marți, mai 21, 2024
ȘTIRIMitropolitul Longhin Jar, starețul mănăstirii Bănceni, acuzat de SBU de „instigare la...

Mitropolitul Longhin Jar, starețul mănăstirii Bănceni, acuzat de SBU de „instigare la ură religioasă și încălcarea principiului egalității”

Mitropolitul Longhin Jar, starețul mănăstirii Bănceni din regiunea Cernăuți, a fost acuzat oficial de către serviciile de securitate ale Ucrainei (SBU) de instigare la ură religioasă și încălcarea principiului egalității, informează Bucpress.

Într-un comunicat publicat pe canalul oficial de telegram al SBU se spune că în timpul slujbelor religioase desfășurate în decembrie 2022, episcopul a făcut declarații denigratoare despre Biserica Ortodoxă din Ucraina/BOaU (n.r.: condusă de Mitropolitul Epifanie), numind-o „biserica antihristului” și etichetând-o ca fiind „satanică”.

Conform comunicatului, investigațiile desfășurate de către SBU și colaboratorii Poliției Naționale au „adus la lumină” faptele mitropolitului Longin, iar expertizele lingvistice au confirmat caracterul „incitant și ofensator” al discursurilor sale. Prin aceste acțiuni, mitropolitul a insultat sentimentele religioase ale credincioșilor și a generat tensiuni în regiune, precizează sursa citată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În urma acestor concluzii, SBU i-a adus oficial acuzația de încălcare a egalității cetățenilor în funcție de apartenența religioasă, conform articolului 161 alineatul 1 din Codul Penal al Ucrainei. În prezent, se discută despre măsurile preventive ce ar urma să fie luate împotriva episcopului ucrainean de etnie română.

În ultima adresare a ierarhului către enoriași, Longhin Jar a declarat că este persecutat de autoritățile ucrainene și că rămâne devotat Bisericii Ortodoxe Ucrainene și mitropolitului Onufrie.

ÎPS Longhin a fost un critic al autorităților ucrainene, afirmând că acestea persecută preoții români din Ucraina, pe motiv că fac parte din Biserica Mitropolitului Onufrie, pe care autoritățile o suspectează de legături cu Rusia.

Acuzațiile au fost negate de partea ucraineană.

Mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată canonic până în primăvara anului trecut Patriarhiei de la Moscova, au rămas fără cetățenie ucraineană, anunța presa ucraineană la începutul anului.

Mitropolitul Longhin Jar este unul dintre cei mai populari clerici din Ucraina, fiind cunoscut și-n România pentru faptul că a îngrijit mii de copii la Mănăstirea Bănceni.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE