duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATEUE ar putea fi la fel de dependentă de bateriile din China,...

UE ar putea fi la fel de dependentă de bateriile din China, precum a fost de energia rusă

Dacă nu ia măsuri puternice, Uniunea Europeană ar putea deveni la fel de dependentă de China pentru bateriile cu litiu-ion şi pile de combustibil până în 2030, precum a fost faţă de Rusia pentru energie înainte de războiul din Ucraina, se arată într-un document pregătit pentru liderii UE, citat de Reuters.

Documentul va sta la baza discuţiilor privind securitatea economică a Europei în cadrul unei întâlniri a liderilor UE la Granada, în Spania, pe 5 octombrie.

Îngrijoraţi de creşterea asertivităţii globale şi a ponderii economice a Chinei, liderii vor discuta propunerile Comisiei Europene pentru a reduce riscul ca Europa să fie prea dependentă de China şi nevoia de diversificare către Africa şi America Latină.

Documentul spune că, din cauza naturii intermitente a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi solară sau eoliană, Europa va avea nevoie de modalităţi de stocare a energiei pentru a-şi atinge obiectivul de a reduce emisiile nete de dioxid de carbon până în 2050.

„Acest lucru va creşte vertiginos cererea noastră de baterii litiu-ion, pile de combustie şi electrolizoare, care se aşteaptă să se înmulţească între 10 şi 30 de ori în următorii ani”, se arată în documentul pregătit de preşedinţia spaniolă a UE.

În timp ce UE deţine o poziţie puternică în fazele intermediare şi de asamblare ale fabricării electrolizoarelor, cu o cotă de piaţă globală de peste 50%, se bazează în mare măsură pe China pentru pilele de combustie şi bateriile litiu-ion esenţiale pentru vehiculele electrice.

„Fără implementarea unor măsuri puternice, ecosistemul energetic european ar putea avea o dependenţă de China până în 2030 de o natură diferită, dar cu o severitate similară comparativ cu cea a Rusiei înainte de invazia Ucrainei”, se arată în comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, în 2021, cu un an înainte de invazia rusă a Ucrainei, UE a preluat peste 40% din consumul total de gaze, 27% din importurile de petrol şi 46% din importurile de cărbune din Rusia.

Încheierea majorităţii achiziţiilor de energie din Rusia a provocat un şoc al preţului energiei în UE şi o creştere a inflaţiei, forţând Banca Centrală Europeană să majoreze brusc ratele dobânzilor într-o mişcare care a redus creşterea economică.

Bateriile cu litiu-ion şi pilele de combustibil nu au fost singura zonă de vulnerabilitate a UE, se arată în documentul preşedinţiei spaniole. „Un scenariu similar s-ar putea desfăşura în spaţiul tehnologic digital. Prognozele sugerează că cererea de dispozitive digitale precum senzori, drone, servere de date, echipamente de stocare şi reţele de transmisie a datelor va creşte brusc în acest deceniu”, se spune în document.

„UE are o poziţie relativ puternică în acest din urmă segment, dar prezintă slăbiciuni semnificative în celelalte domenii”, se arată în comunicat.

Până în 2030, această dependenţă externă ar putea influenţa serios câştigurile de productivitate pe care industria europeană şi sectorul serviciilor le solicită urgent şi ar putea împiedica modernizarea sistemelor agricole esenţiale pentru abordarea schimbărilor climatice, se arată în comunicat.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE