luni, iunie 24, 2024
ACTUALITATEBursele de merit, acordate INDIFERENT de medie, pentru primii 30% din elevii...

Bursele de merit, acordate INDIFERENT de medie, pentru primii 30% din elevii unei clase. Avocatul Poporului: Noua reglementare NU va diminua mediocritatea, dimpotrivă

Avocatul Poporului, Renate Weber, îi solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să explice noile reguli privind acordarea burselor în anul școlar 2023-2024, respectiv bursele de merit, bursele de ajutor social și bursele pentru copiii orfani.

Într-o solicitare transmisă, miercuri, 30 august, Avocatul Poporului remarcă faptul că pragul mediei pentru acordarea bursei de merit dispare, el fiind înlocuit cu o cotă repartizată fiecărei clase. Astfel, potrivit metodologiei pe care o propune Ministerul Educației, bursele de merit urmează să se acorde pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă.

„Apreciem că promovarea valorilor meritocratice sunt sursa generatoare a recunoașterii și recompensării meritului școlar, iar aceasta se transpunere în reușita școlară, socială și profesională a tuturor elevilor. Noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”, explică Avocatul Poporului.

În continuare, Avocatului Poporului atrage atenția asupra faptului că din propiectul de act normativ propus de Ministerul Educației dispare bursa de ajutor social pentru elevii din mediul rural care studiază în altă localitate, măsură ce „conduce la un regres complet în ceea ce înseamnă accesibilitatea învățământului pentru această categorie”.

Nu în ultimul rând, Avocatul Poporului aduce în discuție problema burselor pentru elevii orfani, despre care R3media a relatat aici.

„Prin proiectul de act normativ, orfanii de un singur părinte nu au fost incluși printre beneficiarii de burse sociale, în contextul în care sunt orfani copiii care și-au pierdut un părinte sau pe amândoi”, explică Avocatul Poporului.

În final, Avocatul Poporului îi solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să prezinte un punct de vedere privind noile reguli pentru acordarea burselor școlare și să explice oportunitatea modificărilor propuse.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE