marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 12 februarie: Dan Puric împlinește 65 de ani

Calendarul zilei 12 februarie: Dan Puric împlinește 65 de ani

Liviu Dan Puric, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani români, s-a născut pe 12 februarie 1959 la Buzău, unde a și copilărit.

„Eu m-am născut la Buzău, în 1959, și în copilărie am avut o perioadă dacă nu de iluminare, în orice caz de lumină nemaipomenită — pentru că am copilărit la Nehoiu, în munți. Părinții mei erau medici acolo… vedeam de dis de dimineață munții. Munții îmi vorbeau pe limba lor, păsările își ziceau muzica (…) Este un cerc de lumină care s-a pogorât pentru totdeauna în viața mea. (…) Apoi ai mei m-au adus la București. Aveam 7 ani și eram fascinat de locomotive. De la școală țin minte tot lumina, felul cum cădea ea pe pupitrele noastre”, spunea el, într-un interviu.

A terminat studiile la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din București, după care a urmat înrolarea in armata. In 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A fost repartizat la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, unde începe evoluția sa actoricească.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

De-a lungul timpului a interpretat roluri prime în piese de Aristofan, Shakespeare, Goldoni, Chase, Harwood, Marivaux, Gogol, Caragiale, Eminescu, Blaga și alții.
Spectacolele sale – Toujours l’amour, Made in Romania, Costumele, Don Quijote – au fost reprezentate în mai multe țări. În film, a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg.

A deținut numeroase roluri în filme precum: „Prea cald pentru luna mai” (regia Maria Callas Dinescu, 1983), „Salutări de la Agigea” (regia Cornel Diaconu, 1984), „O vară cu Mara” (regia George Cornea, 1988), „Tinerețe frântă” / Broken Youth (regia Marija Maric, coproducție româno-sârbă, 1990), „Orient Express” (regia Sergiu Nicolaescu, 2004).

Pasionat de dans, de muzică, de film, un virtuoz al step-ului, a înființat, în 1999, Compania Passe-Partout Dan Puric, în cadrul căreia a creat și a regizat spectacole precum: „Made în România”, „Costumele”, „Hic sunt Leones”, „Cei 150”, „Don Quijote” sau „Royal Fashion”, potrivit paginii de facebook a companiei, citate de Agerpres. Cu această companie de teatru a participat la festivaluri renumite din Germania, Elveția, Franța, Grecia, Slovacia, Croația, Bosnia, Ungaria, iar în 2003, a câștigat Premiul UNITER pentru Teatru Non-verbal.

Actor, regizor de teatru, dar și eseist, Dan Puric este autor al volumelor „Cine suntem” (2008), „Despre omul frumos” (2009) și „Fii demn!” (2011), „Suflet românesc” (2013), „Dulci – Jurnalul unui câine scris de un puric Dan” (2015), „Să fii român!” (2017). Ultimul său volum este „Omul liber”, apărut în 2020 la Editura Compania.

În 2000 i s-a conferit Ordinul Steaua României în grad de Cavaler. 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE