunat”, “din inimă” sau “ca un leu”, deoarce la început nu a crezut că fiul Mariei este Mesia, dar după ce a înțeles i s-a alăturat din tot sufletul și cu toată credința. El a mai fost numit și Tadeu care înseamnă “lăudător” și “mărturisitor” sau “sânii laptelui” și nu trebuie confundat cu alt Tadeu care a fost în ceata celor 70 de apostoli.

Sfântul Iuda a scris epistola sobornicească în Persia, în limba greacă, dialectul koine, către toți credincioși, o epistolă scurtă și directă, plină de înțelegere și învățături folositoare. El arată că nu-i de ajuns să te lepezi de păgânism ca să fi creștin ci trebuie să faci și fapte bune, vrednice de mântuire. Sfântul Iuda a suferit mult, a îndurat oboseală și durere, a propovăduit Evanghelia fără odihnă în ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia, a încredințat popoarele, a botezat și a povățuit pe mulți ducând pe calea mântuirii.

Pe când catehiza și boteza prin regiunea Ararat întorcând pe mulți de la închinarea la idoli a fost capturat de păgâni, l-au torturat și l-au crucificat, apoi a fost ucis cu săgeți de necredincioși și a mers în ceruri să-și ia cununa apostoliei de la însuși Hristos.

La 19 iunie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți:

Sfântul Mucenic Zosima;
Cuviosul Părinte Zinon;
Sfântul Mucenic Asingrit;
Cuviosul Paisie cel Mare.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate