sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATETermocentrala Mintia a fost vândută pentru 91 de milioane de euro, către...

Termocentrala Mintia a fost vândută pentru 91 de milioane de euro, către o firmă înființată acum cinci luni. Mass Global Energy Rom este controlată de niște iordanieni

Termocentrala de la Mintia a fost vândută, pentru 91 de milioane de euro, de statul român societății Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţiei publice, a anunţat, vineri, administratorul judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A., într-un comunicat de presă transmis agenției Agerpres.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de peste 3 milioane de metri pătrați, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente.

Licitaţia publică a avut loc vineri, 26 august 2022, la sediul administratorului judiciar, la care s-a prezentat un singur ofertant, respectiv reprezentantul Mass Global Energy Rom, companie înfiinţată special pentru această achiziţie. Este cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Centrala termoelectrică Mintia este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la 9 km distanţă de oraşul Deva. În prezent, centrala dispune de cinci grupuri energetice destinate producţiei de energie electrică şi termică, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 grade Celsius.

Punerea în funcţiune a centralei a a avut loc în trei etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5, respectiv în 1980 – grupul 6 de câte 210 MW, fiecare.

De la punerea în funcţiune şi până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune.

Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi este în conservare din vara anului 2021, deoarece Guvernul României a decis să nu mai investească în această unitate.

Deși termocentrala reprezenta un punct important în sistemul energetic al României, unitatea de la Mintia a fost vândută unei firme înființate abia acum cinci luni. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Mass Global Energy Rom SRL, firma care a cumpărat termocentrala Mintia, a fost înfiinţată în martie 2022, iar asociaţii firmei sunt Esmaeal Ahmad Saleh (cetăţean iordanian) cu o cotă de participare de 78% la afacere, Ismail Huda Ahmed (cetățean qatarez) cu 5%, Abdul Ghafar Bishra Rashid (iordanian) cu 5%, iar Esmaeal Zayneb Ahmad (iordanian), Esmaeal Mostafa Ahmad (iordanian) şi Esmaeal Mohmmod Ahmad (cetăţean irakian) deţin fiecare câte 4% din firmă, potrivit informaţiilor obţinute de R3media din surse oficiale.

„Este prima investiţie a grupului Mass în România şi cu siguranţă una dintre cele mai importante pentru dezvoltarea grupului nostru, care are misiunea de a deveni un exemplu la nivel global de generare de energie pentru oameni. Investiţiile în modernizarea şi dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro şi vor include dezvoltarea capacităţii de producţie şi în acelaşi timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producţia de energie electrică din surse regenerabile şi care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050”, a declarat Ahmad Ismail Saleh, președintele Grupului Mass Group Holding.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Cine o sa ii opreasca ? UE?
    Nu fi naiv ,ai auzit tu de evreu pacalit de statul Roman ?
    Ai mai auzit tu om de afaceri care sa plateasca 90 milioane de euro pe ceva ce nu are garantia ca o sa mearga?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE