ACTUALITATEAu început primele demersuri pentru metroul din Cluj-Napoca. Douăzeci de kilometri, 19...

Au început primele demersuri pentru metroul din Cluj-Napoca. Douăzeci de kilometri, 19 stații și un termen-limită european ambițios: 2026

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe (PNL), a emis joi certificatul de urbanism pentru proiectul metroului, viitoarea magistrală de metrou Florești–Cluj-Napoca, urmând să aibă un traseu de aproximativ 20 de km, numărând 19 stații subterane și un depou subteran, informează G4Media.

„Am emis certificatul de urbanism necesar în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal și a Studiului de Fezabilitate necesare demarării primei etape din cadrul proiectului:

«Tren Metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida» – Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea.

E un proiect de maximă importanță atât pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană cât și pentru întreg județul.

Realizarea metroului va beneficia de sprijinul constant al Consiliului Județean Cluj.
Conform documentului emis, viitoarea magistrală de metrou Florești – Cluj-Napoca va avea un traseu în lungime de aproximativ 20 de km și va număra 19 stații subterane și un depou subteran. Dintre acestea, 14 stații vor fi amplasate pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, pe axa vest-centru-est și vor deservi principalele puncte de interes.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Traseul propus al metroului este următorul:
zona de sud a comunei Florești – viitorul spital regional de urgență – centrul comercial din Florești – cartierul Mănăștur – centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira.”, scrie președintele Consiliului Județean Cluj, într-o postare pe Facebook.

Proiectul trebuie terminat până în august 2026, data-limită la care statele membre pot cheltui banii alocați de Uniunea Europeană prin acest program dedicat relansării economice post-pandemie.

Întrebat de Economedia dacă este timp pentru metroul din Cluj, care e abia la început cu documentația tehnică, Cristian Ghinea (USR+) a spus că a primit asigurări că va fi făcut la timp.

„Domnul Emil Boc m-a asigurat că se va face, dar poate fi împărțit în tronsoane și măcar un tronson sau două să fie gata. Noi raportăm număr de kilometri. Dacă e un risc de întârziere, să putem raporta o bucată din el, să ne luăm banii pe el.”, a declarat domnul Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate