luni, aprilie 15, 2024
OPINIIAmerica n-a fost niciodată liberală

America n-a fost niciodată liberală

Activiștii pro-avort din SUA, copiați fără imaginație de ai „noștri”, se ascund acum sub retorica liberală: Curtea Supremă a anulat un „drept” fundamental, un drept la viață privată etc. Logică ce dispare atunci când liberalii vor să forțeze vaccinare obligatorie, interzicerea sau limitarea dreptului la liberă exprimare, la protecție personală (arme) etc.

Ce ne arată asta, de fapt? Întocmai eșecul liberalismului. Există acest mit al neutralității instituțiilor, al echilibrării reciproce a puterilor statale. Dar clivajele care rup SUA în două sau mai multe Americi cu viziuni radical diferite cu privire la ce înseamnă Constituția și drepturile de bază arată că mitul neutralității liberale se apropie de sfârșit.

Nu, Constituția SUA nu a prevăzut niciodată nici dreptul la avort, nici „egalitatea căsătoriilor”. Asta din simplul motiv că valorile fondatorilor SUA nu au nicio legătură cu ideologiile (să le zicem „progresiste”) momentului prezent. De aceea, raționamentul judecătorilor de la Curtea Supremă nu este unul „religios”, cum cretin au titrat – din mimetism – și la noi siteurile de știri. Judecătorii conservatori sunt cunoscuți constituționaliști sau „originaliști”: ei consideră că jurisprudența ar trebui acordată cu sensul originar al Constituției SUA și al amendamentelor sale.

Să ai o listă de drepturi generice garantate constituțional, soluția „liberală”, este funcțională doar atunci când ai un consens de bază la nivel de societate cu privire la sensul, cuprinderea și limitele conținuturilor acelor drepturi. Dreptul la viață – cum îl definești? Se aplică și copiiilor nenăscuți? Dreptul la viață privată – poate cuprinde el și avortul? Dreptul la căsătorie – presupune el și recunoașterea legală a căsătoriilor gay, a poliamoriei și a altor formule „queer”?

Suntem în epoca postliberală dar, de fapt, parafrazând un autor francez, SUA nu a fost niciodată o democrație liberală. Este un sistem care alunecă între poliarhia constituțională protestantă și „catedrala”* oligarhilor roz.

*The Cathedral – complexul de putere mediatico-academic-militar care guvernează în prezent SUA.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE