joi, februarie 9, 2023
ACTUALITATEAcademicianul Alexandru Zub (87 de ani) se retrage la Mănăstirea Văratec și...

Academicianul Alexandru Zub (87 de ani) se retrage la Mănăstirea Văratec și își donează toate cărțile către Mitropolia Moldovei

Istoricul și academicianul Alexandru Zub, în vârstă de 87 de ani, s-a retras din viața publică, alegând să-și petreacă ultima parte a vieții la Mănăstirea Văratec. Totodată, cesta și-a donat toate cărțile, potrivit Foaia de Iași.

Biblioteca acestuia cuprinde manuscrise, opere proprii și numeroase cărți strânse în zeci de ani de activitate. A ales să le doneze pe toate Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„A existat dorința sa de a se retrage și de a fi îngrijit și noi cu toată dragostea și inima am dorit să îl găzduim la centrul social de la Mănăstirea Văratec. Cu siguranță va fi într-un mediu care-l ajută nu doar din punct de vedere al sănătății și al liniștii, ci și duhovnicește, domnia sa fiind și un om credincios, care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilințe în timpul comunismului”, a precizat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Academicianul Alexandru Zub s-a născut la 12 octombrie 1934, în satul Vârful Câmpului, Botoșani. A urmat cursurile Facultății de Istorie din Iași, iar începând cu anul 1963 a fost cercetător, inițial în colectivul de istorie medie, iar mai apoi în colectivul de istorie modernă a Institutului de Istorie A. D. Xenopol din Iași. În 2004 a fost ales membru titular al Academiei Române.

Totodată, domnul Alexandru Zub a fost un lider al studențimii generației sale, organizând Serbarea de la Putna din anul 1957 care marca 500 de ani de la urcarea pe tron a lui Ștefan cel Mare. Dintre toate serbările Putnei, cea din 1957 a fost cea mai restrânsă, ca urmare a represiunii identității istorice și religioase a românilor de către regimul comunist.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate