joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEUn document obținut de Rise Moldova prezintă pașii prin care „Rusia vrea...

Un document obținut de Rise Moldova prezintă pașii prin care „Rusia vrea să atragă Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030”

Administrația Prezidențială rusă a elaborat un plan în trei pași prin care și-a propus ca până în 2030 să acapareze complet Republica Moldova, arată o investigație publicată miercuri de un consorțiu internațional de jurnalişti, între care de la Rise Moldova și Yahoo News.

Documentul de strategie internă care dezvăluie planurile Moscovei pentru Republica Moldova a fost scris în toamna anului 2021 și provine de la aceeași sursă care a elaborat o strategie similară pentru anexarea Belarusului. Este vorba despre Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, potrivit Yahoo News. Iar la redactarea documentului au contribuit Statul Major General al Rusiei și principalele servicii de informații ale Moscovei: FSB, SVR și GRU.

Strategia rusă pentru Republica Moldova se concentrează pe „contracararea încercărilor actorilor externi – în primul rând, Statele Unite, țările Uniunii Europene, Republica Turcia și Ucraina – de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, de a consolida influența NATO și de a slăbi pozițiile Federației Ruse”.

Potrivit documentului, printre obiectivele urmărite de regimul de la Kremlin sunt aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia și la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, versiunile ruse ale UE și NATO.

Planul urmărește și „neutralizarea” oricăror acțiuni ale guvernului moldovean de a expulza prezența militară rusă din republica separatistă Transnistria.

„Contracararea politicii expansioniste a României în Moldova”

Dorin Recean, care a preluat funcția de premier al Republicii Moldova luna trecută, a spus că documentul nu este o supriză. „Rusia încearcă de foarte mult timp să se asigure că țara noastră nu are suveranitate asupra politicii sale externe”, a declarat prim-ministrul pentru Yahoo News.

Planul pentru Republica Moldova este gândit pe termen scurt (până în 2022), mediu (2025) și lung (2030) și este împărțit în trei capitole:

  • sectorul politic, militar și de apărare;
  • sectorul umanitar;
  • sectorul comercial și economic.

Până în 2030, potrivit documentului, ar trebui să existe „grupuri de influență proruse stabile în cadrul elitelor politice și economice moldovenești”.

Pe termen mediu, printre obiectivele din sfera politică, militară și de apărare ale Federației Ruse se numără „contracararea colaborării Republicii Moldova cu NATO și a politicii expansioniste a României în Moldova”, scrie și Rise Moldova.

La capitolul umanitar, Moscova urmărește „neutralizarea încercărilor de limitare a activității mass-mediei rusești și prorusești în Moldova, crearea unei rețele de ONG-uri care să promoveze dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești și extinderea oportunităților pentru elevii moldoveni de a primi educație în limba rusă”.

Continuarea, în Libertatea.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE