Istoricul și academicianul Alexandru Zub, în vârstă de 87 de ani, s-a retras din viața publică, alegând să-și petreacă ultima parte a vieții la Mănăstirea Văratec. Totodată, cesta și-a donat toate cărțile, potrivit Foaia de Iași.
Biblioteca acestuia cuprinde manuscrise, opere proprii și numeroase cărți strânse în zeci de ani de activitate. A ales să le doneze pe toate Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
„A existat dorința sa de a se retrage și de a fi îngrijit și noi cu toată dragostea și inima am dorit să îl găzduim la centrul social de la Mănăstirea Văratec. Cu siguranță va fi într-un mediu care-l ajută nu doar din punct de vedere al sănătății și al liniștii, ci și duhovnicește, domnia sa fiind și un om credincios, care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilințe în timpul comunismului”, a precizat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Academicianul Alexandru Zub s-a născut la 12 octombrie 1934, în satul Vârful Câmpului, Botoșani. A urmat cursurile Facultății de Istorie din Iași, iar începând cu anul 1963 a fost cercetător, inițial în colectivul de istorie medie, iar mai apoi în colectivul de istorie modernă a Institutului de Istorie A. D. Xenopol din Iași. În 2004 a fost ales membru titular al Academiei Române.
Totodată, domnul Alexandru Zub a fost un lider al studențimii generației sale, organizând Serbarea de la Putna din anul 1957 care marca 500 de ani de la urcarea pe tron a lui Ștefan cel Mare. Dintre toate serbările Putnei, cea din 1957 a fost cea mai restrânsă, ca urmare a represiunii identității istorice și religioase a românilor de către regimul comunist.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.