duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATECursul de cultură și civilizație aromână, primul pas spre crearea „poporului aromân”...

Cursul de cultură și civilizație aromână, primul pas spre crearea „poporului aromân” diferit de cel român?

Sâmbătă, 28 noiembrie, Ministerul Educației Naționale (MEN) – prin vocea Monicăi Anisie – a anunțat semnarea unui protocol de colaborare cu Asociația Livădzli di Paicu (Livezile din Paicu), pentru „promovarea cursurilor opționale de `Cultură și civilizație aromână` ”.

Inițiativa Guvernului PNL a stârnit, însă, niște semne de întrebare. Într-un comunicat de presă, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE) atrage atenția că în comunicatul MEN nu se face nicio referire la apartenența aromânilor la poporul român, insinuându-se că ar fi vorba de o minoritate etnică.

„Am luat astăzi act cu surprindere despre un protocol semnat între Ministerul Educației și Cercetării și o anume asociație Livădzli di Paicu privind promovarea cursurilor opționale de Cultură și civilizație aromână. Inițiativa pare lăudabilă la o primă vedere, însă, în comunicatul emis pe pagina de facebook a ministrului Monica Anisie nu se face nicio referire la românitatea aromânilor, lâsându-se a se citi printre rânduri intenția de a prezerva identitar o minoritate etnică”, scrie CESPE.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Mai mult, instituția din cadrul Academiei Române se întreabă ce a recomandat asociația respectivă pentru un astfel de proiect, dat fiind faptul că s-a înființat abia în urmă cu o lună de zile. Societatea Macedo-Română, instituție venerabilă și recunoscută ca partener al statului român încă din 1880, nu a fost consultată.

„Înainte de a se aventura în semnarea unor astfel de protocoale, doamna ministru ar fi trebui să se consulte cu Societatea de Cultură Macedo-Română (nu cu asociații obscure, cu tradiție de nici măcar o lună – Livădzli di Paicu a fost înființată pe 28 octombrie 2020 ASOCIATIA “LIZADZLI DI PAICU” – “LIVEZILE DIN PAICU” din Sector 2 – CUI 43253350), recunoscută ca partener al statului român încă din 1880 în tot ceea ce înseamnă problematica aromână!!!”, afirmă comunicatul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

CESPE atenționează că o parte dintre persoanele afișate alături de Ministrul Anisie „sunt sau au fost apropiați unor cercuri afiliate unui curent care propagă ideea unui popor „armân” ce reneagă orice legătură identitară cu statul român. O asemenea ideologie promovată, poate din necunoaștere și nu din rea intenție, nu face decât să anuleze strategiile asumate de mai bine de un secol și jumătate de statul român la sud de Dunăre”.

Reamintim că Academia Română și în consecință poziția oficială a statului român este aceea că aromânii sunt parte a poporului român. Într-un comunicat oficial, Academia Română reitera faptul că „poporul român are patru ramuri istorice – dacoromâni, aromâni, meglenoromâni, istroromâni – vorbitori ai dialectelor limbii române, dacoromân, aromân, meglenoromân, istroromân. Toți acești români formează o unitate etnică și vorbesc aceeași limbă”.

Acțiunea Ministerului Educației Naționale ridică legitime semne de întrebare, atâta vreme cât unul dintre cei mai influenți oameni din Guvernul Orban este Tănase Stamule, economist și consilier al premierului.

Cariera politică a lui Tănase Stamule este, conform presei constănțene, legată strâns de cea a fostului deputat Costache Canacheu, fostul președinte al Asociației Comunitatea Armână din România (ACAR). Această asociație a militat și militează pentru existența unui „popor armân”, distinct de poporul român.

În 2013, Costache Canacheu și ACAR protestau vehement împotriva unui proiect de lege prin care se urmărea precizarea principalelor etnonime cu care sunt denumite persoanele de origine română şi cele care aparţin filonului lingvistic şi cultural românesc care locuiesc în afara graniţelor ţării (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, cuţovlahi, daco-români, moldoveni, moldovlahi etc).

Tănase Stamule era atunci asociat împreună cu Costache Canacheu la societatea comercială Armânâmea Media SRL, firmă care administra trustul de presă al Asociaţiei Comunitatea Armână din România (ACAR), după cum scria presa vremii.

În 2016, ACAR era foc și pară pe fostul Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, care a încercat blocarea lansării unei cărți la Universitatea Ovidius, eveniment pe care l-a considerat o „acțiune antiromânească și antinațională”.

Acesta era criticat de ACAR pentru că a transmis poziția firească și bazată a statului român, conform căreia aromânii sunt români, menționând că ei se consideră „o etnie”, subînțelegându-se că diferită de cea românească.

„Într-o încercare de a-și acoperi ingerința într-o instituție care are garantată autonomia universitară, ministrul Dan Stoenescu nu s-a sfiit, în continuare, să traseze sarcini cercetătorilor din domeniul lingvistic ai Academiei Române. Aflăm cu stupoare, de pe site-ul Departamentului Politici pentru Relația cu românii de pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe: “Ministrul delegat a subliniat necesitatea ca mediul academic să aibă o poziţie fermă în legătură cu apartenenţa la limba română a dialectelor româneşti sud-dunărene: aromân, meglenoromân, istroromân.” Astfel, utilizând limba de lemn care dă încă fiori intelectualității din România, reprezentantul Guvernului formulează amenințări explicite la adresa cadrelor academice și universitare care studiază dintr-o altă perspectivă cultura dată de aromâni și limba lor maternă.

Față de această situație, Asociația Comunitatea Armână din România reafirmă crezul nostru transmis din generație în generație pentru dăinuirea etniei noastre indiferent de presiunile mai vechi sau mai noi exercitate asupra limbii vorbite de aromâni”.

În zilele noastre, ACAR poate fi găsit pe facebook sub numele „Armânamea Trâ Europa”(Aromânimea pentru Europa) și are altă conducere. Dar cu toate acestea, nu a uitat de Tănase Stamule: cu ocazia nunții liberalului, ACAR i-a transmis felicitări publice chiar pe pagina oficială.

R3Media a intrat în posesia protocolului dintre MEN și Asociația Livădzli di Paicu, pe care îl publicăm mai jos. Conform acestuia, documentul este valabil timp de doi ani și nu menționează cine va elabora programa pentru cursurile opționale de `Cultură și civilizație aromână`.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE