ACTUALITATEViktor Orbán | Ungaria va construi o fabrică de vaccinuri lângă România,...

Viktor Orbán | Ungaria va construi o fabrică de vaccinuri lângă România, la Debrecen

„Comisia Europeană nu a știut să organizeze achiziția de vaccinuri anti-Covid-19”, a declarat duminică premierul maghiar Viktor Orbán, care a susținut că Ungaria „ar avea acum mari probleme” dacă nu ar fi comandat și vaccinuri din Rusia (Sputnik V) și China (Sinopharm), relatează agenția MTI, citată de Economica.net.

Media europeană a populației vaccinate este foarte scăzută (6,8%), spre deosebire de țări precum Marea Britanie (30-40% din populație vaccinată) sau Israel, unde „aproape toată populația s-a vaccinat”.

„Acesta este un indiciu clar că ceva nu merge bine. Și nu este o chestiune politică sau o acuzație, nici vreo antipatie față de Uniunea Europeană sau birocrații de la Bruxelles, ci sunt fapte. Acesta este adevărul: au greșit.”, a precizat premierul ungar în declarația ce a fost acordată postului Radio Kossuth.

Întrebat despre intenția Austriei, Cehiei, Bulgariei, Sloveniei și Letoniei de a obține convocarea unui summit european pe tema distribuirii vaccinurilor, premierul ungar a apreciat că Sebastian Kurz, cancelarul austriac, a avut dreptate când a sesizat această problemă, și anume că ”unele țări [din Uniunea Europeană] primesc mai multe [vaccinuri] și altele mai puține”, deși statele membre au convenit ca vaccinurile achiziționate prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană să le fie repartizate proporțional în funcție de populația fiecăreia.

Guvernul maghiar a comandat 3,5 milioane de doze de vaccin din Rusia și China (Sputnik V și Sinopharm). Prim-ministrul a mai spus că Ungaria dezvoltă în acest timp un vaccin anti-Covid-19 propriu și construiește o fabrică de vaccinuri la Debrecen, în estul țării, aproape de granița cu România. De asemenea, Ungaria a încheiat o înțelegere cu Israelul să construiască o fabrică de vaccinuri în această țară.

Viktor Orbán consideră că „valul trei al pandemiei de Covid-19” va fi mai puternic decât cele anterioare, iar capacitatea sistemul sanitar va avea dificultăți în a face față din punct de vedere al personalului și echipamentelor, precum și intensificarea procesului de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 16.620 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Alătură-te R3media și pe Telegram

Pentru că știm cât de important este să primești cât mai ușor știrile și informațiile de care ai nevoie, te invităm să accesezi canalul...

Articole relaționate

Cele mai citite