vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEAlegeri Chișinău: Maia Sandu este noul președinte de peste Prut. Reacții Klaus...

Alegeri Chișinău: Maia Sandu este noul președinte de peste Prut. Reacții Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu

ACTUALIZARE 10:38 Președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu.

Preşedintele Klaus Iohannis o felicită pe Maia Sandu pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

„Cetăţenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european şi democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare şi apropiere de UE”, a scris Iohannis, luni, pe Twitter.

Victoriei candidatei PAS a fost salutată și de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Salut victoria istorică a Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! Acest rezultat reprezintă o confirmare a dorinţei majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, din ţară şi din diaspora, de apropiere strategică de Europa şi de România, singura garanţie a unui viitor mai bun, mai prosper, lipsit de corupţie şi oligarhie”, a scris luni Ciolacu pe Facebook.

 

ACTUALIZARE 10:32 După procesarea a 99,77% dintre procesele verbale rezultatele sunt următoarele:

SANDU MAIA 57.61% (937562 de voturi)
DODON IGOR 42.39% (689939 de voturi)

Rezultate Chișinău

SANDU MAIA 59.70% (206820 de voturi)
DODON IGOR 40.30% (139589 de voturi)

Diaspora, 132 din 139 de procese verbale numărate: Sandu – 92,8%, Dodon – 7,2%

ACTUALIZARE 16.11/08:45 Maia Sandu, liderul formaţiunii proeuropene Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), este pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău.

Maia Sandu a obţinut 56,91% din voturi, iar preşedintele în funcţie, Igor Dodon, un politician prorus, 43,09%, potrivit datelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după procesarea a peste 99% din buletinele de vot.

Prezenţa la urne în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova a fost de 52,74%, respectiv 1,64 milioane de alegători.

„Cea mai frumoasă echipă politică pe care a avut-o Republica Moldova. Avem foarte mult de muncit pentru a pune în practică ceea ce am promis. O să construim pas cu pas țara pe care am promis-o. Prima sarcină este să unim societatea pentru lucrurile comune, pe cei care au votat astăzi și pe cei care nu au ieșit la vot”, a declarat Maia Sandu, duminică seară, la sediul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), potrivit site-ului Jurnal.md.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Maia Sandu va fi noul Președinte al Republicii Moldova, conform unui sondaj de opinie realizat la ieșirea de la urne de Watch-Dog. Astfel, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi obținut 54,7% din voturi, în timp ce Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor, ar fi strâns 45,3% din sufragii.

Un sondaj realizat de Intellect Group în colaborare cu asociația SPERO, arată că Maia Sandu ar avea 54,8% dintre voturi, iar Dodon 45,2%. Ambele cercetări sociologice nu includ diaspora, o zonă care a votat masiv pentru Sandu în primul tur, ceea ce indică o victorie pentru candidata Partidului Acțiune și Solidaritate.

Prezența la vot a fost în jur de 52,47%.

Maia Sandu are 48 de ani și este de profesie economistă. Ea a fost premier al Moldovei între iunie – noiembrie 2019 și Ministru al Educației între 2012 – 2015.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Între anii 1989 și 1994 ea a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management. Din 1995 până în 1998 a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. În perioada 2009−2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică. Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA.

Pe 1 februarie 2016, Maia Sandu a declarat că ar vota în favoarea unirii cu România, dacă ar exista un referendum pe această temă. Sandu nu este căsătorită și nu are copii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE