ACTUALITATEViktor Orbán | Ungaria va construi o fabrică de vaccinuri lângă România,...

Viktor Orbán | Ungaria va construi o fabrică de vaccinuri lângă România, la Debrecen

„Comisia Europeană nu a știut să organizeze achiziția de vaccinuri anti-Covid-19”, a declarat duminică premierul maghiar Viktor Orbán, care a susținut că Ungaria „ar avea acum mari probleme” dacă nu ar fi comandat și vaccinuri din Rusia (Sputnik V) și China (Sinopharm), relatează agenția MTI, citată de Economica.net.

Media europeană a populației vaccinate este foarte scăzută (6,8%), spre deosebire de țări precum Marea Britanie (30-40% din populație vaccinată) sau Israel, unde „aproape toată populația s-a vaccinat”.

„Acesta este un indiciu clar că ceva nu merge bine. Și nu este o chestiune politică sau o acuzație, nici vreo antipatie față de Uniunea Europeană sau birocrații de la Bruxelles, ci sunt fapte. Acesta este adevărul: au greșit.”, a precizat premierul ungar în declarația ce a fost acordată postului Radio Kossuth.

Întrebat despre intenția Austriei, Cehiei, Bulgariei, Sloveniei și Letoniei de a obține convocarea unui summit european pe tema distribuirii vaccinurilor, premierul ungar a apreciat că Sebastian Kurz, cancelarul austriac, a avut dreptate când a sesizat această problemă, și anume că ”unele țări [din Uniunea Europeană] primesc mai multe [vaccinuri] și altele mai puține”, deși statele membre au convenit ca vaccinurile achiziționate prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană să le fie repartizate proporțional în funcție de populația fiecăreia.

Guvernul maghiar a comandat 3,5 milioane de doze de vaccin din Rusia și China (Sputnik V și Sinopharm). Prim-ministrul a mai spus că Ungaria dezvoltă în acest timp un vaccin anti-Covid-19 propriu și construiește o fabrică de vaccinuri la Debrecen, în estul țării, aproape de granița cu România. De asemenea, Ungaria a încheiat o înțelegere cu Israelul să construiască o fabrică de vaccinuri în această țară.

Viktor Orbán consideră că „valul trei al pandemiei de Covid-19” va fi mai puternic decât cele anterioare, iar capacitatea sistemul sanitar va avea dificultăți în a face față din punct de vedere al personalului și echipamentelor, precum și intensificarea procesului de vaccinare.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate