ACTUALITATEVIDEO | Consiliul Constituţional din Franţa validează pașaportul sanitar, dar blochează anumite...

VIDEO | Consiliul Constituţional din Franţa validează pașaportul sanitar, dar blochează anumite prevederi. Au ieșit proteste

Consiliul Constituţional din Franţa a validat, joi, utilizarea permisului sanitar COVID-19, dar a blocat prevederi privind izolarea persoanelor la domiciliu şi privind încetarea contractelor de
muncă pe durată determinată în lipsa prezentării dovezii vaccinării, informează Mediafax.

Consiliul Constituţional a analizat mai multe măsuri restrictive, inclusiv legea aprobată de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, la propunerea Administraţiei Emmanuel Macron privind obligativitatea vaccinării personalului medical şi utilizarea permisului sanitar (care atestă vaccinarea, vindecarea de COVID-19 sau un rezultat negativ la test).

Conform acestei legi, permisul sanitar COVID-19 trebuie prezentat pentru accesul în cafenele, restaurante, avioane, trenuri, autocare pe distanţe lungi, precum şi pentru persoanele programate la consultaţii în spitale (cu excepţia urgenţelor) şi pentru vizitatorii centrelor de asistenţă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Consiliul Constituţional a validat utilizarea permisului sanitar, stabilind însă că decizia de solicitare a documentului trebuie luată dacă este justificată de „gravitatea riscurilor de
contaminare” şi „doar dacă nu constituie un obstacol pentru accesul la îngrijiri medicale”, potrivit postului BFMTV.

„Prin adoptarea acestor dispoziţii, legislatorul a urmărit obiectivul valorii constituţionale a protejării sănătăţi” a motivat Consiliul Constituţional.

Izolarea obligatorie, blocată de Consiliul Constituţional

Însă Consiliul Constituţional a exprimat obiecţii privind izolarea obligatorie timp de zece zile a persoanelor bolnave. „ Măsura nu este necesară, nu este adaptată şi nu este proporţionată
putând fi considerată o măsură privativă de libertate „fără o decizie individuală fondată pe evaluarea unei autorităţi administrative şi judiciare”, a transmis Consiliul Constituţional.

Consiliul Constituţional permite suspendarea oricărui tip de contract de muncă în lipsa prezentării permisului sanitar, dar nu şi încetarea contractului.

De asemenea, Consiliul Constituţional a exprimat obiecţii privind posibilitatea încetării doar a contractelor de muncă cu durată determinată în lipsa prezentării certificatului COVID-19 sau a vaccinării. Consiliul Constituţional a stabilit că nu trebuie făcută diferenţă între contractele de muncă pe durată determinată şi nedeterminată şi a permis suspendarea tuturor tipurilor de
contracte de muncă, dar nu încetarea acestora, în lipsa prezentării permisului sanitar, dacă acesta este necesar într-un anumit domeniu de activitate. „Prin prevederea că lipsa prezentării unui permis sanitar constituie o cauză de încetare anticipată doar a contractelor cu durată determinată sau speciale, legislatorul a instituit o diferenţă între salariaţi în funcţie de natura contractelor de muncă, ceea ce este fără legătură cu obiectivul urmărit”, a motivat Consiliul Constituţional.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Deciziile controversate privind vaccinarea şi utilizarea certificatelor COVID-19 au generat dispute politice şi juridice în Franţa. Sute de mii de persoane au protestat în mai multe oraşe din Franţa şi s-au înregistrat violenţe. Pe fondul protestelor, Guvernul Franţei a anunţat că nu intenţionează să impună obligativitatea utilizării certificatelor COVID-19 pentru accesul în unităţile de învăţământ.

Sute de oameni au ieşit pe străzi, joi seara, în Paris, în semn de protest faţă de decizia Consiliului Constituţional. Aceştia scandează mesaje pentru Macron: „Macron,
permisul tău, noi nu-l vrem”.

Protestatarii sunt în faţa sediului Consiliului Constituţional, în centrul capitalei Franţei, şi scandează „Libertate!” şi „Macron, nu vrem permisul tău!”. De asemenea, unii manifestanţi au scandat „Fabius, la închisoare!”, referindu-se la Laurent Fabius, preşedintele Consiliului Constituţional.

La proteste sunt şi simpatizanţi ai Mişcării „Vestele galbene”, care denunţă erodarea nivelului de trai în Franţa şi restricţiile antiepidemice.

Sute de agenţi ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi la protest.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate