Nicu Covaci a trecut la Domnul, a anunțat Spitalul Județean din Timișoara unde era internat.
Informația a fost confirmată și pe pagina oficială de Facebook a lui Nicu Covaci, care în ultimele luni a fost utilizată de membrii trupei.
Covaci a murit la vârsta de 76 de ani la spital.
Nicu Covaci a fost operat pe creier în 22 martie 2024, la Spitalul Judeţean din Timişoara. Liderul trupei Phoenix s-a simțit rău la începutul anului, acesta plângându-se că amețește, că nu mai poate sta în picioare, că-i amorțește fața și că îi este afectată vederea.
Nicu Covaci, biografie
Nicu (Nicolae) Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara.
La începutul anilor ’60, împreună cu un coleg de şcoală, Kamocsa Camo Bela, a creat o formaţie de chitarişti, care se numea Sfinţii, nume pe care l-au păstrat până în 1964, când numele formaţiei s-a schimbat în Phoenix.
După primul concert în Bucureşti, în 1965, la IATC, Cornel Chiriac a invitat formaţia Phoenix să înregistreze în studioul radioului naţional, potrivit Agerpres.
În decembrie 1967 Phoenix a efectuat primul turneu de amploare, în mai multe oraşe, încheiat cu două concerte la Timişoara. Au urmat turnee în ţară care au mărit popularitatea trupei. Moni Bordeianu, solistul Phoenix, emigreaza în toamna anului 1970.
Formaţia Phoenix a fost trimisă să reprezinte România la Festivalul “Lira de aur”, în mai 1973, la Bratislava (Cehoslovacia) şi apoi la “Festivalul Discului”, în octombrie 1973, la Sopot (Polonia).
La 19 noiembrie 1973, a avut loc la Sala Palatului concertul Sfinx + Phoenix. Atunci, Phoenix a prezentat în premieră pentru bucureşteni “Mica Ţiganiadă”, “Andrii Popa”, “Pavel Chinezu”, “Strunga” şi piesa care a dat titlul noului disc – “Mugur de fluier”.
Poemul rock “Cantafabule” a fost prezentat în premieră la sala Olimpia din Timişoara, în februarie 1975, iar după scurt timp la Bucureşti, la “Clubul Z” (Casa de cultură “Mihai Eminescu”) şi la “Preoteasa”. Discul, primul dublu LP al rockului românesc, a apărut ortografiat greşit, “Cantofabule”.
Au urmat doi ani şi jumătate de turnee, fie pe cont propriu, fie cu Cenaclul Flacăra. În acea perioadă a fost scrisă muzica pentru filmul “Nemuritorii”, regizat de Sergiu Nicolaescu.
In 1978, Nicu Covaci şi membrii trupei, mai puţin Mircea Baniciu, au plecat ilegal din ţară, ascunşi în boxe. S-au stabilit în Germania, unde au activat sub numele Mad House şi Transsylvania Phoenix, au scos câteva discuri şi i-au cunoscut pe Manfred “Mani” Neumann (vioară, voce), şi pe Tom Buggle (bass), care aveau să apară, alături de Nicu şi Ţăndărică, pe albumul “Transsylvania Phoenix”, se arată pe site-ul www.transsylvania-phoenix.net.
După 1989, Nicu Covaci a revenit în România, deşi se stabilise în străinătate.
După 1989, Nicu Covaci a lucrat tot mai mult în domeniul artelor plastice, creaţiile sale fiind postate pe blogul personal al artistului, www.nicucovaci.wordpress.com.
„RepublicaCTP” zice „77” – pare să aibă dreptate.