marți, martie 5, 2024
ACTUALITATEA murit Henry Kissinger. Ce spunea „legendarul diplomat american” despre Nicolae Ceaușescu:...

A murit Henry Kissinger. Ce spunea „legendarul diplomat american” despre Nicolae Ceaușescu: Sunt puțini conducători în lume care să aibă o asemenea viziune globală

Fostul diplomat și fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, a murit miercuri, 29 noiembrie, la vârsta de 100 de ani, anunță News.ro.

Kissinger a fost una dintre figurile care au marcat secolul XX în ceea ce privește relațiile internaționale, fiind exponentul „realpolitik”-ului american.

„Ultima dată l-am întâlnit la Washington, în martie anul acesta, şi am stat puţin de vorbă cu el. Vă recomand ultima sa carte, «Leadership». Vorbeam cu Kissinger, cu care mă întâlnisem de multe ori înainte, şi spune «îmi aduc aminte de vizita făcută de Nixon în România». Şi a început să îmi spună de Ceauşescu, de rolul discret al României în 1972 al apropierii dintre America şi China. A stârnit şi critici în multe zone din lume, dar un om care a influenţat dramatic politica deceniului trecut. Un pragmatic dur. Va fi tot mai greu de găsit oameni de acest calibru”, a afirmat Mircea Geoană, joi la Digi 24.

Henry Kissinger a vizitat România în 3-14 noiembrie 1974, fiind primit de președintele României, Nicolae Ceaușescu.

În timpul discuțiilor Ceaușescu îi transmite lui Kissinger dorințele sale, dar și salutul său fostului președinte Richard Nixon, față de care păstra „o amintire prietenească”.

La finalul discuțiilor, Kissinger îl felicită pe președintele României: „Este întotdeauna o plăcere să discut cu Dumneavoastră, domnule Președinte. Sunt puțini conducători în lume care să aibă o asemenea viziune globală”.

Discuția integrală dintre Nicolae Ceaușescu și Henry Kissinger este aici.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

4 COMENTARII

  1. Nu-mi dau seama daca articolul vrea sa il pupe pe Kiss-inger (sau pe Ceausescu) undeva…

    Kissinger a fost unul dintre “arhitectii depopularii”, deci nimic de apreciat. Globalist, ca altii.

  2. Ceaușescu a fost un pic naiv, cu bune intenții s-a implicat în politica externă încercând să “ajute” oferind oarecum “consultanță”. Să fim serioși, nu știu statele lumii cum să facă să “fie pace”? Cred că după 1980 Ceaușescu a înțeles un crud fapt, că nu “contează”, nu există nicăieri în lume un interes pentru pace, pacea nu e profitabilă, situațiile “win-win” aduc riscuri pentru statele puternice și de aceea s-a izolat și el și România. Credea că o să fie în siguranță în fortăreața RSR. Totuși din punct de vedere geo-strategic România era importantă și la prima slăbiciune a URSS-ului , Ceaușescu și-a pierdut viața. Acesta este modus-operandi occidental. Dacă Ceaușescu nu se izola și juca în continuare jocul ăsta inutil al “păcii” pe care multe alte state îl joacă și azi, ar fi murit de moarte bună. Am citit transcrierea, Ceaușescu a spus adevărul și chiar credea că America nu știa adevărul. Complet fals. Ceaușescu trebuia să încheie relații bilaterale doar economic, nu și politic. Cred că mulți nu înțeleg jocul ăsta occidental al “păcii”, occidentul nu a fost niciodată interesat de pace ci de resurse. Dacă fură resursele unei țări fără să tragă un glonț e “tratat bilateral” , dacă trebuie să tragă gloanțe atunci e “luptă pentru apărarea democrației și a libertății”. Oamenii obișnuiți nu înțeleg că noi, cetățenii comuni, nu contăm in realitate, suntem doar carne de tun iar “libertatea ” care o avem este dată pentru că nu are niciun impact. Avem o vorbă, “câinii latră, caravana trece”, noi suntem câinii caravana e obiectivul occidental. In realitate nu contăm! S-a lăsat impresia că am conta pentru a nu avea agitații interne, afectează relațiile externe privind gândurile “bune” occidentale.

  3. normal, avea interese cu noi, inca nu aveau controlul pe economie si se foloseau de ceausescu pt legatura cu sovieticii. Nu-ti face nimeni complimente gratuit, mai ales cand toti stiau nivelul intelectual al lui nea nicu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE