marți, decembrie 10, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 13 decembrie: Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei

Calendarul zilei 13 decembrie: Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 13 decembrie.
Viitorul sfânt Dosoftei s-a născut în secolul al XVII-lea, în anul 1624 în cetatea Sucevei. La botez, acest sfânt a primit numele de Dimitrie. La început Dosoftei a studiat acasă, iar mai apoi la Iași, la Colegiul înființat de domnitorul Vasile Lupu și care aparținea de Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi.
După aceea, sfântul nostru pleacă la Liov, unde va învață carte în cadrul Școlii Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. De altfel, aici este și locul în care Dosoftei învață mai multe limbi străine printre care se numără: limba slavonă bisericească, polonă, latină dar și greacă. Toate acestea îl vor ajută să devină unul dintre cei mai mari poligloti ai acelor timpuri.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Povestiri rusești de Crăciun – Antologie și vei contribui la susținerea libertății ideilor și a editurii Contra Mundum

Aproape de mijlocul celui de-al XVII-lea secol (1649), sfântul se călugărește la Mănăstirea Probota, unde va primi și numele sub care credincioșii îl cunosc și iubesc, Dosoftei. Nouă ani mai târziu, în 1658, Dosoftei este ales și hirotonit că episcop al orașului Huși, iar mai apoi că episcop al orașului Român. În 1671, Dosoftei devine mitropolit al Moldovei.
Potrivit scrierilor bisericești, toată viață bunului Dosoftei a fost o trudă continuă, pusă în întrebuințarea poporului și a limbii noastre românești. Pe vremea lui Dosoftei majoritatea dacă nu, toate slujbele se țineau în limbile greacă și slavonă, graiuri pe care poporul român nu mai reușea să le înțeleagă. Astfel, bunul și iubitul nostru Ierarh Dosoftei se asigura că poporul român va înțelege tot ceea ce se slujește în sfânta biserica, pentru că toți cei lăsați de Dumnezeu pe pamant să înțeleagă.
Mitropolitul a fost unul dintre cei mai importanți cărturari de la noi din țară în cel de-al saptesprezecelea secol, fiind cunoscut de foarte mulți credincioși că fiind primul sau printre primii poeți naționali, primul traducător în limba noastră a cărților de slujba religioasă, de literatură și de istorie. Totodată, Dosoftei este apreciat pentru toate contribuțiile sale prin care a ajutat la formarea limbii literare românești.
Odată cu începerea campaniei de retragere a polonezilor din Moldova, din 1686, Mitropolitul este luat ostatic și va trăi în exil până la sfârșitul vieții sale. Își da viață în mâinile Domnului la dată de 13 decembrie 1693 și este înmormântat la Biserica „Nașterea Domnului” din Zolkiew, localitate din Ucraina.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE