duminică, ianuarie 29, 2023
ACTUALITATEUn grup de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București...

Un grup de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București solicită începerea cursurilor cu prezență fizică fără discriminare

Un grup de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București a scris un memoriu adresat Consiliului Facultății „începerea activității didactice în format fizic fără niciun fel de condiționări, dar cu o strictă respectare a regulilor de igienă și de protecție sanitară, precum și a măsurilor de distanțare socială”, scrie Cotidianul.

Tinerii argumentează cu exemplul sesiunii trecute, atunci când respectarea regulilor de igienă și protecție și-a dovedit eficacitatea.

Memoriul vine în contextul în care în ședința Consiliului de Administrație a Universității din București din data de 1 septembrie 2021 s-a stabilit prezentarea unui test RT-PCR sau rapid cu rezultat negativ o dată pe săptămână drept condiționare pentru participarea fizică la cursuri. Testele ar trebui plătite de fiecare student în parte, mai puțin de către cei cu venituri reduse (cum sunt, de exemplu, cei eligibili pentru burse sociale). Astfel, toți ceilalți studenți care sunt considerați a avea venituri suficiente – aspect dificil de apreciat din punct de vedere obiectiv – sunt nevoiți, în măsura în care nu pot prezenta o adeverință de vaccinare sau de trecere prin boală, să suporte costurile unei testări săptămânale pentru a putea participa fizic la activitatea didactică, se arată în document.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Iată memoriul integral, după cum este redat de Cotidianul:

C Ă T R E,

CONSILIUL FACULTĂȚII DE DREPT

în contextul ședinței din 9 septembrie 2021

Prezentul Memoriu este întocmit de un grup de studenți ai Facultății de Drept – Universitatea București, semnat personal de fiecare dintre aceștia și înaintat Consiliului Facultății de Drept, în baza intimei convingeri pe care o au susținătorii acestuia că doar prin dialog deschis, liber și bazat pe argumente raționale, coerente și bine fundamentate se poate ajunge la cea mai bună soluție în ceea ce privește desfășurarea activității didactice în anul universitar care începe.

Ideea esențială care trebuie conștientizată este aceea că nu poate exista niciun fel de soluție viabilă dacă nu sunt respectate cu strictețe toate rigorile legale și științifice pe care problema de față le impune.

Sunt necesare două considerații cu titlu preliminar.

În primul rând, acest memoriu nu își propune absolut deloc să ia în discuție aspectul vaccinării. După cum este bine știut, conform cadrului legal actual din România, vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie, ținând de opțiunea fiecăruia dacă alege sau nu să-i fie aplicat acest act medical. Tocmai pentru acest considerent, vaccinarea nu poate constitui criteriu de segregare între studenți în privința participării fizice la activitatea didactică, aspect care, ne exprimăm convingerea, este unanim acceptat. În schimb, semnificative probleme de ordin juridic și științific sunt ridicate de propunerea ca prezentarea unui test RT-PCR sau rapid cu rezultat negativ o dată pe săptămână să reprezinte o condiționare pentru participarea fizică, ca alternativă la prezentarea adeverinței de vaccinare sau a celei de atestare a trecerii prin boală. Pot fi identificate trei aspecte fundamentale pentru care o astfel de propunere nu poate fi susținută. Aceste aspecte întăresc, totodată, faptul că orice fel de condiționare este dificil de impus, astfel încât aceasta, pe de o parte, să nu atenteze în vreun fel la drepturile și libertățile cetățenești, iar, pe de altă parte, să respecte exigențele adevărului științific.

Primul aspect avut în vedere este de ordin juridic și acesta privește problema suportării costurilor aferente testării. În ședința Consiliului de Administrație a Universității din București din data de 1 septembrie 2021, s-a exprimat în această privință disponibilitatea de a fi asigurate aceste costuri doar pentru studenții cu venituri reduse (cum sunt, de exemplu, cei eligibili pentru burse sociale). Astfel, toți ceilalți studenți care sunt considerați a avea venituri suficiente – aspect dificil de apreciat din punct de vedere obiectiv – sunt nevoiți, în măsura în care nu pot prezenta o adeverință de vaccinare sau de trecere prin boală, să suporte costurile unei testări săptămânale pentru a putea participa fizic la activitatea didactică.

Cu privire la această problemă, trebuie semnalată poziționarea pe care a avut-o Avocatul Poporului – una dintre cele mai importante instituții care veghează la apărarea drepturilor și libertăților cetățenești – într-o situație similară celei propuse a fi implementate de Consiliul de Administrație a UB. Astfel, prin Decizia 516 din 12 mai 2021 a Consiliului de Administrație al UMF Iași, s-a decis că ,,pentru a participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai – 19 iunie, studenții vor prezenta înainte de fiecare examen unul din următoarele documente: certificat de vaccinare anti-Covid, inclusiv în primă doză; test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore; rezultatul negativ al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore; adeverință din care să rezulte că se află între a 16-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SarsCov2″.

Față de această decizie, instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu, afirmând în Adresa nr. 10040/17.05.2021 înaintată în acest sens Rectorului UMF Iași că „prin adoptarea unei astfel de decizii, s-ar transforma activitatea de vaccinare într-o obligație”. Totodată, „necesitatea prezentării unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen nu este echitabilă întrucât supune anumiți studenți la un efort financiar suplimentar, încălcându-le acestora accesul la educație”. Având în vedere aceste observații, prin aceeași adresă s-a solicitat ,,să ne precizați dacă intenționați să susțineți din punct de vedere financiar costurile necesare testării, astfel încât acestea să nu devină o povară pentru studenți”. Față de această solicitare, UMF Iași a răspuns prin Adresa nr. 11109/02.06.2021 că ,,nu am impus vreo presiune asupra studenților proprii, deoarece universitatea este cea care suportă testarea”.

Din prezentarea cazului de mai sus, se desprinde un adevăr juridic de netăgăduit: obligarea studenților de a suporta costurile testării aduce o serioasă atingere drepturilor lor cetățenești, în speță dreptului la educație. Aceasta situație este cu atât mai gravă cu cât doar unii dintre studenți sunt nevoiți să suporte un efort financiar suplimentar pentru a avea acces fizic la activitatea didactică. Tocmai acesta este motivul pentru care Avocatul Poporului apreciază că în această situație activitatea de vaccinare s-ar transforma într-o obligație.

Cel de-al doilea aspect invocat prezintă importante consecințe din punct de vedere juridic, chiar dacă, pe fondul său, este de ordin științific. Astfel, numeroase studii de specialitate au cercetat în ce măsură vaccinarea împiedică transmiterea virusului de către cei vaccinați. Astfel, potrivit acestora*, persoanele vaccinate care s-au infectat sunt purtătoare ai unei cantități similare de coronavirus la fel ca cei care nu s-au vaccinat. Cu alte cuvinte, mai simplu spus, o persoană vaccinată poate contribui la transmiterea Coronavirusului într-o comunitate, alcătuită atât din vaccinați, cât și din nevaccinați.

Aceste constatări – la nivel național în SUA și în alte state – de natură științifică constituie fundamentul unei importante observații juridice: atât timp cât există un risc dovedit ca o persoană vaccinată să transmită virusul unei persoane nevaccinate, a obliga doar persoana nevaccinată să se testeze pentru a preveni transmiterea virusului constituie aplicarea unui tratament diferențiat în situații similare, ceea ce echivalează cu incidența discriminării. Nu poate fi acceptat ca studenții nevaccinați (care s-ar testa pentru a preveni transmiterea virusului către colegii lor) să se afle în pericolul de a fi infectați de către studenții care s-au vaccinat. În aceste condiții, respectarea principiului egalității de tratament impune ca și studenții vaccinați să fie nevoiți să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau rapid pentru a putea participa fizic la activitatea didactică.

Nu în ultimul rând, cel de-al treilea aspect constituie de asemenea o observație de ordin științific: valabilitatea testului RT-PCR este de 72 de ore, în timp ce valabilitatea unui test rapid este de 24 de ore. În aceste condiții, propunerea ca efectuarea unui test de Covid-19 să fie realizată doar o dată pe săptămână nu are niciun fel de acoperire științifică.

Având în vedere cele arătate, se poate concluziona că, pentru a fi corectă din punct de vedere juridic și medical, testarea ca măsură generală de condiționarea a participării fizice la activitatea didactică trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

(1) Trebuie realizată testarea tuturor studenților participanți, atât a celor vaccinați, cât și a celor nevaccinați;

(2) Această testare trebuie realizată ținând cont de termenele de valabilitate ale testelor, de 72, respectiv de 24 de ore;

(3) Costurile testării trebuie suportate în integralitate de către Universitatea București, întrucât orice efort suplimentar înseamnă aducerea unei atingeri dreptului la educație a studenților.

Se poate remarca faptul că măsura testării generalizate și permanente ar deveni una deosebit de costisitoare. În aceste condiții, ceea ce credem că se impune este începerea activității didactice în format fizic fără niciun fel de condiționări, dar cu o strictă respectare a regulilor de igienă și de protecție sanitară, precum și a măsurilor de distanțare socială. Acestea și-au dovedit eficiența în prevenirea transmiterii coronavirusului în sesiunea trecută, desfășurată fizic. În fond, fiind în paradigma asimilării Dreptului în vederea aplicării lui, această variantă este si cea prezentă în toate mediile juridice (instanțe, barouri, parchete).

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Un grup? Pai cum, doar un grup? Si restul studentilor? Ah, am uitat, traim in Romania unde lasitatea, indiferenta si individualismul au ajuns aproape litera de lege, fiecare ptr el, celalalt poate sa si crape, nu ma intereseaza pe mine… vorba aia: mie sa-mi fie bine, dupa mine potopul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate