La zece ani de la moartea sa, Sergiu Nicolaescu este considerat în continuare, de mulți cinefili, drept cel mai mare regizor de film al României.
Potrivit filmografiei înscrise pe IMDB, Nicolaescu a regizat 51 de producții, în cea mai mare parte lungmetraje. De asemenea, cineastul a consemnat și 38 de roluri, respectiv 20 de participări în calitate de scenarist.
Cu greu mai găsești în ziua de azi un regizor de film atât de prolific și cu calificative atât de bune pentru producțiile sale. Este binecunoscut sprijinul de care a beneficiat Nicolaescu din partea regimului Ceaușescu, însă acest lucru nu anulează viziunea, talentul, eforturile cineastului. De asemenea, și după tranziția la capitalism, acesta a continuat să facă ceea a iubit cel mai mult, a rămas foarte activ în plan artistic.
În general, filmele notate cu minimum 7,0 pe IMDB sunt considerate producții cel puțin reușite, iar Sergiu Nicolaescu are suficient de multe. Nicolaescu a turnat filme cu și despre domnitori, șefi de stat din istoria modernă, gangsteri, fel de fel de criminali, politicieni corupți etc.
Personaje reale și fictive precum Decebal, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Ion Antonescu, Regele Mihai, Comisarul Moldovan/Miclovan, Lăscărică se numără printre cele interpretate în filmele lui Sergiu Nicolaescu, ce au avut în distribuție nume grele precum Amza Pellea, Jean Constantin, Ștefan Bănică, Puiu Călinescu, Stela Popescu, Olga Tudorache, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Dorel Vișan, Mitică Popescu și mulți alții.
Cele mai bune filme ale lui Sergiu Nicolaescu, potrivit cinefililor
Mihai Viteazul (1971) – 8,5
Film împărțit în două – „Călugăreni” și „Unirea”. O producție inovatoare la vremea respectivă, populară și-n străinătate. Nu era deloc simplu să faci un film atât de captivant, cu atât de mulți oameni. Multă acțiune, distribuție excepțională, cu Amza Pellea în rolul domnitorului. În 1972, „Mihai Viteazul” a fost propunerea României la Oscar, pentru cel mai bun film străin.
Nea Mărin miliardar (1979) – 8,3
Probabil cea mai cunoscută comedie românească și cu siguranță una dintre cele mai reușite. Nea Mărin, interpretat de către Amza Pellea, ajunge la mare și se trezește peste noapte în rolul unui miliardar american. Viața sa se schimbă la 180 de grade. Ajunge celebru, mafioții vin pe urmele sale. Distribuția este de excepție: Draga Oltenu Matei, Sebastian Papaiani, Stela Opescu, Jean Constantin, Mircea Albulescu, Puiu Călinescu.
Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972) – 8,0
O dramă în care acțiunea se petrece în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial. Localnicii unui sat din Transilvania, amenințați cu execuția după moartea unui soldat german, încearcă să-l convingă pe nebunul satului, Ipu, interpretat de Amza Pellea, că ar fi bine să-și asume vina, pentru a salva pielea celorlalți. Din distribuție mai fac parte Gheorghe Dinică, Iurie Darie, Ernest Maftei și Ion Besoiu.
Osânda (1976) – 8,0
Un film foarte emoționant, ce reflectă viața plină de momente dificile a unui țăran trimis la închisoare în urma răscoalei din 1907, apoi întors în sat pentru a-și reface viața și pe urmă fugit în munți. Amza Pellea face un rol mare. Filmul ecranizează romanul „Velerim și Veler Doamne” (1933), al scriitorului Victor Ion Popa. Nu lipsește nici povestea de dragoste și nici alți actori mari, precum Gheorghe Dinică, Ernest Maftei și Sergiu Nicolaescu, în rol de procuror.
Pentru patrie (1977) – 7,8
Un film istoric ce evocă scene din războiul româno-ruso-turc din 1877-1878, cu o distribuție de excepție: Sergiu Nicolaescu în rolul Regelui Carol, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Iurie Darie, Emil Hossu, Horațiu Mălăele.
Ciuleandra (1985) – 7,8
Film după romanul psihologic omonim al lui Liviu Rebreanu, din 1927. Crimă, suspans și dragoste. Anca Nicola, în rolul Mădălinei, este fermecătoare. Ion Rițiu interpretează rolul principal, pe Puiu Faranga.
Lupul mărilor (1971) – 7,7
O coproducție germano-francezo-română, un film de aventură, o spectaculoasă „transpunere a prozei lui Jack London, în cel mai pur still hollywoodian” – Marin Mitru. De asemenea, a fost realizat și un miniserial, cu patru episoade, cu aceeași poveste.
Cu mâinile curate (1972) – 7,7
Cel mai cunoscut film cu gangsteri din seria „Comisarul Moldovan/Miclovan”, a lui Sergiu Nicolaescu, o ciocnire între pistolarii legionari/germanofili vs. comuniști. Comisarul Roman, interpretat de către Ilarion Ciobanu și neconvenționalul Miclovan, interpretat de către Sergiu Nicolaescu, merg pe urmele „adversarilor sistemului”. Un film ce îmbină caracteristicile genului polițist cu intriga de tip politic, în care Securitatea avea nevoie de o „recoafare” în mentalul colectiv al populației de la acea vreme, pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. Gheorghe Dinică îl interpretează pe banditul Lăscărică, iar George Constantin pe Semaca, șeful bandiților. Din distribuție mai fac parte, printre alții, Sebastian Papaiani, Aimee Iacobescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila.
Nemuritorii (1974) – 7,7
După un deceniu de la uciderea lui Mihai Viteazul, 13 foști camarazi de luptă, din oastea marelui personaj istoric, răspândiți prin Europa, se reîntâlnesc și hotărăsc să se întoarcă în țară pentru îndeplinirea jurământului față de voievod, înfăptuirea marii uniri. Îi amintim din distribuție pe: Sergiu Nicolaescu, Amza Pellea, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Costel Băloiu, Ilarion Ciobanu, Colea Răutu etc.
Capcana mercenarilor (1981) – 7,7
Un film dramatic, plin de acțiune, ce recreează atmosfera socială din perioada care a precedat Marea Unire de la 1918. Țăranii unui sat din Ardeal sunt acuzați pe nedrept că ar fi incendiat fabrica și un depozit de cherestea aflate în proprietatea unui baron străin, ce angajează un grup de mercenari, pentru a-i linșa pe localnici. Totuși, un mic detașament al armatei române, condus de căpitanul Andrei, interpretat de către Sergiu Nicolaescu, intervine. Urmează o luptă pe viață și pe moarte între cele două tabere. Gheorghe Cozorici, Jean Constantin, Amza Pellea, George Mihăiță, Mircea Albulescu, Ion Besoiu fac parte, de asemenea, din distribuție.
Mircea (1989) – 7,7
Film regizat de către Sergiu Nicolaescu, în care tot el interpretează rolul principal, pe Mircea cel Bătrân, domnitorul Țării Românești, care trebuie să se opună invaziei turcilor, dar și a presiunilor venite din partea boierilor, la final de secol XIX, respectiv început de secol XV.
Dacii (1966) – 7,6
Filmul de debut al lui Sergiu Nicolaescu în lungmetraj, care s-a bucurat de un real succes. Amza Pellea interpretează rolul lui Decebal.
Un comisar acuză (1974) – 7,6
După „Ultimul cartuș” și „Cu mâinile curate”, Sergiu Nicolaescu a dat din nou lovitura în registrul filmelor cu gangsteri. De data aceasta, fără Miclovan, ci cu Moldovan, un polițist incoruptibil și hotărât. O nouă confruntare între Sergiu Nicolaescu vs. Gheorghe Dinică, șeful legionarilor, ce-l interpretează pe Paraipan.
Noi, cei din linia întâi (1985) – 7,6
Un film format din două părți, ce urmărește dramaticele momente prin care au trecut batalioanele Armatei Române din prima linie, în ultimele faze ale celui de-Al Doilea Război Mondial, deci după „23 august”, când Regele Mihai a decis ca România să treacă de partea sovieticilor.
Ultimul cartuș (1973) – 7,5
Al doilea film din seria „Miclovan/Moldovan”. După ce Miclovan a murit în misiune, în „Cu mâinile curate”, comisarul Roman, interpretat de către Ilarion Ciobanu, plănuiește răzbunarea. De asemenea, el primește o nouă misiune, capturarea unui spion german activ pe teritoriul țării, care ar fi ascuns într-o mînăstire. Noul partener al lui Roman este Oarcă, bun la toate, interpretat de către Sebastian Papaiani.
Oglinda (1994) – 7,5
Un film pentru care Sergiu Nicolaescu a avut „mână liberă” în a aborda unul dintre cele mai controversate conflicte interne din istoria României, mareșalul Ion Antonescu vs. Regele Mihai, în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial. Personajele principale nu sunt foarte cunoscute publicului larg, Ion Simnie și Adrian Vâlcu, dar seamănă destul de bine cu figurile din cărțile de istorie. Distribuția este completată de nume precum Gheorghe Dinică și Dorel Vișan. Un film emoționant, psihologic și captivant în special pentru pasionații de istorie. Foarte multe personaje istorice apar în film, lideri politici ai acelor vremuri sunt ecranizați, inclusiv Adolf Hitler. „Oglinda” este varianta „necenzurată” a lungmetrajului „Ziua Z”, tot al lui Nicolaescu, supus cenzurii comuniste.
Ultima noapte de dragoste (1980) – 7,4
Ecranizare-adaptare a romanului scris de către Camil Petrescu, „Ultima noapte de dragoste. Întâia noapte de război”. Tudor Gheorghiu, transpus de către Vladimir Găitan, este măcinat de gelozie, așa că dezertează din armată pentru a-și prinde soția cu presupusul amant. Joanna Pacula, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, George Mihăiță, Colea Răutu pot fi și ei urmăriți în acest film de referință pentru cinematografia românească.
Duelul (1981) – 7,4
Ultimul film al seriei „Comisarul”. Moldovan are o nouă misiune, trebuie să rezolve cazul unui jaf asupra băncii centrale. Îl are ca ajutor pe juniorul George Mihăiță, în rolul lui Petrescu. Moldovan lucrează sub acoperire ca profesor de sport și reușește să ia legătura cu singurii martori ai jafului, copiii străzii.
Ultima dorință a lui Sergiu Nicolaescu
Sergiu Nicolaescu s-a născut pe data de 13 aprilie, în 1930, la Târgu Jiu. El a murit pe data de 3 ianuarie 2013, în București, la vârsta de 82 de ani. Celebrul actor și regizor nu a beneficiat de slujba înmormântare, pentru că a fost incinerat, așa cum și-a dorit. Această practică se află în antiteză cu convingerile și protocoalele Bisericii Ortodoxe.
Urna cu cenușa lui Sergiu Nicolaescu a fost înhumată la Cimitirul Bellu, din Capitală.
Gheorghe Dinică
Domnul să-l odihnească:
” -cu totii am mancat cacat
dar unii au cerut si supliment!”
e apologia regimului comunist!