duminică, februarie 25, 2024
ACTUALITATEUn deputat ucrainean îndeamnă Moldova să se alieze cu Ucraina și să...

Un deputat ucrainean îndeamnă Moldova să se alieze cu Ucraina și să elibereze Transnistria

Oleg Dunda, deputat ucrainean din partea partidului „Slujitorul Poporului”, fondat de Președintele Zelenski, susține că Rusia nu s-ar putea opune, dacă Moldova, ajutată de Ucraina și-ar lua înapoi zona controlată acum de separatiști și transformată într-o imensă operațiune de contrabandă, care finanțează haosul din zonă, informează Libertatea.ro.

Transnistria este un depozit de bani negri. Maia Sandu a primit șansa să intre în istorie și să rezolve problema Transnistriei”, a declarat acesta.

Mesajul ucraineanului nu este singurul de acest gen, ba chiar în ultima perioadă s-a constatat o radicalizare în rândul vocilor echilibrate din Ucraina. Cu toate că Ministerul de Externe al Ucrainei a reaminitit constant de faptul că Transnistria este exclusiv problema Moldovei, se pare că tot mai mulți politicieni încep să aibă păreri diferite, cum este și deputatul Oleg Dunda.

Iată mesajul transmis de acesta:

„Eliberarea Transnistriei poate fi un precedent

de Oleg Dunda

Recent, pe teritoriul Moldovei au căzut fragmente dintr-o rachetă rusească, doborâtă în Ucraina. Înainte de asta, rachetele rasiștilor (n.r. – unul dintre termenii folosiți de ucraineni de la începutul războiului pentru a-i numi pe militarii ruși) zburaseră deja prin spațiul aerian al Moldovei, încălcând toate regulile internaționale. Desigur, astfel de incidente reprezintă o amenințare la adresa securității vecinilor noștri.
Dar și pentru Ucraina este o amenințare. Iar timpul pentru rezolvarea acestei probleme este cu mult depășit. Acolo unde totul este contrabandă Transnistria este o „zonă gri” de peste 20 de ani, iar totul acolo înseamnă contrabandă. În plus, este un depozit de „bani negri” neînregistrați, depozit controlat de serviciile ruse. Aceste fluxuri de numerar sunt apoi folosite pentru a corupe elitele proruse, a finanța forțele proruse și a stârni sentimente separatiste. De fapt, însăși existența Transnistriei ruse pentru Moldova este o amenințare la adresa existenței statului.
Când Maia Sandu a devenit președintele Republicii Moldova în 2020, am crezut că sarcina ei principală e ca, într-o alianță cu Ucraina, să elibereze Transnistria. Dacă, desigur, ea vrea să intre în paginile cărților de istorie în calitate de președinte care a unit Moldova decenii mai târziu și i-a redat independența. Iar începutul mandatului prezidențial este un moment ideal pentru implementarea unui astfel de proiect. Până când te obișnuiești emoțional și psihologic cu existența acestei „găuri negre” la granițele tale ori nu începi să beneficiezi de ea.
Cu fiecare zi de întârziere, începi să te obișnuiești mental cu această problemă și dorința de a o rezolva dispare complet după un an sau doi. În Ucraina, cel de-al cincilea președinte, Petro Poroșenko, a căzut într-o astfel de capcană mentală, care și-a schimbat șansa de a intra în analele istoriei în schimbul unei conviețuiri confortabile cu așa-zisele republici rusești. Rusia nu are trupe serioase în Transnistria Din păcate, Sandu nu a profitat de prima șansă de a uni Moldova. Și, să fim sinceri, Ucraina nu era pregătită pentru o astfel de opțiune până pe 24 februarie 2022. Acum ambele state au primit o a doua șansă din istorie de a îndeplini această misiune.  Oponenții versiunii unificării Moldovei sperie societatea cu un război civil, repetând narațiunile stăpânilor ruși.
În situația actuală, este îndoielnic că cel puțin o împușcătură va fi trasă în timpul dezocupării Moldovei. Dacă un contingent suficient al Forțelor Armate ale Ucrainei intră în Pridnestrovie din partea de est și al forțelor de poliție din partea moldovenească pentru a restabili ordinea în teritoriile ocupate, nicio persoană nu se va opune. La rândul său, Rusia nu va putea preveni acest lucru în niciun fel.
De asemenea, Federația Rusă nu poate redistribui acolo trupe și echipamente suplimentare. De fapt, nu va fi nici măcar o misiune militară, ci de poliție.
Chișinăul poate acționa doar din proprie inițiativă Pentru implementarea sa, acum este nevoie de un singur lucru – dorința autorităților moldovenești de a înlătura amenințarea la adresa securității naționale, de a uni țara și, în final, de a câștiga independența. Sunt sigur că Ucraina va ajuta la punerea în aplicare a acestei dorințe. Principalul lucru este că autoritățile moldovenești iau inițiativa. Nimeni nu va rezolva această problemă pentru cetățenii Moldovei.
Dacă o țară este pregătită să lupte pentru viitorul ei, pentru existența ei prin orice mijloace, atunci, Occidentul o va sprijini și oferind apărare antiaeriană și apărare antirachetă pentru a lupta împotriva rachetelor rusești. Dovedit de Ucraina. Dar nimeni nu va apăsa pentru o astfel de decizie. Chișinăul, ca și Kievul în martie 2022, trebuie să demonstreze propria inițiativă pentru a scăpa de boala „lumii rusești”. La rândul său, eliberarea teritoriului Moldovei va deveni un precedent. După care Georgia și popoarele indigene înrobite ale „imperiului rus” – Tatarstan, Ichkeria, Kalmîkia, Iacuția, Istria – se vor gândi la dezocuparea de către invadatorii ruși a teritoriilor lor. Iar „imperiul răului” se va prăbuși, încetând, în sfârșit, să amenințe lumea.”

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE