luni, februarie 6, 2023
ȘTIRIVIDEO | Prof. Dan Dungaciu dă de înțeles că poziția României în...

VIDEO | Prof. Dan Dungaciu dă de înțeles că poziția României în politica externă este cea a unei bovine: „a unui animal mare și bleg, care stă întins, tolănit”

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, a comparat poziția României în politica externă cu cea a unei bovine.

Într-o dezbatere organizată de LARICS, Dan Dungaciu a spus că poziția statului român seamănă cu cea a „unui animal mare și bleg, care stă întins, tolănit”.

La dezbaterea la care au mai participat jurnalistul Claudiu Lucaci, Alina Achim-Inayeh, Președinte German Marshall Fund România și Ioana Constantin-Bercean, cercetător ISPRI, invitații au vorbit despre războiul din Ucraina și implicațiile asupra regiunii din care face parte și România.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău cartea „Ghidul incorect politic despre anii ’60” de J. Leaf și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În acest context, Dan Dungaciu a spus că România nu are niciun proiect sau mai bine zis, de a nu deranja pe nimeni.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Iată dialogul (minutul 45:04):

„Dan Dungaciu: Nu suntem în Vișegrad, nu suntem în afara Vișegradului un actor care să-și asume un proiect, neavând niciun proiect, nu pot să-ți dea alții unul. Stă acolo mare ca un…animal mare și bleg care stă întins, tolănit, n-ai cum să faci abstracție de el

Claudiu Lucaci: Ca un elefant?

Dan Dungaciu: Aproape (zâmbete)… și vine cineva și zice „ce-i cu chestia asta mare, care nu face nimic”?

Claudiu Lucaci: Ca un zimbru?

Dan Dungaciu: Seamănă (zâmbete) și mai vine cineva de la Budapesta și-i mai dă un picior și zice „dă-te mă la o parte, stai pe locul meu” și…zimbrul ăla nici măcar nu strigă, ca să destabilizeze, să nu escaladeze. Suferă intern ca să nu facă gălăgie. Se mai dă la o parte, ca să mai facă un pic de loc. Asta-i politica noastră: să nu facă probleme cu nimeni.

Apropo de dimensiuni: comparați România cu statele din Balcani. Unde-i România în toate bucățile de state. Unde e o investiție strategică. Unde e cineva care spune „ce spune Bucureștiul”? În Parlamentul României se făcea pacea balcanică. Aici, cu politicieni români. Păi, unde suntem noi acuma? Ce investiții, ce lider vine la București să întrebe ceva, nu doar să treacă pe-aici. Cine face politica Balcanilor? Așa cum face Viktor Orban? Ne place sau nu ne place dar au o politică. Cei de la Vișegrad au politică, noi nu avem niciuna. Avem proiectul lipsei de proiect. Dacă ai proiectul lipsei de proiect nu te bagă nimeni în seamă: nici partenerul strategic că nu te faci util, nici adversarii pentru că nu contezi”.

Alina Achim-Inayeh, directorul German Marshall Fund România, a spus că țara noastră „este doar un membru NATO, nu își proiectează deloc interesele, pare că nu și-a făcut nici măcar un proces de reflecția asupra intereselor, vulnerabilităților sau liniilor roșii ale noastre în acest context.

România joacă deosebit de modest și foarte limitat strategic. Pare să nu preocupe deloc nici felul în care merg lucrurile cu Republica Moldova sau minoritățile românești dimprejur, toate par că merg în virtutea inerției, iar noi nu jucăm deloc nici la Marea Neagră, chiar dacă situația este complicată acolo. Dar mai demult au fost discuții, încercări de colaborare, inițiative care ar putea fi avansate din nou, măcar unele semne de întrebare care ar putea fi puse. O altă problemă este preluarea Insulei Șerpilor foarte aproape de perimetrul de unde ne-am dori să extragem gaze naturale. Despre toate aceste lucruri România nu vorbește”

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. pai daca am continua sa avem pozitie de bovina ar fi bine. Ceilalti soricei din zona care vor incerca sa chitaie la astia mari care fac jocurile vor sfarsi tragic. Poate este mila Domnului sa aranjeze lucrurile incat sa fim mai feriti. Oricat ar uri conducatorii actuali pe romani, cand e vorba de arme nucleare se tem si ei, ca prosti nu sunt.
    Mai e o explicatie, Romania este o tara deja cucerita, cu intreaga decizie politica din afara, spre deosebire de celelalte tari din zona al caror cuvant trebuie luat in seama, deci ce spunem noi nu intereseaza pe nimeni. Remember chiar Putin a zis ca daca va vrea sa auda pozitia Bucurestiului pe o anumita tema va suna la Washington.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate