marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Ioan-Aurel Pop se gândește la un nou mandat în fruntea...

VIDEO | Ioan-Aurel Pop se gândește la un nou mandat în fruntea Academiei Române, refuzând orice implicare politică

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a vorbit într-un podcast al senatorului PSD Ionuț Vulpescu, în cadrul proiectului cultural „Avangarda”, publicat duminică. Acesta a precizat că se gândește la posibilitatea unui nou mandat în fruntea Academiei Române, refuzând categoric orice formă de implicare politică, în ciuda asocierilor sale cu alegerile prezidențiale din 2024, făcute de diferiți oameni politici.

„Nu sunt [tentat de candidatură/ intrarea în politică] și vă spun de ce… Am cumpănit foarte mult când aveam 34-35 de ani, după Revoluție, și am fost atunci foarte tentat să intru în politică, dar am reușit să mă iau pe seamă (…) și să mă gândesc care-i menirea mea în lume și am constat că menirea mea e de profesor și de cercetător.

Eu rămân la părerea că ne-ar merge mult mai bine în țara românească dacă am face fiecare ceea ce știm să facem cel mai bine. Or noi credem, unii dintre noi, că putem face de toate. (…)

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Politica e un lucru foarte complicat, deși mulți își închipuie că-i simplă. Politica înseamnă o groază de calități, pe care eu nu le am. Poate le-am avut cândva, când eram mai tânăr, acum nu le am nici din cauza vârstei”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Legat de un nou mandat în funcția de președinte al Academiei Române, acesta a spus: „Am dreptul să candidez pentru un nou mandat. Și este foarte bine așa. Eu aș limita toate funcțiile publice din țara românească la două mandate de patru ani. S-ar putea să candidez.”

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Aceste precizări pot fi urmărite mai jos, începând cu minutul 50:00.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

 1. Președintele IAPop știe mai multe decât zice.

  Ce noroc pe cei care l-au avut profesor de istorie în liceu pe … Președintele Academiei! (Admiteți licența artistică ?) Din minunile … „comunismului”! Așa cum noi aveam un lt-colonel drept comandant de pluton (din penuriile „comunismului”), om ce părea pâinea lui Dumnezeu, mai degrabă decât militar. (Dar IAPop nu vrea – adică nu poate – să spună ȘI de ce aveam penurii!)

  El este cel care ne-a spus, cum v-am mai spus – în armată (erau și ore de „Istorie militară” – într-o zi, pe câmp, că avem misiunea să apărăm România și de Vest, și de Est! (Presupun că era viziunea oficială – știau ei ceva …) În armată am întrebat și de justificarea URSS (în 1940) și de cea a Ungariei (în general). Nu m-am ales cu niciun răspuns.

  Oare ce mi-ar fi răspuns el, ca profesorul meu de istorie (în liceu) ? Interviul sugerează că … nu e liber să vorbească nici azi.

  Deci IAPop susține că, la 23 August 1939, Stalin s-a aliat cu Hitler (care ar fi declarat deja în „Mein Kampf” cum vede comunismul!) ? Nu că IVS a „tras de timp” prin acel pact, cum sugerează ȘI Stânga americană ? Care susține că, prin ’38 (München), Chamberlain și Daladier deja făcuseră „pacea lor” cu AH (ca să-l devieze către Est) ? Și că AH luase deja Austria și ceva din Cehoslovacia la 23 august 1939 ? În aceste condiții, era de așteptat ca URSS să lase întreaga Polonie lui AH (adică să devină … vecini) ? Era de așteptat ca URSS să … apere Polonia ?! Și s-o lase și democrată ?!

  Președintele nu insistă asupra efectelor vieții practice, cum „câinele și cățelu’” apar inevitabil, fiindcă Pământul nu e Rai, să trăieși doar după principii înalte.

  D-l Pop a avut și un profesor (respectat!) de istorie, care „s-a cerut în Partid”, apoi „s-a cerut afară” ? Și a aflat de ce ?

  Wikipedia pune alte … accente pe David Prodan:

  „David Prodan
  Date personale
  Născut 13 martie 1902[1] Modificați la Wikidata
  Alba, România Modificați la Wikidata
  Decedat 11 iunie 1992 (90 de ani)[1] Modificați la Wikidata
  Cluj-Napoca, România Modificați la Wikidata
  Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
  Ocupație istoric Modificați la Wikidata
  Modifică date / text Consultați documentația formatului
  Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române

  David Prodan (n. 13 martie 1902, satul Cioara, azi Săliștea, județul Alba – d. 11 iunie 1992, Cluj) a fost un istoric român, academician, bibliotecar, profesor universitar, specialist în istoria Transilvaniei.

  Ilie Prodan și Ana Moțu sunt părinții istoricului român David Prodan, el fiind de altfel și primul lor copil. Tatăl lui David a urmat o școală primară, ajungând să lucreze ca zidar și plugar, totodată el fiind cel care îl învață pe David să scrie și să citească. Ana Prodan a murit când David avea 7 ani și acesta își pierde și unul dintre frați. În 1940, David se căsătorește cu Floarea Vlădescu și trăiesc împreună 60 de ani fără a avea un copil.[2]

  A urmat Liceul „Kocsárd Kún” din Orăștie, iar apoi Facultatea de Istorie și Geografie din Cluj în 1924. A obținut titlul de doctor în istorie în anul 1938. În perioada 1924-1938 a lucrat la Arhivele Statului din Cluj, iar în următorii zece ani la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj. A fost profesor universitar în perioada 1948-1962 și șef de secție la Institutul de Istorie și Arheologie din 1948 până în 1972. În 1948 a devenit membru corespondent, iar în 1955 membru titular al Academiei Române.[3] La moartea lui Fernand Braudel, David Prodan a fost ales membru al Asociației Istoricilor Americani. ”

  Adică de PCR Wiki nu știe, dar că DP era membru de asociație de istorici americani nu iartă. Și îi iese că DP ar trăit cu sotia sa 60 de ani (!) – din 1940 …

  Deci d-l Pop știe multe, dar nu poate vorbi … liber. Știe că o țară se poate distruge politicos și elegant tăindu-i școala, dar nu poate spună nici că România nu-i o excepție, nici că Stalin-Putin-Xi-Kim-Khomeini ar fi autorii …

  Noroc că are soție profesor de matematică, care îl poate lămuri pe partea mai exactă a științei cum stau lucrurile. Îmi imaginez câte știe și nu poate vorbi.

  Excepțional articolul. Eu ce să fac ? Să îi scriu la adresa Academiei (pentru soție), sau va fi arestat e-mail-ul de d-na secretară ? Că am o nevoie de necazuri de nici nu vă pot povesti.

  Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE