luni, mai 20, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Biserica Greco-Catolică l-a invitat pe Oliver Jens Schmitt la o...

VIDEO | Biserica Greco-Catolică l-a invitat pe Oliver Jens Schmitt la o conferință. Afirmații aiuritoare, precum „Stalin a beneficiat de ortodoxismul interbelic”, aplaudate de ierarhii BRU

Pe 7 iunie, la Blaj, a început Conferința Internațională de Istorie a Comunismului dedicată comemorării a 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (BRU).

La eveniment a participat și controversatul istoric austriac Oliver Jens Schmitt, care a ținut o cuvântare de peste 15 minute.

Într-o limbă română pocită, austriacul a avut ca temă centrală poziția BRU în perioada interbelică și cea comunistă.

Întâmplător, desigur, austriacul Schmitt a deplâns faptul că BRU a nimerit, după 1918, într-un stat majoritar ortodox, față de perioada de ocupație austro-ungară, în care statul era dominat de catolici.

Acesta a spus chiar că regatul maghiar, anterior, era mai puțin „intruziv” în viața Bisericii, decât statul român unitar.

Schmitt a făcut o serie de alte afirmații stupefiante, dacă nu de-a dreptul absurde, printre care că dictatorul sovietic Stalin ar fi avut aliați în cadrul Bisericii Ortodoxe Române și că ar fi beneficiat de sprijin „masiv” din România în implementarea comunismului.

Schmitt a mai spus că „BOR a manevrat mult mai spre Răsărit decât alte biserici ortodoxe”. Mai rău, austriacul a spus că omogenitatea etnică și religioasă a României de azi ar fi „rezultatul dictaturii comuniste în domeniul diversității confesionale”. Schmitt a mai zis că acest „plan”  împotriva minorităților, ar fi fost inițiat în perioada interbelică, democrată. „Această dictatură nu a făcut decât să pună în aplicare ceea ce fusese stabilit deja, înainte de 1944”, a mai zis el.

De remarcat este că Schmitt a evitat să pronunțe numele întreg al Bisericii Ortodoxe Române, preferând prescurtarea BOR, deși în cazul greco-catolicilor a spus integral denumirea acestei instituții.

La fel, interesant este că în timp ce perora, lui Schmitt i-a murit microfonul.

Iată afirmațiile lui Schmitt, la finalul cărora cei prezenți în sală, în frunte cu ierarhia greco-catolică, au aplaudat:

„Escaladarea dintre stat, pe de-o parte și în spatele său, BOR și Biserica Greco-Catolică pe de altă parte, se datorează cu siguranță unor factori externi, mai precis, voinței Uniunii Sovietice staliniste, dar trebuie să o spunem foarte clar, succesul lui Stalin nu ar fi fost așa de răsunător fără sprijinul masiv pe care l-a primit în România, însăși.

Statul român a fost mult mai intervenționist față de biserici decât fusese statul maghiar. Bineînțeles și statul maghiar a intervenit, dar și teologi ortodocși au recunoscut cât de mari erau libertățile religioase în fostul regat maghiar.

Poziția Bisericii Greco Catolice într-un stat dominat de catolici a fost mai bună decât în statul român de după 1918.

„Integrarea eclesiastică a românilor spre Vest”.

Atacul comuniștilor, secondat de actori importanți ai BOR, a venit în 1948, Biserica Greco-Catolică a rămas în mare parte, singură.

Sentimentul anti-occidental din BOR era înrădăcinat mult mai mult în Ardeal, decât în Moldova. Mitropolitul Nicolae Bălan a fost ani de zile un promotor al legionarismului și anti occidentalismului.

BOR a manevrat mult mai spre Răsărit decât alte biserici ortodoxe.

Stalin a beneficiat de puternicul ortodoxism de inspirație legionară din perioada interbelică. Elitele sale religioase, cel puțin parțial, doreau acest lucru (întoarcerea spre Răsărit)

Pactul dintre BOR și FSN au fost îndreptat împotriva acelor forțe care se aflau de cealaltă parte a baricadei cu patru decenii în urmă.

Această Românie de azi, mai confesională și mai omogenă decât a fost, este rezultatul dictaturii comuniste în domeniul diversității confesionale. Această dictatură nu a făcut decât să pună în aplicare ceea ce fusese stabilit deja, înainte de 1944.

Statul român nu s-a dovedit un partener, ci un adversar al BRU. Adversar care a cooperat cu rivalul istoric, BOR.”

Invitația lui Schmitt este cu atât mai semnificativă cu cât austriacul vine după o serie de critici foarte dure, atât din partea Bisericii Ortodoxe Române, cât și a multor intelectuali laici, pentru ultimul său volum: „Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023”

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, profesorul Paul Aligică la sociologul Mirel Bănică sau istoricul Mircea Abrudan  au criticat volumul.

Șeful Arhivelor Patriarhiei Române a spus că opera lui Schmitt „nu este doar neștiințifică, ci chiar antiștiințifică, parcă e scrisă de un procuror”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

7 COMENTARII

 1. Schmitt amesteca nepermis lucruri adevarate cu unele indoielnice si cu altele scoase din context.
  Faptul ca are un succes superficial in mediu greco catolic este pentru ca istoria oficiala a Romaniei nu spune clar adevarul asupra persecutiei contra acestei Biserici in 1948 si dupa, inclusiv nedreptatile care continua si azi Dar eu daca as fi fost in sala as fi avut obiectii la mai multe afirmatii ale lui Schmitt.

 2. Da, d-le Ursan.

  Să vedeți dvs. ce scrie profesorul Grover Furr despre Stalin!

  În Democrație, mai mult decât oriunde, depinde pe cine întrebi.

  Americanii, de exemplu, citează un fost șef de-al lor de la Agenția Centrală de Investigații, care ar fi declarat (citat aproximativ – transparența Democrației este năucitoare!): „Misiunea noastră va fi îndeplinită când tot ce va crede populația va fi fals.”

  Așa că fiecare credem ce și pe cine putem/vrem.

 3. Cu asta pentru mine greco-catolicismul a murit.

  Fac pe moraliștii dar ei s-au aliat cu Brucan- Soros -Tisminețki -GDS -22 . De aia au compromis conservatorismul.

  fiind o minoritate pe cale de dispariție (150.000 rămași), sunt obligați să fie stângiști adică să practice discursul resentimentar- minoritarist.

  felicitări greco-catolicilor că se aliază cu un ateu anticreștin și progresist ca să atace BOR. E incă un pas in insignifianța galopantă a acestei confesiuni struțo-cămilice inventate de politrucii austrieci in procesul de colonizare a neamului românesc.

   • greco-catolicii sunt stângiști resentimentari aliați cu kominterniștii, silviu brucan, GDS și alți atei și seculariști. din păcate asta ați ajuns greco-catolicii, minoritarism resentimentar fix ca stangiștii

    Cred că in loc să atacați BOR mai bine ați lupta să apărați biserica catolică ce a ajuns remorca ideologiilor seculare. In Germania cardinalii vor să rupă biserica pe motiv de LGBT, deci credeți-mă, aveți alte priorități pe agendă decât sî aduceți un austriac care injură BOR și iși bate jos de linia națională pe care greco-catolicii au apărat-o pe vremuri, inainte să trădeze națiunea ca azi

    iar despre nedreptăți azi asupra greco-catolicilor, a se scuti. Nu e nici o nedreptate azi asupra lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE