marți, martie 28, 2023
ACTUALITATE13 ieharhi ai Bisericii Ortodoxe, între care Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, ar...

13 ieharhi ai Bisericii Ortodoxe, între care Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, ar putea fi deportați din Ucraina. Statul a preluat și Lavra Pecerska. Mitropolitul Longhin Jar, următorul pe listă?

Mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată canonic până în primăvara anului trecut Patriarhiei de la Moscova, au rămas fără cetățenie ucraineană și riscă să fie deportați în orice moment, potrivit presei ucrainene, citată de Libertatea.

Printre aceștia se numără și Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei (foto), adică zona în care etnicii români sunt majoritari. Acesta este acuzat că în urma perchezițiilor realizate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la Eparhia Cernăuțiului și Bucovinei, au fost găsite dovezi ale deținerii cetățeniei ruse de către mitropolitul Meletie.

De asemenea, jurnaliștii de la Kiev scriu că în calculatoarele eparhiale a fost identificată pornografie infantilă, studiată de poliție, iar în biserici – literatură de propagandă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mitropolitul Meletie, născut în Rusia, a respins, în timpul unei predici din 27 noiembrie 2022, acuzațiile SBU. Acesta a comparat percheziția cu operațiunile serviciilor secrete desfășurate în Coreea de Nord, susținând că autoritățile și-au bătut joc din el și de fețele bisericești, intrând pe teritoriul mitropoliei și în Biserica Sfântul Nicolae, construită în perioada administrației române, în 1937, la 7 dimineața, când oamenii dormeau.

Mitropolitul Meletie al Bucovinei și Cernăuților a avut o relație cordială îndelungată cu ierarhi români, inclusiv fostul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen.

Într-un mesaj video, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, pe 7 ianuarie – Crăciunul pe stil vechi -, că statul ucrainean combate eficient acțiunile celor care „justifică războiul, ajută sau se roagă pentru statul terorist”.

Peste 4 luni, Biserica Ortodoxă Ucraineană va fi forțată să-și schimbe denumirea în Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale a Ucrainei din 27 decembrie, scrie Libertatea.

Curtea Constituțională argumentează că redenumirea este necesară pentru „a nu amăgi enoriașii și societatea, dar și pentru a deosebi această organizație de altele deja existente, fiind în principiu o limitare justificată a dreptului de a alege liber numele entității confesionale”.

În același timp, comitetul Radei Supreme pentru Politica Umanitară și Informațională recomandă Parlamentului să adopte o altă lege care să interzică în mod clar Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina și toate structurile ei.

Lavra Pecerska, luată (înapoi) de stat

Aceste măsuri vin pe fondul unei campanii mai largi a statului ucrainean. Astfel, de pe 31 decembrie, statul nu a mai dorit să prelungească „contractul de închiriere” a mănăstirii Lavra Pecerska, pe care-l avea cu Biserica Ortodoxă Ucraineană. Trebuie menționat că Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost, până-n primăvară, subordonată canonic Patriarhiei Ruse și este singura recunoscută canonic de celelalte biserici ortodoxe. Cealaltă structură, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, a fost înființată mai recent și este recunoscută doar de Patriarhia Constantinopolului.

Mitropolitul Longhin Jar acuză

Următoarea țintă a campaniei Kievului ar putea fi mitropolitul de Bănceni, Longhin Jar, care este etnic român. Într-o predică ținută la Mănăstirea Bănceni, Mitropolitul a spus că statul se pregătește să-i ia copiii pe care-i are în îngrijire.

Este binecunoscut faptul că părintele Mihail Jar, așa cum era cunoscut înainte de a fi episcop, a adunate sute de copii fără părinți pe care-i îngrijește la mănăstire.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

 • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

 1. “Cealaltă structură, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, a fost înființată mai recent și este recunoscută doar de Patriarhia Constantinopolului.”

  A fost infiintata la presiunea americanilor acum cativa ani. Ce intuitie au americanii astia, civilizatorii lumii moderne.

  Din ce stiu, mitropolitul Meletie e un om al lui Dumnezeu.

  La cate minciuni si propaganda a colportat regimul de la Kiev in ultima perioada, informatiile de la ei venite pe subiect par o intoxicare.

  Cei care cunosc cat de cat Ucraina (pelerinaje, rude, etc) stiu la ce prigoane au fost supusi, de catre asa zisii nationalisti, unii preoti din Biserica ucraineana recunoscuta de intreaga ortodoxie (biserici luate cu forta, preoti ucisi, mai nou monahi si preoti ucisi sub norul razboiului – a se vedea cazul Sviatogorsk)

  Un exemplu de preot ucis:

  https://www.librariasophia.ro/biografii-marturii/viata-si-minunile-parintelui-petru-boiarski-noul-mucenic-1973-1993-6582.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate