ACTUALITATEPolonia anunţă că a amendat Gazprom cu 7,6 miliarde de dolari din...

Polonia anunţă că a amendat Gazprom cu 7,6 miliarde de dolari din cauza Nord Stream 2. OMV și Engie au fost și ele amendate

Autoritatea pentru Concurenţă din Polonia (UOKiK) a anunţat miercuri că a amendat grupul rus Gazprom cu 29 miliarde zloţi zloţi (7,61 miliarde de dolari), din cauză că a construit gazoductul Nord Stream 2 fără aprobarea UOKiK, informează Mediafax.

De asemenea, UOKiK a impus o amendă de 234 milioane zloţi (60 milioane de dolari) celorlalte cinci companii implicate în finanţarea acestui proiect evaluat la 11 miliarde de dolari. OMV şi Engie se confruntă cu cele mai mari amenzi de 88 de milioane de zloti (23 de milioane de dolari) şi respectiv 55,5 milioane de zloti (14,5 milioane dolari).

„Lansarea Nord Stream 2 va ameninţa continuarea livrărilor de gaze naturale Poloniei. O creştere a preţului produsului este de asemenea foarte probabilă, iar această majorare va fi suportată de consumatorii polonezi”, a declarat preşedintele UOKiK, Tomasz Chrostny. „Finalizarea acestui proiect de investiţii creşte dependenţa economică de gazul natural rusesc, nu doar în cazul Poloniei dar şi al altor state europene”, a mai spus Chrostny. Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. Polonia susţine că Nord Stream 2 este o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei, avertizând că acest proiect va consolida şi mai mult poziţia dominantă de care se bucură Gazprom pe piaţa gazelor naturale din Europa.

SUA au impus şi ele sancţiuni companiilor care amplasează conducte pentru acest proiect. UOKiK analizează de câţiva ani proiectul Nord Stream 2. În luna august, Autoritatea a amendat Gazprom cu 213 milioane zloţi (57 milioane de dolari) din cauza lipsei de cooperare privind lucrările la proiectul Nord Stream 2.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei Nord Stream 2 sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit de câteva luni din cauza ameninţărilor cu sancţiunile SUA împotriva companiilor participante.

În urma deciziei, companiile sunt obligate să rezilieze acordurile pentru finanţarea Nord Stream 2, a spus UOKiK.

Gazprom a declarat că nu a încălcat reglementările antimonopol poloneze şi va face apel.

„Hotărârea UOKiK încalcă principiile legalităţii, proporţionalităţii şi procesului echitabil, în timp ce mărimea fără precedent a amenzii este o dovadă a dorinţei de a se opune implementării proiectului Nord Stream 2 prin orice mijloace”, a spus Gazprom.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...