joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEBiserica Ortodoxă Rusă, declarată „instituţie care sponsorizează agresiunea militară” de către Parlamentul...

Biserica Ortodoxă Rusă, declarată „instituţie care sponsorizează agresiunea militară” de către Parlamentul Estoniei

Parlamentul Estoniei a votat luni o rezoluţie prin care a declarat Biserica Ortodoxă Rusă „instituţie care sponsorizează agresiunea militară a Federaţiei Ruse” împotriva Ucrainei, informează Kyiv Independent și Agerpres.

Biserica Ortodoxă a Rusiei, cunoscută şi sub numele de Patriarhia Moscovei, a sprijinit pe scară largă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie sursa citată.

Patriarhul Chiril, liderul BO Rusă, este un susţinător ferm al preşedintelui rus Vladimir Putin şi a fost acuzat că şi-a folosit subordonaţii din Ucraina şi din alte ţări pentru a răspândi propaganda rusă.

„Încă de când Federaţia Rusă a lansat războiul său pe scară largă împotriva Ucrainei în 2022, Patriarhul Chiril al Moscovei şi-a exprimat sprijinul public faţă de actul de agresiune al regimului terorist al Federaţiei Ruse”, subliniază Parlamentul Estoniei într-un comunicat.

„Liderii Patriarhiei Moscovei şi Patriarhul Chiril folosesc ideologia ‘Lumii ruse’ ca instrument pentru a promova războiul. Aceasta este utilizată pentru a distruge ultimele manifestări ale democraţiei ruse, pentru a militariza societatea rusă şi pentru a justifica agresiunea în vederea extinderii Federaţiei Ruse pe toate teritoriile dominate de aceasta în trecut, inclusiv în Ucraina”, se mai precizează în comunicat.

Parlamentul a precizat că declaraţia se referă în mod specific la biserica rusă ca instituţie, nu la enoriaşii săi.

„Estonia trebuie să păstreze dreptul constituţional la libertatea religioasă, cu deplină consideraţie pentru drepturile şi libertăţile tuturor celor care trăiesc aici”, conchide Parlamentul eston.

Estonia i-a acuzat anterior pe liderii Bisericii Ortodoxe Estone, o ramură care se află sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei, că sprijină războiul total al Rusiei.

Liderul Bisericii, mitropolitul Evghenii, a părăsit Estonia în februarie, după ce guvernul a decis să nu-i prelungească permisul de şedere, în contextul în care acesta făcuse declaraţii publice în sprijinul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE