OPINII"Tu nu ești medic!"

“Tu nu ești medic!”

De când cu pandemia asta, una din replicile cele mai des folosite pentru a închide gura “inamicului” este: “Tu nu ești medic, nu trebuie să vorbești!”.

Thanks, but no thanks!

A cunoaște de lucruri de bază despre corpul tău sau despre funcționarea practică a lumii în care trăiești este mai important decât să știi să rezolvi integrale de suprafață, derivate parțiale, să știi ce sunt găurile negre sau filozofia lui Nietzsche (scuze filozofilor, matematicienilor și fizicienilor, dar așa e! Mai întâi trebui să știi să mergi ca să poți să alergi).

Este ca și cum dacă ai avea de schimbat un bec sau o roată e musai să chemi electricianul sau mecanicul, iar dacă ti-e foame trebuie să apelezi la un nutriționist.

Consider că orice persoană trebuie să aibă cunoștințe minime despre tot ce o privește direct și personal – anatomie, fiziologie, igienă, patologie, economie, finanțe, fiscalitate, politică. Și nimeni nu are dreptul să îi limiteze acest demers.

Daca intru în cabinetul unui doctor cu o problemă de sănătate prefer să înțeleg diagnosticul, cauzele bolii și tratamentul prescris. Nu mi se pare normal să intru acolo fără să spun nimic, fără să întreb nimic, să mă las supus la teste și radiografii fără nicio explicație iar apoi să mi se administreze un tratament și să plec ca o vită.

Această nu înseamnă nicidecum că mă substitui specialiștilor. Dacă mă interesez de aceste lucruri înseamnă doar că nu sunt un imbecil cu încrederea oarbă în autorități.

Toți medicii cu care am vorbit până acum mi-au confirmat că preferă să aibă de-a face cu un pacient conștient, cooperant și responsabil. De aceea cred că este de datoria noastră să ne informăm, să acumulăm cât mai multe cunoștințe despre tot ce privește viața noastră și să nu delegăm orbește răspunderea către entități externe, oricât de bine intenționate ar fi acestea.

Este datoria autorităților să mă informeze corect, să mă sfătuiască și chiar să încerce să mă convingă să iau anumite decizii, dar nu e treaba statului (nici a opiniei publice) să mi se substituie sau să mă trateze ca pe un obiect.

În același timp, nu e treaba mea nici să bat la cap pe alții să facă la fel ca mine. Pot să decid ce fac în dreptul meu, dar nu pot să am pretenția să le impun altora versiunea mea.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate