Pe 12 martie 2025, scena politică românească a fost marcată de un anunț surprinzător: liderul AUR, George Simion, și președinta POT, Ana Maria Gavrilă, și-au declarat intenția de a candida la alegerile prezidențiale programate pentru luna mai.
Decizia vine în contextul invalidării definitive a candidaturii lui Călin Georgescu de către Curtea Constituțională (CCR) și Biroul Electoral Central (BEC), o lovitură majoră pentru mișcarea suveranistă pe care cei doi o reprezintă. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj video comun, postat pe rețelele sociale, după o întâlnire cu Georgescu, care pare să-și fi dat acordul pentru această strategie.
Contextul anunțului
Invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu, care obținuse peste 2,1 milioane de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, a generat un val de nemulțumire în rândul susținătorilor suveraniști. Decizia CCR din 11 martie a confirmat verdictul BEC, lăsând AUR și POT, cele două formațiuni care l-au susținut fervent pe Georgescu, fără un candidat viabil cu doar câteva zile înainte de termenul limită pentru depunerea candidaturilor, stabilit pentru 15 martie 2025. În acest context tensionat, Simion și Gavrilă au decis să preia inițiativa.
„După ce ne-am întâlnit cu domnul Călin Georgescu, vă putem spune care este planul. Toată presiunea pe revenirea la turul doi. Noi, ca tineri, vom continua această mișcare suveranistă cu acceptul domnului Georgescu și vom face pașii necesari mai departe,” a declarat George Simion. Ana Maria Gavrilă a completat: „Atât George Simion, cât și eu, Ana Maria Gavrilă, ne vom depune candidaturile. Ca urmare a validării definitive a acestora, unul dintre noi se va retrage. Trebuie să dăm acestei mișcări suveraniste toate șansele.”
Strategia suveraniștilor
Planul anunțat de cei doi lideri este neobișnuit, dar pare să urmărească maximizarea șanselor mișcării suveraniste de a avea un candidat validat. Ambii vor să depună candidaturile, fiecare având nevoie de minimum 200.000 de semnături până la termenul limită de 15 martie. Dacă ambele candidaturi sunt validate de BEC și CCR, unul dintre ei se va retrage, lăsând loc celuilalt să ducă mai departe stindardul suveranist
.
Simion a subliniat urgența situației: „Timpul este foarte scurt. De data aceasta va fi nevoie de implicarea fiecăruia în strângerea de semnături.” Liderul AUR a anunțat ulterior, într-o emisiune la Realitatea Plus, că intenționează să-și depună dosarul vineri, 14 martie, la ora 15:00, în timp ce Gavrilă ar urma să facă același lucru sâmbătă, 15 martie, la aceeași oră.
Reluarea turului 2
„Omul care a fost votat e Călin Georgescu și suntem în acord cu el. Eu vreau să dau un exemplu că voi întoarce și celălalt obraz și voi lăsa poporul român să vină să voteze dacă îi mai este permis așa ceva. Eu nu cred că își permit să întindă coarda și mai mult, toate organismele internaționale vor fi aici, au sfidat și decizia Comisiei de la Veneția. Nu trăim într-o situație normală. Dacă era o situație normală aveam deja președinte și bun, rău, ne conducea”, a spus George Simion.
La rândul ei, Anamaria Gavrilă, care și ea și-a anunțat intenția de a candidat la scrutinul prezidențial, a spus la Realitatea Plus că se află pe „un drum care va duce la turul doi”.
„(…)Noi în suflet știm adevărul, știm că trebuie turul doi înapoi, știm că nu este corect să se schimbe candidații, adică după ce s-a văzut cine poate să reușească schimbăm candidații, e ca și cum ai ajuns în finala unui concurs și hai de la început că nu e bine. (…)
(…) Noi suntem pe un drum care duce la turul doi. Ăsta e doar un hop pe care trebuie să îl trecem, îl trecem în forma aceasta, dar nu am deviat de la drum. E despre a readuce ordinea constituțională”, a spus președinta POT.
Reacții și controverse
Anunțul a stârnit reacții mixte. Susținătorii mișcării suveraniste au salutat decizia, văzând-o ca pe o continuare a luptei începute de Georgescu. Pe de altă parte, critici precum rectorul SNSPA, Remus Pricopie, au pus sub semnul întrebării fezabilitatea strângerii a 200.000 de semnături în doar trei zile, sugerând că un astfel de demers ar ridica „suspiciuni serioase privind autenticitatea documentelor.” Pricopie a estimat că procesul ar necesita „cel puțin 35.000 de ore de muncă și resurse financiare de circa 1,5 milioane de lei,” considerând-o o misiune imposibilă în condiții legale.
Cine sunt George Simion și Ana Maria Gavrilă?
George Simion, în vârstă de 38 de ani, este liderul și cofondatorul AUR, un partid care a câștigat teren pe scena politică românească datorită discursului naționalist și anti-sistem. Cu peste 1,28 milioane de voturi în primul tur al prezidențialelor din 2024 (locul 4), Simion are o bază solidă de susținători, dar trecutul său controversat, inclusiv interdicțiile de intrare în Republica Moldova și Ucraina, ridică întrebări despre credibilitatea sa internațională.
Ana Maria Gavrilă, 41 de ani, conduce Partidul Oamenilor Tineri (POT), pe care l-a fondat în 2023 după ce a părăsit AUR. Deputat de Hunedoara, Gavrilă s-a remarcat prin discursuri suveraniste și conservatoare, dar nu a participat la scrutinul din toamna anului trecut, având o notorietate mai scăzută decât Simion.
Anunțul candidaturilor lui George Simion și Ana Maria Gavrilă pe 12 martie 2025 redeschide discuția despre viitorul mișcării suveraniste în România. Cu un termen limită strâns și o strategie neconvențională, cei doi lideri au misiunea de a transforma rapid furia susținătorilor lui Georgescu într-o campanie electorală eficientă. Rămâne de văzut dacă vor reuși să depășească obstacolele logistice și juridice și să-și consolideze poziția într-un peisaj politic deja aglomerat.