joi, aprilie 24, 2025
ACTUALITATESummitul NATO de la Washington: România va găzdui pe teritoriul său structuri...

Summitul NATO de la Washington: România va găzdui pe teritoriul său structuri ale misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina

spot_img

România va găzdui pe teritoriul său structuri ale Misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, o decizie urmând a fi formalizată miercuri și joi la summitul aliat de la Washington, informează Calea Europeană.

În conferința de presă pe care a susținut-o vineri la Bruxelles secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că se așteaptă ca șefii de stat și de guvern să convină asupra unui pachet substanțial pentru Ucraina

“NATO va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale pentru securitate”, cu un comandament condus de un general cu trei stele și câteva sute de persoane care vor lucra la sediul NATO din Germania și la punctele logistice din partea de est a Alianței, a precizat Jens Stoltenberg.

Misiunea oficială va avea denumirea de NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – Asistenţă de securitate şi instruire NATO pentru Ucraina).

Misiunea de Asistență de Securitate și Instruire din partea NATO pentru Ucraina prevede și structuri în România, țară aliată situată pe flancul estic.

O temă centrală a mizelor României este constituită de asigurarea apărării înaintate pe flancul estic, în toate domeniile, de o manieră coerentă și unitară, respectiv consolidarea prezenței aliate în România.

De asemenea, Bucureștiul va susține și adoptarea pachetului consistent de sprijin pentru Ucraina, politic și practic (inclusiv o Misiune NATO în sprijinul Kievului), care să ofere o perspectivă euroatlantică cât mai clară acestui stat, inclusiv susținerea mecanismului financiar propus de secretarul general al NATO.

Între mizele României se regăsesc și necesitatea menținerii unui angajament ferm al NATO față de partenerii cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova, care trebuie abordată dintr-o perspectivă securitară unitară cu Ucraina și consolidarea dialogului politic și a cooperării practice NATO cu partenerii cu viziuni similare din regiunea Indo-Pacific.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE