sâmbătă, martie 22, 2025
OPINIIAu vreo miză alegerile locale din 2020?

Au vreo miză alegerile locale din 2020?

Într-o lume care s-a schimbat peste noapte și în care ni se cere tot mai imperativ să acceptăm „noul normal” coronavirus, aceste alegeri locale par a fi mai puțin motivante ca oricând.

Primul motiv este acela că ne confruntăm cu probleme mult mai presante decât bătălia pentru primării, pe plan local. Deja pe multe posturi mainstream se desfășoară o campanie de pregătire „al doilea val”, în care ni se spune că va urma un nou val de lockdownuri în această toamnă.

Un „expert” de la Digi24 ne amenință că „România va intra din nou în carantină”, ba ne mai și spune că singurul motiv pentru care nu suntem deja în carantină sunt alegerile. Și amenințările nu se opresc aici: „Pentru unii, măsurile trebuie să fie clare: amendă, amendă, amendă”, ne arată bățul „expertul” Digi24. Ca orice iubitor al statului polițienesc, nu uită să adauge că amenzile trebuie să fie extrem de „usturătoare”.

Dintr-o altă știre, aflăm că România va achiziționa 17 milioane de doze de vaccin anticoronavirus produs de AstraZeneca, o companie care a întrerupt testările din cauza unor efecte adverse și „boli inexplicabile”. Întrebat cine își va asuma răspunderea în cazul unor potențiale efecte adverse, la scara întregii populații, Ministerul Săntății nu a putut să răspundă. Așadar, nu numai că vaccinarea ar putea fi obligatorie pentru întreaga populație, dar se vor aduce în România produsele second hand, de proastă calitate? În condițiile în care nimeni nu își asumă nici o răspundere?

Așadar, iată câteva posibile evoluții pentru această toamnă: lockdownuri locale sau generalizate, amenzi cel puțin la fel de usturătoare (și abuzive) precum cele din primăvară care au fost declarate neconstituționale de CCR, vaccinarea obligatorie a întregii populații și o campanie de vaccinare cu un vaccin făcut pe genunchi, netestat suficient, cu efecte adverse recunoscute – adică, altfel spus, un produs de mâna a doua.

Să revenim, totuși, la alegerile locale. Dacă ne uităm la suita candidaților pentru București, vom vedea foarte multe figuri cunoscute; din păcate, prea cunoscute. Nu discut candidații, nominal, însă parcă asistăm la o paradă grotescă a istoriei politicii postdecembriste, în care toate gogoșile politice umflate, temele toxice și promisiunile ridicole au revenit pe scenă. Ca la finalul unei comedii burlești, când actorii urcă să salute publicul. Mai lipseau Viorel Lis și Ion Iliescu, pentru ca defilarea de arlechini și paiațe triste să fie completă.

Dacă ne uităm la nivelul întregii țări, această competiție pare să fi fost mai degrabă o cursă a gafelor și personajelor comice. De la Cristinel Hoțescu pentru primăria Râmnicu Sărat și Călin Strâmbeanu pentru consiliul local Întorsura Buzăului (cu sloganul „Îndreptăm întorsura”!) pentru USR, la Mugurel Minciună, „Primar Cetățeni” (PSD), la candidatul Marcel Chelaru care apare pe banner atât la liberali, cât și la social-democrați, la Tudor Schinagel „Tubel”, candidatul „la mișto” pentru Sectorul 1, care spune că vrea să se îmbogățească devenind primar, această campanie a părut a fi mai degrabă o șaradă. Făcută toată în bătaie de joc, în condițiile în care nimănui nu-i stă oricum mintea la primării și la alegerile locale.

Poate că Tubel, candidatul „la mișto”, are dreptate. Și aceasta chiar este o cursă a lui Hoțescu, Minciună, Strâmbeanu și Tubel. Motivele pentru care toți oamenii aceștia și-au pus numele pe afișe sunt că vor să se îmbogățească; sau să prindă și ei 15 minute de celebritate; să-i invidieze prietenii. Orice alt motiv, în afară de motivele pentru care cineva ar trebui să își doreacă cu adevărat să intre în politică și să devină primar sau consilier local. În spate, o luptă pentru împărțirea bugetelor între găști mai mult sau mai puțin obscure, mai mult sau mai puțin la vedere; aceasta e, poate, singura miză reală a acestor alegeri locale.

Ce ne rămâne de făcut? Ne rămâne să pornim cu așteptări cu totul minimale. În ce mă privește, nu știu încă dacă voi merge la vot. Dar, dacă voi merge, voi aplica câteva criterii morale. Nu mă interesează problema apei calde de la robinet, nu că nu ar fi importantă, dar e o chestiune de infrastructură pe care nu o vor remedia peste noapte nici Firea, nici Nicușor, nici nimeni altcineva. Cine zice că o va rezolva peste noapte, ori agită un populism ieftin, ori minte de… îngheață apele.

Iată care vor fi cele trei criterii ale mele. În primul rând, nu voi vota cu nimic „mainstream”, din seria PNL-PSD-USR. Partidele politice mari s-au decredibilizat total, în timpul pandemiei, și numai cineva orb le-ar mai putea acorda vreo minimă încredere. În al doilea rând, nu voi vota cu nici un partid cu o agendă neomarxistă/de extremă stângă, anti-familie și anti-religie. În al treilea rând, nu voi vota cu nici un partid sau candidat care a avut o agendă isterică și panicardă pe durata pandemiei și care a susținut amenzile dure, închiderea bisericilor de Înviere și lockdownul extrem.

Știu, rămâne o listă extrem de scurtă. Ceea ce am tot spus în acest text de la început

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE