Postirea pentru cel puțin trei zile consecutiv poate regenera întreg sistemul imunitar relevă cercetări citate de către The Telegraph.
Din punct de vedere medical cercetătorii au explicat acest rezultat prin reacția organismului de a produce noi celule albe în sânge, precizează sursa citată. Mai mult, rezultatele au fost evidențiate indiferent de vârstă. Persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar își pierde din eficiență, ar putea să se recupereze mai ușor, când trebuie să lupte cu bolile comune.
Cel mai mult beneficiază de post oamenii care au sistemul imunitar afectat, precum pacienții de cancer care fac chimoterapie. De asemenea, ajută și persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar a scăzut din cauza trecerii anilor.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Postul „porneste un întrerupator regenerativ” care solicită celulelor stem crearea de celule albe.
„Celulele stem încep astfel proliferarea și reconstructia întregului sistem”, a explicat profesorul de geriatrie și biologie Valter Longo, de la Universitatea de Științe Biologice din California. Practic, a explicat el, „dacă pornești la drum cu un sistem imun afectat de chimoterapie sau de îmbătrânire, ciclurile de post pot, literal, genera un sistem imunitar nou”.
În timpul fiecare perioade de post micșorarea numărului de celule albe din sânge declanșează regenerarea unora noi cu ajutorul celulelor stem ale sistemului imunitar, acestea fiind de bază în lupta cu infecțiile. Cercetarea s-a făcut timp de jumătate de an, pe participanți care au postit între 2 și 4 zile. Postitul timp de 72 de ore a protejat si pacientii cu cancer de impactul toxic al chimioterapiei. Chiar dacă chimioterapia salvează vieti, ea distruge în parte sistemului imunitar, spune Tanya Dorff, profesor de medicină la USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital. „Studiul arată că postul paote atenua în parte efectele negative ale chimioterapiei”.
Echipa de cercetători americani a descoperit de asemenea că enzima PKA, asociată cu procesul de îmbătrânire dar și cu un hormon de risc pentru apariția tumorilor, se reduce în timpul postului .
„Am primit emailuri de la mulți pacienți cu cancer care au folosit chimioterapie combinată cu post, mulți având asistenta oncologilor… Majoritatea pacienților a raportat o stare mai bună și câțiva au prezentat reacții adverse, lesin și cresterea temporară a markerilor hepatici… Sunt necesare multe studii și orice interventia în dietă trebuie făcută sub îndrumarea medicului… Investigăm posibilitatea ca rezultatele să fie aplicabile la mai multe sisteme, nu numai la sistemul imunitar”, a adăugat prof. Longo.
Reamintim că luni, 27 februarie, a început Postul Paștilor sau Postul Mare, pentru creștinii ortodocși. Perioada de înfrânare durează până pe 16 aprilie.