miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATEVIDEO | Părintele Calistrat, despre sărbătorirea Paștelui: Nu știu din ce sinod...

VIDEO | Părintele Calistrat, despre sărbătorirea Paștelui: Nu știu din ce sinod fac parte Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, dar e bine să-și vadă de treaba lor de profesorat. Aceste lucruri se fac prin descoperire în Biserică, prin lucrare și sinodalitate

Părintele Calistrat Chifan, invitat fiind la emisiunea online „Calea spre Mântuire“, a făcut lumină în disputa privitoare la sărbătorirea Paștelui:

„De 2000 de ani, Biserica serbează Învierea. Până anul acesta, Paștele a fost calculat tot timpul după ce au stabilit Sfinții Părinți la Sinodul de la Niceea, unde s-a spus foarte clar că prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară se sărbătorește Paștele. Întâi trebuie să fie Paștele Mozaic, iar apoi Paștele creștinilor. Restul sunt discuții inutile.

Aceste lucruri s-au stabilit de sfinți precum Sfântul Spiridon, Sfântul Nicolae, Sfântul Atanasie, episcopi cu viață sfântă, făcători de minuni etc.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Biserica a avut harisme, a avut Duh Sfânt, a avut Sfântă Lumină, a avut har, semne, minuni, viață, ne-a dat moaște, sfinți, ceea ce înseamnă că această stabilitate a sărbătorii Paștelui este o mărturie destul de clară a ceea ce trebuie să facem noi la Înviere și când trebuie să sărbătorim.

Dacă timp de 1000 de ani am avut o singură Înviere și un singur Paște, acum pe care Paști îl apropiem de adevăr, pe cel de 2000 de ani, sau pe cel de 1000 de ani? Mergem ca la meci? Votăm dogmele? Votăm regulile în biserică? Acestea se fac prin descoperire în Biserică, prin lucrare și sinodalitate. În toate sinoadele ecumenice s-a spus așa: Părutu-sa Duhului Sfânt și nouă. Astăzi s-a spus așa: Părutu-sa lui Papahagi și lui Baconschi. Nu știu din ce sinod fac dânșii parte, dar e bine să-și vadă de treaba lor de profesorat.

Dacă până la 1054 am avut un singur Paște și apoi am mai mers 400 de ani pe același Paște, brusc i-a crescut moț ca la puiul de găină și a spus: Nu, mama nu face ouă cum trebuie. Eu trebuie să-i arăt la ce oră să facă ouă! A venit și a pus Paștele cu o săptămână înainte. Ei merg pe criteriul că atunci când Ioan și Petru au mers la mormânt, Petru a intrat primul. Care-i problema? Era mai curios“, a spus părintele Calistrat Chifan.

Adrian Papahagi și Teodor Baconschi au adus de curând în discuție schimbarea datei Paștilor, astfel încât ortodocșii să sărbătorească Învierea Domnului concomitent cu catolicii și cultele neoprotestante.

De la comentatori din spațiul public și până la politicieni și oameni de cultură, au existat reacții contrare propunerii de a alinia Paștele Ortodox la Paștele Catolic.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate