EDUCAȚIEAcademia Română ia poziție și cere Ministerului Educației rezilierea protocolului privind cursul...

Academia Română ia poziție și cere Ministerului Educației rezilierea protocolului privind cursul de „cultură aromână”: Riscă să fie folosit în scopuri străine de interesul național

Academia Română regretă semnarea protocolului dintre Ministerul Educației Naționale și o asociație obscură prin care se promovează „cursurile opționale de cultură și civilizație aromână în școlile din România”, demers despre care consideră că „validează, acțiuni ce pot servi” unui „demers segregaționar” care urmărește să acrediteze că aromânii ar fi un alt popor decât cel român, cu o limbă distinctă de limba română.

În documentul publicat pe siteul instituției, Academia atrage atenția MEN că „există grupuri de presiune care solicită ca România să recunoască ‘minoritatea armână` care ar reprezenta parte a unui popor armân, fără patrie”.

„Statul român nu poate să fie părtaș la astfel de `invenții` neștiințifice, care acreditează existența în România a `etniei aromâne` și a `limbii aromâne`”, afirmă răspicat Academia Română.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Atrăgând atenția că nu există oficial o „limbă aromână, care este doar unul dintre dialectele limbii române”, Academia Română solicită Ministerului Educației și Cercetării „rezilierea acestui protocol, care riscă să fie utilizat în scopuri străine de interesul naționa, de unitate a tuturor românilor și care poate crea pe termen mediu și lung premisele unor consecințe nefaste”.

De asemenea, Academia consideră că „în toate demersurile care îi privesc pe vorbitorii dialectelor românești sud-dunărene (aromâni, meglenoromâni, istroromâni) trebuie consultat, în prealabil, Ministerul Afacerilor Externe (Acorduri,Protocoale, etc) și Academia Română, deoarece, prin demersurile unor astfel de asociații, se încearcă subminarea acțiunilor de politică externă ale României în sprijinul comunităților istorice înrudite de la sud de Dunăre, inclusiv prin bursele acordate de MEC-MAE-DRP, persoanelor care își declară liber apartenența la filonul cultural românesc”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media

R3Media a semnalat faptul că protocolul semnat între Ministerul Educației Naționale și asociația respectivă este problematic din mai multe puncte de vedere, inclusiv prin faptul că a fost susținut de persoane care au militat intens pentru segregarea aromânilor de poporul român.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate