OPINIITătucul și liderii de paie

Tătucul și liderii de paie

Am crezut pentru o vreme că Putin e un tip inteligent. Discursurile sale publice așa îl prezentau. Răspundea bine la provocări. Ținea de unul singur conferințe de presă de 4 ore, cu întrebări comode și incomode (ceea ce nu prea se mai vede în Vest). Părea mereu coerent în acțiuni.

Însă nu e. E doar un dictator viclean, așa cum trebuie să fie toți dictatorii care rezistă în fruntea unui stat autoritar, în care toate puterile sunt concentrate în mâna unui singur om.

Dacă ar fi fost un lider inteligent, ar fi făcut mai mult pentru propriul său popor. Ar fi avut grijă să-și modernizeze infrastructura, să-și diversifice economia, nu doar să își îmbogățească oligarhii și să-și plătească bine armata și poliția. E un foarte bun strateg, în condițiile în care fără a fi un bun strateg nu poți să rămâi mult în poziția sa. Un strateg în a-și conserva puterea și imaginea de erou al națiunii.

Din păcate, în partea cealaltă a lumii, modelul din Vest – unde puterile sunt împărțite – a produs, mai ales în ultimii 20 de ani, lideri slabi, prost pregătiți, dependenți de lobby-uri, ușor șantajabili. Lideri preocupați mai mult de sondajele de opinie și de drepturile reale sau imaginare ale tot mai multor minorități. Care nu sunt în stare să înțeleagă clar cine e amic și cine e dușman. Care par mai preocupați să îndeplinească ce le cere Davos-ul decât să apere interesele propriilor popoare.

Nu știm cu precizie dacă wokismul din lumea occidentală de azi este creația rușilor, a chinezilor sau s-a dezvoltat încurajat de Soros, Obama, familia Clinton, Trudeau. Dar știm precis că folosește perfect dictaturilor. Cultura politică superficială a unor lideri de paie au slăbit puternic sistemul imunitar al Vestului și servesc la fix intereselor imperiilor expansioniste, cărora le convine să aibă în partea cealaltă oponenți ușor de controlat. Și în plus, au pe ce să își bazeze propaganda în față propriilor popoare – pot oricând arată cu degetul spre partea slabă a vestului, ajuns în faza de a i se uri cu binele. Dictatorii pot evoca oricând defectele unui model occidental decadent. Pentru că, din păcate, au ce să arate.

În rest, Putin este specialist în sofisme cât cuprinde. În intervenția de ieri, bine regizată, a amețit o lume întreagă, căutând să ne explice că Ucraina este un stat artificial, creat din bucățele de teritoriu rusesc, polonez, românesc, ceho-slovac, toate cadouri primite de la Lenin, Stalin, Hrușciov. Culmea obrăzniciei, ne spune că Ucraina este de fapt un produs al comunismului, iar el, salvatorul, are misiunea istorică de a-i elimina nedreptățile. Bineînțeles, nu suflă o vorbă despre Prusia Orientală, actuala regiune Kaliningrad, luată cu japca drept pradă de război tot de Stalin. Nici de Basarabia, nici de jumătate din Belarusul de azi, furate de la România și Polonia. Și din păcate, nici oponenții săi occidentali nu știu să ii dea replica. Nici Macron, nici Biden, Schulz sau Johnson nu s-au gândit să ridice problema acestor teritorii, cum nu s-au gândit nici să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina, așa cum Putin și-a permis să facă fără să ceară voie de la nimeni. (Oh, ce bine ar fi fost să nu existe precedentul Kosovo, pe care Putin îl invocă de cate ori are chef să mai semneze vreo declarație de independență!).

Așadar, de acum încolo, atenție, dragi prieteni, cu cine faceți afaceri. Nu închiriați apartamentele voastre rușilor – nu știți niciodată cum ajungeți să vă “nedreptățiți” chiriașul, iar mama Rusia și tata Putin să se simtă obligați să trimită forțe de menținerea a păcii la voi în sufragerie.

Să ne rugăm în acelasi timp pentru timpuri mai bune și pentru apariția unor lideri occidentali verticali, capabili să numească albul alb și negrul negru. Ne e dor de un Ronald Reagan sau Margaret Thatcher. De paiațele actuale ne-am cam săturat.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate