duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim și a ajuns în...

VIDEO | Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim și a ajuns în România, pentru al 12-lea an consecutiv

ACTUALIZARE 19:50 Sfânta Lumină de la Mormântul Sfânt din Ierusalim, adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a ajuns sâmbătă la București.

La Aeroportul Internațional Otopeni, o delegație a Patriarhiei Române condusă de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, a așteptat pentru a distribui Sfânta Lumină din candela adusă de la Sfântul Mormânt delegațiilor eparhiilor Patriarhiei Române, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

Ulterior, pe Colina Bucuriei, în această seară, în intervalul orar 19:30 – 20:30, va avea loc o procesiune de primire a Sfintei Lumini, la Catedrala Patriarhală, de către Patriarhul Daniel. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Este al 12-lea an consecutiv în care Sfânta Lumină este adusă în România, tradiția fiind instituită de Patriarhul Daniel în anul 2009. În acest an, Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, în jurul orei 13:55, potrivit Agerpres.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim. Aceasta va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, și va fi distribuită la Aeroportul Internațional Otopeni delegațiilor eparhiilor Patriarhiei Române.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care, în primele minute, nu frige. Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.

Ceremonia

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în “Capela Îngerului”, însoțit – conform tradiției – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespezii.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese și împarte lumina credincioșilor, precizează Agerpres.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE