duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATELetonia a restrâns puternic limba rusă în spațiul public și obligă Biserica...

Letonia a restrâns puternic limba rusă în spațiul public și obligă Biserica Ortodoxă să-și declare autocefalia față de BO Rusă

Republica Letonia (foto) a restrâns, până la interzicere, folosirea limbii ruse în viața publică și în școli, scrie Rador citând surse externe. De la începutul războiului din Ucraina, în Letonia au fost introduse legi care restrâng și uneori interzic limba rusă în viața publică și în școli. Obiectivul este îmbunătățirea integrării persoanelor a căror limbă maternă este rusa, grup care reprezintă puțin peste o treime din populația țării, precizează sursa citată.

De asemenea, în septembrie 2022 Parlamentul a emis o lege prin care obligă Biserica Ortodoxă Letonă să-și declare autocefalia. Bisericii i s-a dat termen până la 31 octombrie, ca să se alinieze noilor acte normative.

Într-un comunicat, Biserica a afirmat, că „statul a stabilit autocefalia Bisericii noastre. Statul a determinat că Biserica Ortodoxă Letonă este independentă de orice centru eclesial situat în afara Letoniei, dar menținând comuniunea liturgică, de credință, rugăciune cu toate celelalte Biserici Ortodoxe din lume”. Declarația este oarecum interpretabilă, având în vedere că pune pe seama statului această modificare de status.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De altfel, acest lucru a fost înțeles de celelalte biserici ortodoxe autocefale: niciuna nu a recunoscut autocefalia Bisericii Letone.

Situația este asemănătoare cu cea a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Această structură a fost înființată cu sprijinul statului ucrainean în 2017, fiind recunoscută doar de Patriarhia de Constantinopol, Patriarhia Alexandriei și Bisericile din Grecia și Cipru.

Un sondaj din primăvara anului trecut arăta că 20% dintre vorbitorii de limbă rusă din țară au o atitudine pozitivă față de președintele Vladimir Putin. „Au văzut acest lucru ca pe un risc”, a explicat politologul leton Juris Rozenvalds.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

3 COMENTARII

 1. Nu poate merge la nesfarsit aceasta ipocrizie europeana. E principala lor eticheta. Murdaresc orice valori pe care le clameaza in mod ipocrit…
  Se va eroda la maximum increderea in ei, cum a fost si in URSS/blocul comunist.
  Pe fata parea totul lustruit, in popor era mult folclor pe tema….

 2. Comportament de stat fascist și bolșevic.

  una e una, alta e alta.

  așa a făcut si ukraina cu 8 milioane de ruși și in loc să consolideze statul l au crăpat de tot…

  știu, jurnaliștii licheliști o bagă pe aia cu putinismul. Adică in occident dacă pui eticheta de putinist poti incălca drepturile omului, că e dujman al poporului și trebuie linșat. Asta cred useriștii că e Occidentul…

  imaginați vă că România dă termen bisericii reformate și catolice din România să rupă legătura cu biserica maghiară și catolică. Exact”! Cam asta fac balticii și ucrainenii acum.
  Loați democrație pe pâine ioropeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate