marți, octombrie 3, 2023
ACTUALITATEDaniel Funeriu critică „reformele” din Educație: Nu trebuie să cădem în capcana...

Daniel Funeriu critică „reformele” din Educație: Nu trebuie să cădem în capcana pedagogistă că nu mai trebuie să dăm informații, pentru că și le pot găsi pe internet și că trebuie să le dăm competențe.Competențe fără cunoștințe nu există!

Daniel Funeriu, fost ministru al educației, a spus că învățământul trebuie să revină la fundamentele sale,  considerând că este o „capcană pedagogistă”  ideea că „nu mai trebuie să dăm informații, pentru că și le pot găsi pe internet și că trebuie să le dăm competențe”.

Această din urmă idee a fost susținută puternic de fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, precum și de șeful său, președintele României, Klaus Iohannis. De fapt, proiectele de legi ale educației, criticate dur de către aproape toată lumea, au fost transpunerea în fapte a acestor idei.

Daniel Funeriu afirmă că materiile fundamentale nu pot fi înlocuite cu „educație verde” sau „educație sexuală”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Este urgentă revenirea la fundamental în școli. Numărul de ore pe care un copil le petrece în școală e limitat și întrebarea este ce-i oferi copilului în acele ore? Și veți vedea tot felul de ciudați, mai ales prin Parlament, care vă spun „trebuie educație verde”. Mi se pare că Iohannis a dat acum că se face educație pentru mediu. Vin alții – „educație sexuală, că nu știu ce”, sau vin alții – „educație financiară”… Păi, frate, le faci pe toate astea, dar matematică când faci? Fizică când faci? Istorie, chimie, română, gramatică? Pentru că, vedeți dumneavoastră, toate acestea se numesc soft skills. O vă spună toți marii pedagogi ai nației, „domne, sunt importante aceste soft skills pentru că mergi pe piața muncii, tre’ să fii generalist să poți să sari de la una la alta”. Da, numai că, vedeți dumneavoastră, toate aceste soft skills se pot învăța, se pot preda și atunci când faci materiile fundamentale, dar materiile fundamentale nu pot fi predate când le predai copiilor soft skills. Eu cred că transferând din timpul copilului petrecut la școală, din orele de la științe fundamentale, matematică, fizică, chimie, umanioare, istorie, geografie și arte, transferând spre astfel de soft skills-uri, de fapt creăm generații întregi de copii care sunt formați intelectual pe o bază foarte fragilă.

Franța este un foarte bun exemplu. Vă dați seama, a scos matematica din liceu! Matematica nu mai este obligatorie în liceu (n. red. în anul 2023 fiind programată reintroducerea Matematicii la toate clasele). Franța este o țară care și-a demolat propriul sistem educațional, care era fantastic în anii ’80, făcând tot felul de inovații de genul ăsta. Vă invit să citiți rapoartele testelor PISA din 2018 unde țările care au performat cel mai bine sunt țările care niciodată nu s-au dezis de fundamental”, a spus Daniel Funeriu, într-un interviu pentru platforma studențească Media Hub UVT.

Funeriu a combătut și ideea că la școală se fac „chestii care se făceau la 1900”.

„Era un tânăr care spunea la un moment dat “domnule, școala ne învață chestii de la 1900”. Păi să știți că teorema lui Pitagora nu s-a schimbat din 1900 încoace. Sigur, sunt chestii care merg în pas cu vremea, trebuie updatate, trebuie tot timpul schimbate lucrurile, dar adevărurile științifice, adevărurile filozofice sunt chestiuni imuabile.

Trebuie tratate diferit pentru că mintea copiilor de azi e diferită de mintea copiilor din trecut, posibilitățile pe care le au oamenii astăzi sunt diferite, dar nu trebuie să cădem în capcana pedagogistă că nu mai trebuie să dăm informații, pentru că și le pot găsi pe internet și că trebuie să le dăm competențe. (…) Hai să fim înțeleși, competențe fără cunoștințe nu există. Nu poți să creezi o competență, dacă n-ai cunoștințe.

Și o mare parte din tinerețe, din adolescență, cred că creierul este formatat astfel încât să acumuleze cunoștințe, după care, sigur, de la o anumită vârstă pot să începi, pe baza cunoștințelor pe care le ai, să-ți formezi anumite competențe. Vorbim de gândire critică. Păi, să mă ierte Dumnezeu, dar vă imaginați un copil de clasa a III-a, spunând doamna, dar de ce 6 x 6 = 36? Sigur, gândirea critică este esențială, dar îi invit pe apostolii gândirii critice să-și formeze înainte de toate gândirea. Sigur că lucrurile trebuie predate diferit – nici eu nu știu exact cum trebuie făcut, pentru că lucrurile se schimbă foarte repede, însă nu cred că trebuie să renunțăm la transferul de cunoștințe.

Chiar învățatul pe de rost. Nu sunt un apologet al învățatul lui pe de rost, dar n-am cunoscut niciun chimist care n-a învățat pe de rost tabelul lui Mendeleev. Și nu cred că există un singur om pe lumea asta, fie el și un laureat Nobel de chimie care, copil fiind, s-a trezit spunând, „genial, mă duc să învăț pe de rost tabelul lui Mendeleev”! Nu! A învățat, probabil, de forță, că l-a forțat careva la școală să învețe tabelul lui Mendeleev. Deci de-aia eu tot spun să revenim la fundamental, pentru că prea o luăm undeva pe un teren, era să zic pe arătură, dar e un teren foarte nearat și foarte periculos. (…)

Deci în educație sunt pentru o revenire la fundamental. În științele exacte, umanioare, arte trebuie să inovăm. Sunt un cercetător, cred că trebuie să inovăm în toate domeniile, dar să păstrăm măsura lucrurilor”, a spus Funeriu.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

5 COMENTARII

  1. Perfect de acord. Țările care performează economic, care performează tehnic și științific precum China sau Coreea de Sud, pun accentul pe științe în școală și pe educație clasică. Țările care produc tâmpiți pe bandă rulantă scot matematica din școli și o înlocuiesc cu educație despre minorități, educație verde și educație sexuala.

    Vrem să producem cât mai mulți tâmpiți sau oameni deștepți care să asigure un viitor țării?

  2. Tocmai când vorbea ministrul Dănilă de salariul să de începător de cca 8k/lună din industria medicală, hop și americanii cu un video:

    https://www.youtube.com/watch?v=YTELoyugsOc

    Skin-head-ul din video este un (fost) marinel dezamăgit.

    P.S.

    Americanii mi-au amintit că „Operation Unthinkable” a fost declasificat, după cca 60 ani. Știați ceva ?

  3. Domnul Funeriu are dreptate! Problema e că atunci când s-a trecut la sistemul Bologna (probabil cea mai mare eroare a sistemelor de învățământ) persoane cu funcții importante în instituțiile de învățământ superior te făceau cu ou și cu oțet (ca să mă exprim totuși elegant) dacă spuneai ceva de cunoștințe. Totul era “COMPETENȚE” (încercați sa citiți cam cum vorbește președintele ca să vă dați seama ce “comică” era situația). Sistemul este greu de reformat, mai ales acum când scade numărul elevilor, studenților, etc. și ar trebui impusă o altă variantă de finanțare, altfel și bruma de învățământ, cultură și toate cele legate (sănătate de exemplu) se vor duce în ceața competențelor de a utiliza facebook și alte variante rapide și care dereglează modul de gândire. Câți au mai citit o carte în ultimul an??? Cine a scris 50 de pagini de text, formule sau alte cele în ultimul an??? Poate exagerez , dar nu vorbesc de cărți de specialitate sau texte de specialitate scrise ci orice altceva care nu are legătură cu meseria aleasă.

    • Nici nu știu ce să vă spun mai întâi …

      Îmi imaginez un om delicat, depășit de „oțetul” „experților”. Dvs. nu le-ați spune elevilor/studenților să insiste (politicos/angelic – găsesc ei, că doar au avantajul vârstei inocenței!) când consideră că au dreptate, dacă văd că profu’ nu pricepe ce vor să-i zică ? 🙂

      Când ziceți că s-a „bolognizat” (Bologna are, de fapt, o universitate bună – din câte mi s-a părut!) România ? Înainte de NATO (2004), ori după ? Înainte de UE (2007), ori după ?

      De ce credeți în „greșeli” generalizate și nu în „oferte de nerefuzat” ?

      Acum aproape 30 de ani, Vestul era demult „bolognizat”: băieții (cum vă tot repet pe-aici) de la „inginerie” își completau studiile (de mate) de liceu în primii 1-2 ani de facultate, la viteză cel puțin dublă și nivel calitativ sub cel al României nebolognizate. Și tot cu slabe performanțe, în ciuda avantajului de 1-2 ani în maturizare!

      Mi-au trebuit ani buni să aflu că Vestul are și inginerie ca la Politehnică, doar că … aceea se numea „inginerie științifică/avansată”! M-am întrebat dacă ingineria lor „obișnuită” n-o fi „subingineria” noastră … dar nu m-a lămurit nimeni.

      Deci nu cred că exagerați deloc: Vestul a trăit astea demult, nici străbunicii nu mai știu cum arată școala serioasă (pentru mase). „Elitele”, … altceva! Au școli mai bune decât aveam noi (nivel liceal – cam 50 k/an). Dar masele lor habar n-au, și nici nu intenționează „să-și vâre nasu’ unde nu le fierbe … treaba”. Știți expresia „rocket science” – nu-i de nasu’ maselor, în democrațiile consolidate.

      Așteptați de la d-nu’ Dănilă F. să vă povestească așa ceva – mult și bine. El vă prezintă apologia junglei ca viziune (liberală) pentru societatea umană (săracu’ – el n-a vrut nicio conotație negativă, tigrișoru’-i doar o mascotă dulce …) Vă sfătuiește să … „faceți bani” – cine dintre salariați folosește un asemenea limbaj ? Ne sfătuiește cumva să ne tragem și noi un Bretton Woods, să „batem monedă” și noi ? Măcar să putem spune că „facem bani” cu toată seriozitatea …

      În ianuarie ’90 viitorii băieți de la GDS se întâlneau (și luau notițe, potrivit unei celebre poze) cu Gigi Negru. Nu i-ați întrebat ce obligații „asumate” li s-au dictat atunci, dacă nu au inclus și „asumarea” „bolognizării” învățământului. Cert este că știu niște colegi alunecați spre final la medie (unul câștigase concursul național în clasa a 10-a, unii nu erau slabi deloc!) au devenit în acel an … cercetători la Institutul de Pedagogie! Câți știau atunci ce va însemna … Pedagogia!

      „Sistemul este greu de reformat, mai ales acum când scade numărul elevilor, studenților, etc. și ar trebui impusă o altă variantă de finanțare, altfel și bruma de învățământ, cultură și toate cele legate (sănătate de exemplu) se vor duce în ceața competențelor de a utiliza facebook și alte variante rapide și care dereglează modul de gândire. Câți au mai citit o carte în ultimul an??? Cine a scris 50 de pagini de text, formule sau alte cele în ultimul an??? Poate exagerez , dar nu vorbesc de cărți de specialitate sau texte de specialitate scrise ci orice altceva care nu are legătură cu meseria aleasă.”

      Presupun că vă referiți la reformarea … Reformei. Va fi o „alegere” dificilă: vreți reformare (a Reformei!), ori Democrație ? Eu zic că se exclud reciproc.

      Pentru finanțare, vă propun o soluție trăsnet: să predea șomerii (deja antrenați cu traiul pe nimic), economiile vor fi 100% Și dacă folosim și tehnica modernă din dotare, retehnologizăm țara peste noapte!

      Iar dacă tineretul obiectează (prin diverse piețe libere), … jar mănâncă. Perfect democratic. 🙂 (L-ați auzit pe „liderul studenților” din ’90 vorbind vreodată de subiectul de aici ? Eu nu. Și e … profesor universitar!)

  4. Escrocii de la edu.pedu mi-au făcut pierdut (pur și simplu!) următorul comentariu:

    „Interesant autor, tânărul Ștefan Lefter. Cel care a asociat ipocrita fotografie furnizată de aliați cine este ? (Din funcționarea presei libere am reușit să aflu că selecția imaginilor nu aparține, de obicei autorilor …)

    De ce rânjește adultul de la tablă ? De găselnița de a pune pe tablă matematică și fizică la grămadă, și anume doar formule aruncate artistic, peste care se mimează … „învățarea” ?

    Incompetenților dvs. cititori, d-le Lefter, ar trebui să le arătați manualele socialismului (la noi): manualul.info. Incompetenții dvs. cititori nu disting între stânga Dreptei (cu rol de a încăiera proștii, întru facilitarea funcționării Democrației) și stânga Stângii. Amintiți-le că problemele din manualele acelea erau considerate ușurele (pentru tot felul de examene de admitere din RSR, de care ipocriții n-au auzit), drept care erau suplinite de multe, multe cărți de probleme mai „țapene”! Le găsiți pe net, dacă n-ați auzit de ele.

    Înainte de a vedea (la finele articolului) că este vorba de o fotografie din patria celor care v-au promovat „reforma” peste tot (inclusiv în România și în Franța!) în lumea democratică, le recunoscusem stilul inept. Da, ei aplică (în cursurile lor de … „pedagogie”) teorema fundamentală a analizei matematice scriind TOATE primitivele în formulă, deși teorema aceea spune clar că se poate folosi ORICARE, nu neapărat toate! Dar acesta este stilul lor „pedagogic” de a aminti elevilor prostiți de reforme „care sunt toate primitivele”, când scopul acolo era calcularea unei integrale definite!

    Și mai este un incompetent care susține „semnarea cu nume întreg”! Plătește el salariile celor dați afară de Democrație ? Ori nu știe că, în Democrație, șomajul este legal și letal ?

    AU TRECUT 33 ANI. MAI AVEȚI 12.

    Mulțumesc.”

    https://www.edupedu.ro/franta-reintroduce-complet-matematica-in-trunchiul-comun-la-liceu-din-2023-dupa-schimbarile-succesive-din-ultimii-trei-ani-trebuie-promovata-egalitatea-fete-baieti-in-stiinte-sustine-ministeru/#comment-159782

    P.S.

    Agera momâie care îl intervievează pe Dănilă Funeriu a uitat să-l întrebe dacă există vreo țară democrată neafectată de ACEASTĂ REFORMĂ, ori dacă Correa de Nord s-a apucat de „reformă” în învățământ.

    P.P.S.

    Link-ul pe care vi l-am dat mai sus pare să admită că ar fi un comentariu acolo … poate apare, dacă trece de Purgatoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate