luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEUcraina | PARLAMENTUL de la Kiev a decis să nu mai recunoască...

Ucraina | PARLAMENTUL de la Kiev a decis să nu mai recunoască Crăciunul pe stil vechi ca sărbătoare legală. Singura sărbătoare legală va fi pe 25 decembrie

Rada Supremă de la Kiev a votat pentru eliminarea zilei de 7 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși care țin calendarul vechi, sărbătoresc Crăciunul, din seria zilelelor considerate sărbători legale.

Parlamentarii ucraineni au aprobat, astfel, un proiect de lege propus de președintele Volodimir Zelenski, luna trecută. Din acest moment, doar Crăciunul sărbătorit după calendarul nou intră în seria sărbătorilor legale.

Această hotărâre a politicienilor de la Kiev vine ca o încununare a eforturilor autorităților de a elimina sau îndepărta ceea ce ei percept drept „conexiuni rusești” din sfera publică a Ucrainei. Astfel, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, structura condusă, dar nerecunoscută de majoritatea lumii ortodoxe, de Mitropolitul Epifanie, anunțase încă din mai că trece la calendarul nou.

Greco-catolicii o făcuseră încă din februarie.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, condusă de Mitropolitul Onufrie, este structura recunoscută de întreaga lume ortodoxă ca fiind canonică pe teritoriul Ucrainei. Totuși, dat fiind că este – nominal – sub oblăduirea Patriarhiei Moscovei, BOU este considerată ca fiind „rusofilă” și este în dizgrația regimului de la Kiev. BOU a acuzat presiuni ale regimului privind trecerea unor biserici în proprietatea structurii lui Epifanie, dar și percheziții și punerea sub acuzare a unor preoți și ierarhi.

Autoritățile de la Kiev au cerut BOU și evacuarea Lavrei Pecerska din Kiev.

Noua lege votată de Parlamentul de la Kiev va intra în vigoare începând cu 1 septembrie.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. Ok, ințeleg că unii au chef să schimbe calendarul.

    Dar să intervină Parlamentul și să discrimineze majoritatea care dintotdeauna a sărbătorit pe iulian privilegiind minoritatea care, din motive clar politice, a ales să schimbe ceva in religia lor – arată un stat polițienesc, nu democratic și european.

    evident, poti zice că e război blabla, problema e că astea rămân și dacă e așa mare războiul, cum vine că deschizi tu un război cu propriii tăi civili care altceva nu fac decât să isi păstreze religia.

    asta arată unde băteau Cacahagi și Caconschi cand vroiau ei să schimbe geopolitic calendarul, peste capul credincioșilor, ca niște securiști geopolitici ordinari…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate