OPINIISunt experimentale vaccinurile Covid? Fact checking rapid pe o informație răspândită de...

Sunt experimentale vaccinurile Covid? Fact checking rapid pe o informație răspândită de dl Theodor Paleologu

„Sunt, din păcate și unii preoți, e drept foarte puțini care au spus astfel de lucruri, dar mai degrabă sunt laici ortodocși sau care își zic ortodocși, sunt site-uri pseudo-ortodoxe radicale care propăvăduiesc asemenea absurdități. Vaccin – anticrist – conspirația mondială, apoi această idee complet falsă că vaccinul ar fi experimental, pur și simplu e un non-adevăr, o minciună gogonată, din păcate ați văzut că sunt și medici care răspândesc această dezinformare, că vaccinul ar fi experimental”, a declarat Theodor Paleologu pentru Europa Liberă.

Să facem un fact checking rapid și să verificăm acuratețea acestor afirmații făcute de cunoscutul politolog. În speță, că ar fi „o idee complet falsă că vaccinul ar fi experimental”.

Campania de vaccinare actuală reprezintă un experiment. În mod oficial, toate vaccinurile care sunt acum pe piață sunt exeprimentale, în sensul că ele au primit doar o aprobare condiționată de la FDA și EMA. FDA a aprobat folosirea vaccinurilor Pfizer și Moderna ca „investigational vaccines”, adică vaccinuri experimentale. EMA a emis la rândul ei o autorizație condiționată pentru cele două vaccinuri, emisă pe un an, timp în care producătorii sunt supuși unor anumite obligații. Acest lucru înseamnă că ele se află, în continuare, în faza a treia de testare clinică. Persoanele care se vaccinează acum ar trebui să fie monitorizate timp de doi ani, iar efectele secundare ar trebui urmărite conform unui protocol strict în această perioadă. În mod oficial, este recunoscut că nu se cunosc efectele secundare ale acestor produse pe termen mediu și lung.

Aprobarea în regim de urgență (Emergency Use Authorization) este diferită de aprobarea și acordarea licenței pentru vaccinuri îndeobște făcută de FDA. Aprobarea în regim de urgență înseamnă că agenția consideră că sunt îndeplinite suficiente criterii pentru folosirea vaccinurilor în actuala stare declarată de criză pandemică, dar nu suficiente pentru a licenția produsele în cauză. Pentru obținerea licenței, FDA precizează că producătorii trebuie să-și „continue testările clinice pentru a obține mai multe informații cu privire la siguranța și eficiența lor.”

Atât Pfizer, cât și Moderna, în scrisorile de autorizare, sunt denumite de FDA „investigational vaccine”. Potrivit NIH, un produs investigativ este fie un vaccin preventiv, fie un medicament care se află în stadiul testărilor clinice. Produsul investigativ poate fi nelicențiat (cum e cazul cu vaccinurile Pfizer și Moderna), sau licențiat, dar folosit pentru alte scopuri decât cele pentru care a obținut aprobarea și autorizarea inițială (medicamentele Remdesivir și Hidroxiclorochina se califică aici).

Potrivit glosarului CDC, „investigational vaccine” înseamnă: „un vaccin care a fost aprobat de FDA pentru a fi folosit în testări clinice pe oameni. Totodată, vaccinurile investigative sunt încă în faza testărilor și evaluărilor și nu sunt licențiate pentru uzul general”.

Se mai pune, pe lângă cele de mai sus, și întrebarea dacă este etică aprobarea în regim de urgență pentru aceste vaccinuri.

Dezvoltarea unui vaccin în condiții de siguranță durează, în mod normal, între 10 și 15 ani. Și asta deoarece dezvoltarea implică nu doar etapele de cercetare și de cultivare a vaccinului, ci și etapa testării clinice. Dintre acestea, etapa a treia, care implică testarea pe mii de oameni, durează cel mai mult. Deoarece este necesar să fie studiate nu doar efectele pe termen scurt (din etapa a doua), ci și cele pe termen mediu și lung. Oficial, toate vaccinurile covid se află în acest moment în etapa a treia a studiilor clinice.

Într-un articol pentru STAT News, membrii Vaccine Working Group, o organizație independentă, non-profit, au arătat că aprobarea în regim de urgență (Emergency Use Authorization) nu este nici recomandată și nici etică. Autorii arată că această pandemie este o criză, și nu o urgență, și dezvoltarea și distribuirea vaccinurilor „pe repede înainte” către întreaga populație nu a făcut niciodată obiectul unei autorizări în regim de urgență. Scopul ar putea fi cel mult acela de a permite distribuirea vaccinurilor către persoanele foarte vulnerabile, însă respectând un protocol strict cu privire la siguranță și eficacitate în rândul celor care primesc vaccinurile. Pentru aceasta, vaccinurile ar fi trebuit autorizate în regim de „permisie pentru motive excepționale” („compassionate use”), care ar fi presupus condiții etice și de monitorizare mult mai stricte și ar fi impus o informare mult mai amănunțită (consimțământ informat) cu privire la riscuri în rândul celor vaccinați.

În concluzie, ceea ce face dl Theodor Paleologu este „a misinformation”, prin lansarea unor informații eronate sau false. Iar Europa Liberă în particular și o parte din mass-media în general este complice la promovarea unor astfel de informații false, care viciază consimțământul informat în privința vaccinării Covid.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

5 COMENTARII

 1. Ultima trăznaie a sicofantului pseudo-cultural și pseudo de dreapta este că pașaportul vaccinal ar fi de fapt impotriva obligativității vaccinului!

  Adică pașaportul e libertate fraților. DACĂ te supui evident! Mare bou e ăsta. Tac-su s-ar rușina de el ce căcăcios a ajuns, oportunistul băsist șiudrist degenerat în userist jenibil…

 2. Nu jigniți tractoriștii comparându-i cu Paleologu.
  Și ce-i aia FACT CHECKING, nu mai știți românește, dăștepți felaționiști la străini?!

 3. Argumentatia in privinta faptului ca aceste impropriu numite “vaccinurî” este corecta dar nu s-a vorbit de partea crestină a problemei.
  Un crestin care nu poate fi de acord cu avorturile este la fel de putin de acord cu folosirea acestor fetusi pentru obtinerea vaccinului!
  O fapta antihristica!

 4. Paleologu este un farsor de marcă.

  Omul e chintesența oportunismului. Făcut ambasador la rugămintea tatălui său de către Pleșu, Toader Paleologu chiar se credea elită și pe cai mari. Intelectual al lui Băsescu până la afinității grețoase cu Elena Udrea (spre deosebire de Papahagi sau Neamțu care au refuzat această ultimă schemă penibilă a băsescului).

  Acum trecută Udrea la istorie, Paleologu s-a reinventat ca intelectual de stângo-dreapta, adică intelectual definit de dreapta dar care flatează turma haterilor useriști ca să își mențină clientela corporatistă. Adică un troc: ii flatez pe hippsteri făcând publicitate PLUSR deși candidez pentru băsescu la președenție, și apoi ii fac clienți și ii flatez să creadă că au invățat cultură băgată in stil „management cu Sfântul Pavel”, adică diluată și falsificată.

  Paleologu nu e un om liber. Dacă ar fi un intelectual conservator și-ar pierde 80% din oamenii de pe platformă, lucru pe care școala lui părfuită nu și-l permite.

  Scuze Paleologule, dar mai bine tractorist cinstit decât vedetism și preacurvie axiologică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate