Un muzeu dedicat lui Jules Verne ar trebui să se deschidă pe malul Loarei, la Nantes, în anul 2028. Cu toate acestea, proiectul cultural nu găsește unanimitatea în rândul populației, potrivit 20minutes.
Planul a fost schițat pentru prima dată acum 10 ani. La finalul anului 2028 se sărbătorește bicentenarul nașterii lui Jules Verne, moment în care ar trebui să se inaugureze și muzeul.
„Va fi un loc de contemplare și de împărtășire”, a spus Johanna Rolland, președintele Nantes Métropole, prezentând proiectul arhitectural câștigător.
În Nantes, însă, nu toată lumea împărtășește acest entuziasm. Printre cei neumlțumiți se numără și un grup critic cu privire la evoluția urbană. Colectivul de localnici La commune de Chantenay denunță „un proiect toxic, costisitor și distructiv de viață și legături sociale”.
Într-un comunicat de presă, colectivul consideră în special că acest nou loc este „o aberație” din punct de vedere ecologic și urmărește doar „seducerea turiștilor în beneficiul industriei hoteliere și de catering”.
„Moștenirea toxică” lăsată de Jules Verne
Nemulțumiții atacă și imaginea lui Jules Verne. Celebrul scriitor s-a născut la Nantes la 8 februarie 1828. Potrivit acestor localnici, scriitorul a lăsat „o moștenire toxică”.
„Cei care l-au citit efectiv știu că este dificil să găsească unul dintre cele 82 de romane ale sale care să nu poarte urme evidente de ideologie sexistă, rasială și colonialistă, în timp ce venerează mașinile și „progresul” capitalismului prădător în secolul al XIX-lea”, spun woke-iștii.
„Mitropolia din Nantes și aleșii săi nu pot închide ochii asupra locului și rolului imaginației verniene în istoria colonială și în criza ecologică contemporană”, mai spun nemulțumiții.
Ei își exprimă de asemenea îndoielile cu privire la bugetul proiectului, estimat la 50 de milioane de euro.
revolutia bolshevica “s-a nimerit” la Sankt Petersburg
pt. ca acolo era o concentrare industriala,
“cu inalta constiintza cetateneasca”
cum spunea ilici iliescu.
(pe careva trebuie data vina,
think about it)
Interviuri – Emil Constantinescu
constantinescu.ro › interviuri › interviuri_51
-Democraţia înseamnă conştiinţă cetăţenească. Este foarte greu din afară să judeci votul unor cetăţeni dintr-o altă ţară. La o majoritate atât de concludentă …
(nea emil e tare in dogmatica bolshevica;
poate mai tare decat zoaiele lu petre,
nu stim de ce nu va candida in 2024)
“în timp ce venerează mașinile și „progresul” capitalismului prădător în secolul al XIX-lea”
-aici au nimerit-o!