Recent, președintele Klaus Iohannis s-a deplasat la Sofia, acolo unde a parafat declarația privind parteneriatul strategic al țării noastre cu Bulgaria.
Țara vecină va deveni, astfel, al 16-lea stat cu care România dezvoltă relații de parteneriat strategic sau „relație specială”.
Iată care sunt, conform siteului Ministerului Afacerilor Externe, celelalte 15 state cu care România are parteneriat strategic sau relație specială:
Statele Unite ale Americii
Republica Azerbaidjan
Republica Populară Chineză
Republica Coreea
Republica Franceză
Republica Italiană
Georgia
Japonia
Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord
Republica Polonă
Republica Turcia
Ungaria
Regatul Spaniei
Republica Moldova
Republica India
China: de la „relație specială” la o „politică mai dură” decât alte state din UE
În această listă, surprinde numele Chinei, care este un stat cu care SUA au o relație încordată.
Conform siteului MAE, relațiile româno-chineze „sunt jalonate de o declarație politică comună, semnată la nivel de președinte, cu ocazia vizitei Președintelui Hu Jintao în România în 2004, intitulată „Declarația Comună a României și a Republicii Populare Chineze privind Stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare”.
MAE menționează faptul că România se bucură de o mare apreciere în China: „Dezvoltarea şi aprofundarea dialogului politic bilateral, pornesc de la dimensiunea capitalului acumulat în cei 72 de ani de la recunoașterea RP Chineze şi stabilirea relațiilor diplomatice, România continuând să fie unanim recunoscută în China drept a doua țară, după URSS, care a contribuit la industrializarea Chinei și la reforma agrară”.
Bucureștiul apreciază că momentul în care România a contribuit la dialogul sino-american și susținerea Chinei față de poziția României după reprimarea sovietică a „primăverii de la Praga”: „Cele două evenimente au constituit pilonii de bază pe care s-a consolidat în timp relaţia specială cu RP Chineză”, scrie MAE.
În 2013, premierul Ponta cerea ridicarea relației dintre România şi China „la nivelul cel mai înalt pe care România îl are, acela de Parteneriat strategic”.
În ultimii ani, însă, Bucureștiul a răcit relațiile cu Beijingul, chiar adoptându-se un proiect de lege care scoate compania Huawei de pe piața românească de telecomunicații.
Ultimele știri despre cooperarea româno-chineză datează din 2019, pe siteul MAE. În 2021, Politico remarca faptul că România are o „politică mai dură față de China” decât alte state din UE.
Salam , de proasta calitate , uns cu firman , pardon sapca , de licurici . Parca el trebue sa se ocupe de relatiile cu state prietene ?
Romania nu mai are parteneriate. Doar relatii de slugarnicie coordonate de primul slugarnic din tara marele antiroman iohanys. Asta e realitatea cruda. Nu ne mai baga nimeni in seama ca suntem fara cap. Capul e in afara tarii!! Doar ala negociaza pentru noi! Dovada e si vizita actuala de shoping in tarile arabe cu care eram in parteneriat. Plavanul asteapta 3 zile ca sa fie primit la varf deoarece e mai importanta vizita presedintele Siriei . Lectie de apreciere pentru cine are ochi sa vada si minte sa gandeasca! Cu asemenea presedinte ne ducem in cap clar!